用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢區又多一間中學明年中一減一班
go

西貢區又多一間中學明年中一減一班 [複製鏈接]

原帖由 師奶 於 10-11-5 10:40 發表
朋友傾開佢個仔間學校傾緊中一縮班問題,因現時班房不足,即使明年唔縮班後年都會縮班呀~~
佢讀西貢區band 1英文中學,因未確實縮班在此不便公開校名,到時確實後再報料。 ...

西貢區得一間英中,就算唔開名都知講緊邊間. 誇張d講句,大部份西貢區o既家長都對佢趨之若鶩,想入去要爭崩頭,冇可能係收生不足問題,要縮班係咪因為地方唔夠?

我係cheuk yu爸爸!

原帖由 師奶 於 10-11-5 19:03 發表

問左中文堂係粵語同普通話教
更正:王華湘係今日開始考試

Hi cheukyu
其實西貢區有三間英中架!
要縮班係咪因為地方唔夠?>>>係呀~因有2班要走堂上課,唔夠課室用所以傾緊縮班。
我都通知好朋友個女band 1組別有能力 ...

Hi Ken仔媽咪,

謝謝指正!
舊年cheuk yu升form 1時,成個西貢區得迦密主恩一間英中,乜原來今年多o左兩間(直資唔計)? 而家仲有邊兩個係英中?

話時話,迦密主恩真係好細同好舊,環境麻麻,我自己唔係咁鍾意,覺得小朋友o係咁侷促環境學習會好辛苦!

原帖由 師奶 於 10-11-5 19:26 發表

係景嶺書院同將軍澳官立中學
西貢區唔多好學校,縮班對本區學生影響好大

同意,所以成績好d o既小朋友都會跨區或者直頭轉區!

回覆 15# 師奶 的文章

後先同cheuk yu傾開,原來佢學校今年都縮咗1班form 1,佢地叫呢d做'肥瘦班',即係梅花間竹,1年開4班form 1,第二年就開番5班,以改善課室不足問題.

原帖由 師奶 於 10-11-10 23:09 發表

"肥瘦班"即梅花間竹好定唔好呢?
越來越攪唔清縮班是好定壞了~~
有朋人話縮班好又有人話唔好,出年升中咁鬼亂@@
好彩姨生女3年後先升中呢~~

聽呀女講佢學校嚴重課室不足,攪到成日要'走鬼',肥瘦班可稍稍抒緩問題,對學內學生係好事. 不過對想入讀o既小六生o黎講,如果咁o岩佢o個年縮咗一班,學位少咗,競爭亦相對大咗.

‹ 上一主題|下一主題