用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑有無2nd Interview?
樓主: mamakitty
go

培僑有無2nd Interview? [複製鏈接]

At this moment, dont want to think to much, pls. just give the result, dont be too complicated. Im so tired already. Stop the game pls.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-14 23:18 發表
唔通怕自行出左RESULT, 佢覺得會有一班人唔注冊, 所以IN 多D MARGINAL CASE去做自己既WAITING LIST???

加上, 可能IN 左PK, 又係首選既果班, 其實其他學校都有OFFER, 佢又怕D 家長唔注冊, 所以留多D有潛質既響手??

...

依家都係得個估字,算把啦!!!

小朋友見校長,佢地自已傾計,我都唔教得好多嫁啦!!!

依家,我得lee 個second in. 咁就只能靜等分佈。 無乜野做啦!!!

Marginal case我只係轉述校長既說話,無聽簡報會又唔信既,咪等多兩個星期睇result就知堅定流

原帖由 Cecilia818 於 10-11-14 21:45 發表
I didn't get call, but I don't think the calls are for marginal case, that should be the 2nd round. Down!!

what i have heard from the teacher and vice principal on the day of interview during their briefing session in the small hall by the vice principal ( I asked them personally, both in the briefing and after the briefing), they said they have only 1 interview to know the results, no second interview, second in is for marginal case...

原帖由 goo_littlebb 於 10-11-15 09:07 發表
Marginal case我只係轉述校長既說話,無聽簡報會又唔信既,咪等多兩個星期睇result就知堅定流

You are right!
希望各位家長要了解PK既運作,希望到放榜果陣唔會有家長上黎嘈佢約咁多人2nd in, 俾個假希望佢地。

原帖由 ssdiana 於 10-11-15 09:29 發表
what i have heard from the teacher and vice principal on the day of interview during their briefing session in the small hall by the vice principal ( I asked them personally, both in the briefing and  ...

原來已經call 咗second In,我收唔到call,睇怕都係凶多吉少!

收不到 2nd in, 不一定被叮.

可能已給offer, 因為 2nd in 的人 全都是 marginal case 即是 可能係 waiting 可能係 get offer 既.

希望早點知道 result, 真的等了很久.

我個小朋友都無CALL 2ND IN, 都應該無份, 因為當日面試完問他做D咩嘢, 他話有"普通話"同"英文"要他答, 他就話唔識答, 我都知成功既機會好微, 但係培僑係咪唔會出信通知"唔取錄"?

"普通話"題目 好似可以用 普通話 或 廣東話 答問題

"英文"題目就好似一定要用英文

btw, 是否今天開始 2nd in? 有家長上來傾下呢

聽亞仔講

英文 - 老師講故事書,D細路輪流答問題;唔係舉手搶答。

中文 - 好似要認字,  亞仔認到D?又認唔到的。又話有小朋友認到一半,話人地好叻!!!

佢話用廣東話,唔駛用普通話 (所有小朋友都係用廣東話)

(唔知可唔可信,信佢蛇到死!!   )

原帖由 Piyoma 於 10-11-15 11:20 發表
"普通話"題目 好似可以用 普通話 或 廣東話 答問題

"英文"題目就好似一定要用英文

btw, 是否今天開始 2nd in? 有家長上來傾下呢

希望2nd in完o既家長可以上黎分享下個形式啦!謝謝!

中文部份, 除了認字, 仲要寫字, 亞仔話 要 寫 上下 個 "下" 字

今早已見完2nd in ...有很多人IN...有些家長要同小朋友一齊IN,有些小朋友就自己一個人IN,大約5分鐘至10分鐘. 我小朋友就自己面試.
不過我唔知我小朋友見邊位...
我問見佢的人,問在佢什麼...佢話叫佢寫自己個名,鍾意玩咩,叫佢用英名講1-10,講自己讀邊間幼稚園...仲有的,不過佢話唔記得

我今朝都有去2in, 不過我覺得2in d 小朋友都好smart 喎!! 唔似係border line .....有d全程同媽咪講英文, 又有d攞本簿出黎寫中文句子.....都好叻!!

見到個姐姐羅住一紙,豈碼有3-4張紙,每張2-30人, 今日都起碼 in 100人以上.

究竟咩類別o既小朋友要in埋家長o既呢?
點解咁奇怪,一d自己in,一d又要in埋家長o既?!

我個囡上年interview都係見一次就收,佢其他同學仔都係in一次的,今年要in 2次.

回覆 3# dk486 的文章

乜原來有咁多人 second in, 究竟佢既準則係咩? 咁多 marginal case? 有啲要見家長有啲又唔駛, 又點衡量?

如果咁多人要 second in, 第一輪收咗果啲咪要好叻先得? 但第二輪要單對單見, 似乎比第一輪難, 咁咪唔公平?

我個仔完全唔係問 lee d野....

原帖由 carollung 於 10-11-15 15:03 發表
今早已見完2nd in ...有很多人IN...有些家長要同小朋友一齊IN,有些小朋友就自己一個人IN,大約5分鐘至10分鐘. 我小朋友就自己面試.
不過我唔知我小朋友見邊位...
我問見佢的人,問在佢什麼...佢話叫佢寫自己個名,鍾意 ...

我4:30pm去到,5:30pm走,豈碼見到有20個小朋友,有D見溫校長,有D見葉副校長。

我唔知,邊個係葉副校長,學校website無介紹?!

有無今日 (Nov 16) 去 second in 的?唔知乜情況?!

原帖由 老馮 於 10-11-16 09:34 發表
乜原來有咁多人 second in, 究竟佢既準則係咩? 咁多 marginal case? 有啲要見家長有啲又唔駛, 又點衡量?

如果咁多人要 second in, 第一輪收咗果啲咪要好叻先得? 但第二輪要單對單見, 似乎比第一輪難, 咁咪唔公平? ...
‹ 上一主題|下一主題