用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望幼稚園 - 今日可交表嘞...
樓主: Bonnie
go

德望幼稚園 - 今日可交表嘞... [複製鏈接]

原帖由 BabyHilary 於 10-11-3 15:20 發表
第3日先得7xx算少, 唔通仲有好多人未交表?
KV同SC聽聞上年over 6000,
spk係女校都over 3000!

有冇人知德望會開幾多班?
如果30人/班, 上下午6班就180個位。

...

話晒新開都有risk架,可能有d人見到原來校長走左唔報呢
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 misschan1227 於 10-11-3 15:30 發表
只有700人報名?不是嘛?連啓思都有千多人交表, 那麼成功的機會應該很高了.

德望是女校,啟思係男女校

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-3 15:35 發表

其實關咩事呢?間學校又唔係屬於呢位校長的,佢都只係來左三幾個月,唔見得佢走會對學校的大方向有咩大影響,亦唔得佢走後間學校混亂。

仲有,而家報名係出年入學,明年都已經唔係新開啦,講 risk,應該係間間學校的 risk 都均等

原來2500, 即係接近14個收1個,
相信今年報名人數會更多, gd luck everyone!

原帖由 elmolly 於 10-11-3 15:28 發表
SPK唔過3000, 我舊年係最後果幾個交表, no. 唔過2500. GH上下午加埋收180人
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

回覆 17# hkbetyu 的文章

面試時間係 27/Nov 下午12:00

最近不斷聽到一些朋友及同事考小學的消息, 當中有在根德的, ST. CAT. 的, 維記的, 劍鳴的小朋友, 都是十項全能, 又叻又醒的, 但知道他們都沒有SPCC, DGS, DBS...的2ND IN的機會, 我不禁心寒, 原來當初放棄了很多好OFFER揀GH幼稚園, 是合理的.

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-3 15:35 發表

其實, 我地今年先係risky, 到你地出年讀, 一定smooth好多, 照常理推斷, 點都好過今年, 唔會差過今年掛...

如果真係越黎越衰(touch wood), 咁就c得

唔係呀.. 我今日親口問ga,. 佢地said 收150 個...

唉我今年報0左 14 間sch.
崇真衰0左. 又唔記得報又一村.
阿b 又係細b. 其實我覺得個機會好微.,
阿b 又要睇心情去in. 都幾頭痛...

好怕無一間收..

今日報名的過程,以報過噤多間嚟講,安排及感覺都算唔錯。

today is the third day of collecting form only, the deadline is this Sat, so 7XX is the number as of today, not final.

原帖由 elmolly 於 10-11-3 15:11 發表

150個? 唔會, 最少有180個位, 7xx收180比例叫好高架喇, SPK起碼2000+份表, 都係得180個位.

今年既家長已經好好, 我地舊年要烈日當空咁排隊攞表再即刻填完交, 我排左兩個鐘... 仲要座談會同interview同時間, d小朋 ...

我比較痴線,我舊年係朝早六點幾去排隊,排o左三個鐘先開門俾我地入去。

不過呢,唔明點解唔可以郵寄報名。o個度都算偏僻,要造勢都無人睇到,而且根本都唔需要造勢。唔通真係想睇下家長的誠意......?

原帖由 audreymok 於 10-11-3 16:43 發表
today is the third day of collecting form only, the deadline is this Sat, so 7XX is the number as of today, not final.

我估好多人要到星期六先得閒去交表...

回覆 2# winavis 的文章

我個囡囡都係細B,重係超細添。我都有耽心這個問題,所以找熟人介紹一D唔熱門但又幾滿意嘅幼稚園,起碼個心實在D。我都報咗14間,in咗2間,2間都唔收。

原帖由 elmolly 於 10-11-3 16:08 發表

其實, 我地今年先係risky, 到你地出年讀, 一定smooth好多, 照常理推斷, 點都好過今年, 唔會差過今年掛...

如果真係越黎越衰(touch wood), 咁就c得

當然,你睇今年報名已有好大improvement,而improvement呢樣嘢係一個continuous process,唔係一年后就事事perfect 呢。不過你好似話個代校長幾好,而且我覺得可以直上已值得試報:loveliness:

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-3 15:53 發表

其實關咩事呢?間學校又唔係屬於呢位校長的,佢都只係來左三幾個月,唔見得佢走會對學校的大方向有咩大影響,亦唔得佢走後間學校混亂。

仲有,而家報名係出年入學,明年都已經唔係新開啦,講 risk,應該係間間學校的 risk 都均等 ...

你唔使o甘敏感,可能我用字唔好,我唔係想唱衰佢,我都有報到,佢收我都會去讀。

回覆 54# brrbaby2007 的文章

no guarantee 可以直上

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-3 17:00 發表
no guarantee 可以直上

o甘約有幾多%,係咪情况好差至上唔到呀

I submitted the form at 3:00, only few parents are there. wow... the envirnment is nice and the staff is nice too.

my no. is 8XX, and my interview time slot is 27/11, 4:30.

回覆 57# brrbaby2007 的文章

而家應該無人答到你真實的情況

講真,我自己對校長走真係會有d concern,雖然gh都未必一定收,但都是e+ 要做定research好d,會多d時間考慮

‹ 上一主題|下一主題