用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好Down,好似跌左落深淵 ...
樓主: 2LittleMonkey
go

好Down,好似跌左落深淵 ... [複製鏈接]

Yes, my son is an outgoing one and very enjoy all the activities (7 activities per week) that I arranged for him, except swimming. So for my son, he did not have any pressure to attend the classes.

我身邊有朋友入左名校, 之後因為頂唔順走番出黎, 問佢咩事, 佢就話班中同學睇唔起佢, 原因大部份人都係有錢仔,女, 埋唔到堆咁話....加上學校又成日叫家庭捐錢, 自己有比錢既就有好od既待遇.....

請問各位家長既睇法係點呢?

回覆 19# Charlotte_mom 的文章

Agree

Recently, I spare much time with my son and try to explore, know more about him. He also feel very happy.

唔使怕.  聽下哥哥的歌..

http://www.youtube.com/watch?v=SwbCt5y1yBI&feature=related

<<默默向上游>>
曲:顧家輝    詞:鄭國江

幸運不肯輕招手 我要艱苦奮鬥
努力不會有極限 若遇失敗再重頭
現實欺弄不擔憂 我要跟它決鬥
挺著胸對抗命運 用力握實我拳頭

成功不會驟然降 喝采聲不想白白承受
求能用心 求能用功 求能做好鼓手

像怒海的小孤舟 冷雨淒風繼續有
我願那苦痛變力量 默默忍淚向上游

名校一樣有好hea 的學生, 打機, 玩, 唔讀書無所事事.. 普通學校一樣有品學優秀的同學仔, 考上名牌大學 !

*****藍藍天空掛著我的夢*****

有咩好驚, 少少苦楚等於激勵~~

http://www.youtube.com/watch?v=k7_Wwfp1BKM

原帖由 milkonline2 於 10-11-5 17:22 發表
我一個offer都無,前排我都好depressed,但當我的寶貝仍然是那個開心、愛學習的他,什麼都滿足了,無直資、私校收都未必係壞事,努力向前、愛他們多些吧!有什麼比父母的愛更重要呢??? ...

我只為小朋友報咗一間直資及一間私小.如今直資沒份,私小收咗. 但到最終,我或許只係比佢讀官/津校.

我亦是那種見到小朋友满有自信,開朗,愛學習,就已很满足了. 我想只要不是太過不堪的學校,小朋友用心學習的.收穫也會豐足.

我為小朋友報咗5間,2間已經冇行,3間等消息,已經盡力而為,聽天由命吧!

小朋友其實好易滿足,只要有父母陪就已經足夠。

原帖由 hohowong 於 10-11-7 01:04 發表
Agree

Recently, I spare much time with my son and try to explore, know more about him. He also feel very happy.

前排我仔學識左一首舊歌,歌詞係:命裏有時終須有,命裏無時莫強求。呢句說話我時常銘記於心,時刻提醒自己。仔仔考既學校唔收佢,只係同間學校無緣份,一定唔係個仔既錯。

有次面試,仔仔見完後,我,老公同仔仔再在班房出面等見老師,另有一家庭坐在我們隔離。個阿媽係咁迫個小朋友講番剛才面試內容,小朋友好驚咁話唔記得,個阿媽又係咁話無理由,個小朋友話老師問佢鍾意食什麼,佢答食雪糕,跟住個阿媽話個仔答錯,要答食d有營養既食物。呢位小朋友所受嘅壓力好大,連自己鍾意既食物都冇得選擇。

我識有位家長,佢個女學校每年都會係學校攪音樂節/話劇,佢個女讀左4年只去過一次,因為d票好貴,最平$1000但無家長買,因為實比同學仔笑。呢間都只係津貼學校。

原帖由 bobo_ling 於 10-11-7 00:56 發表
我身邊有朋友入左名校, 之後因為頂唔順走番出黎, 問佢咩事, 佢就話班中同學睇唔起佢, 原因大部份人都係有錢仔,女, 埋唔到堆咁話....加上學校又成日叫家庭捐錢, 自己有比錢既就有好od既待遇.....

請問各位家長既睇法 ...

原帖由 thomasha 於 10-11-5 13:11 發表
換個角度看,這個小一入學申請和面試過程,讓我們更了解孩子的強項和弱項,學校有沒有取錄並不代表孩子的好壞,只是學校有自己既定的取錄方針,而你的孩子跟他們的方針不一樣而已。作為父母,只要讓孩子繼續發揮強項,改善弱項,加上 ...

講得好o岩, 好似我小朋友, 本身有一私小直上, 無壓力, 報o左4間直資, 其中2間係名校直資, 不過未能有2nd in, 諗住點都有一間可以2nd in掛, 其餘2間都係熱門反而首輪獲取錄, 所以有時真係唔知d學校收生標準, 無論如何, 大家努力, 不要系放棄!!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

呢個阿媽真係....唉!! 個小朋友好慘...

原帖由 Almond. 於 10-11-7 22:19 發表
前排我仔學識左一首舊歌,歌詞係:命裏有時終須有,命裏無時莫強求。呢句說話我時常銘記於心,時刻提醒自己。仔仔考既學校唔收佢,只係同間學校無緣份,一定唔係個仔既錯。

有次面試,仔仔見完後,我,老公同仔仔再在班房出面等見老師 ...

介唔介意 pm 我係邊間...

原帖由 Almond. 於 10-11-7 22:26 發表
我識有位家長,佢個女學校每年都會係學校攪音樂節/話劇,佢個女讀左4年只去過一次,因為d票好貴,最平$1000但無家長買,因為實比同學仔笑。呢間都只係津貼學校。

...

唔駛pm啦,係net 12-marymoxxx

thanks

原帖由 Almond. 於 10-11-11 13:31 發表

So do I! But what else can I do?

原帖由 oldpooh 於 10-11-7 16:06 發表
我為小朋友報咗5間,2間已經冇行,3間等消息,已經盡力而為,聽天由命吧!

我搭嘴的. 係九龍個間, 並沒有這類活動. 一年都無一次表演活動. 當然亦沒有甚麼甚麼畀表演錢,入場錢. 三年裡, 只有一次係為學校籌錢, 仲係好低調. 千祈唔好攪錯.

原帖由 Almond. 於 10-11-11 13:31 發表
‹ 上一主題|下一主題