用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如發現有家長填寫入學申請表資料(SC)不實, 你地會點做? ...
go

如發現有家長填寫入學申請表資料(SC)不實, 你地會點做? [複製鏈接]

我知道有一位家長, 佢好想個小朋友入SC, 而當年佢大仔係有SC offer, 但因為係下午校, 佢冇要到....咁今年佢細果個申請, 佢為左唔比老師知道當年REJECT左OFFER, 驚學校會唔鍾意, 於是係申請表上冇填到有兄弟姐妹...

如果係你地, 會唔會向學校講呢件事?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我諗.. 收到幾千份form, 學校無乜理由咁好心機check佢之前做過d乜
對一個諗埋d咁無謂嘅嘢嘅人, 你可憐佢嘅幼稚, 無需要費精神去諗報唔報吋..

醒目開學勳章

舉報左, 咁之後點呢?  我唔會...

yes. 就算舉報咗, 唔通學校會check or 盤問家長咩 , 況且interview都要个細路表現好先得吖嘛 , 而且有冇兄弟姊妹有何相干 (not a big deal) ? 除非家姐或阿哥喺st. cat 讀就可能有少少幫助 .

原帖由 lyhv 於 10-10-30 17:15 發表
舉報左, 咁之後點呢?  我唔會...

Don't bother about other people la! Many parents will use many different tactics to get what they want. So we could not control what other people do. Just do what we think is fine is OK.

And the parent is just not mentioning something. It is better than creating something ah!

醒目開學勳章

係家長問題, 唔關個interview既小朋友事, 由得佢啦.

咁小事, 我估我會唔理.
反而一個家長, 為左報小學,
問人借地址, 但派左好學校, 又周圍同人講.
卒之佢囡囡同學某家長告去教統局,
佢唯有比返租金借地址那人,
租出一間房比兩母囡住.

因為教統局d人平均一星期上去check一次,
check左約兩個月.

你那報幼稚園的問題, 都唔係好大欺騙. 由得佢地啦.

如果最後收左佢小朋友,佢要講足三年大話,仲要同個細既洗埋腦,我唸呢個先係最大既折磨、、、到時佢就知進入都未必好!

你可以報寸架。但...你係咩居心先?

咁多時間理人地的事,理好自己的小朋友先好過。

俾我,就已經係咁睇樓主你了。

你估你報寸俾SC時,佢地會點睇你呢?

原帖由 2ndsister 於 10-10-30 16:48 發表
我知道有一位家長, 佢好想個小朋友入SC, 而當年佢大仔係有SC offer, 但因為係下午校, 佢冇要到....咁今年佢細果個申請, 佢為左唔比老師知道當年REJECT左OFFER, 驚學校會唔鍾意, 於是係申請表上冇填到有兄弟姐妹...

...

首先SC點會o甘得聞check幾年前出過offer而冇take既人,而你去投訴人人地一句填漏左就算冇問題wor
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

yes, 我都唔會理呢d野, 知左算數, 唔會去舉報

this is no big deal, why do you want to report to SC?
even they reject that application because of this (which I don't think so), this will not make you have a bigger chance to get an offer from SC.
why don't you spend your time on more meaningful area.

其實報兄弟姊妹, 不是必需, 基本上都算是私隱, 正如你打工, 都唔會申報自己家人情況, 人地可以唔報, 你舉報佢咪好奇怪.

我都唔會花時間理人地d野呀.....明明唔只一個小朋友都咁講...佢都過到佢自己0個關...你唔洗理咁多啦...

你呢d算小兒科啦, 我識個家長 (今年報sc), 佢老豆填自己讀dbs, 老母讀dgs, 作為"正義之士o既我"又可以點o丫, 總之問心無愧就算啦, 如果佢個小朋友真係入左, 咪恭喜佢lor

呢個世界, 好人唔會有好報嫁, 不過如果作為我呢d咁正義的家長全部資料都如實報導, 100%真係靠小朋友自己實力入到去讀, 你會讀得心安理得一點

點解大仔唔讀又咁想細嘅讀呢

even if she put his elder son's name there, i don't think they will check.

wa, 原來D parents 作到咁大嫁? 咁不如寫一家大細都DG, DB 啦!!

原帖由 2ndsister 於 10-10-30 16:48 發表

...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 karaqueenie 於 10-11-3 13:43 發表
你呢d算小兒科啦, 我識個家長 (今年報sc), 佢老豆填自己讀dbs, 老母讀dgs, 我又可以點o丫, 總之問心無愧就算啦, 如果佢個小朋友真係入左, 咪恭喜佢lor

呢個世界, 好人唔會有好報嫁, 靠小朋友自己實力入到去, 你會讀 ...

呢兩公婆真係天生一對!
恐龍家

原帖由 karaqueenie 於 10-11-3 13:43 發表
你呢d算小兒科啦, 我識個家長 (今年報sc), 佢老豆填自己讀dbs, 老母讀dgs, 我又可以點o丫, 總之問心無愧就算啦, 如果佢個小朋友真係入左, 咪恭喜佢lor

呢個世界, 好人唔會有好報嫁, 靠小朋友自己實力入到去, 你會讀 ...

呢樣嘢就真係呃人,唔同漏報個case,SC都好重視呢d嘢收左小朋友之后先查一d都唔奇

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

check我就覺得未必會啦, 咁多個小朋友, 成600個人, 收生都未做得切啦, 更何況要攞埋家長的graduate cert做証明? 家長一句: sorry , 唔見左....唔通sc會唔收佢咩

所以我都話, 呢個世界做好人永遠都無著數, 不過就好睇得出一個人o既修養lor
‹ 上一主題|下一主題