用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大琴行學琴問題
go

大琴行學琴問題 [複製鏈接]

沒辦法﹐琴行為方便管理﹐實在不能容許太大的彈性。

原帖由 guling 於 10-11-1 23:43 發表
請假後想補堂,老師d教琴時間一個接一個,要等有其他人請假,先可以係同日或之前一日補堂(因為老師只教2日),仲會叫你連上1個鐘,因為前一節個學生請假,但4歲初學根本集中唔到咁耐.  唔想連續咁上,欠左d堂又唔可以係下個 ...

Sight-reading 一定要長年練習﹔我通常用Improve Your Sight-reading (Paul Harris著)的系列﹐並教曉和督促學生每日練習1-2題﹐並每個/隔個星期在課堂上監控quality 和progress﹐這樣對提昇sight-reading能力和學生個人的信心非常有效﹗效果也在學生琴試sight-reading部分的成績裡顯明﹗一律18(滿分21)或以上。

原帖由 medocb52 於 10-11-4 20:12 發表
真是很不高興,臨考試都冇勿教SIGHT READING,連本書是考試前一個月買,都唔明她們掂對學生和家長,當家長是綿羊;

其實問題都很明顯了﹐您也表達得很清楚﹗勢式不對就要另謀出路了。

您小朋友考左邊級呀?有成績未?

原帖由 medocb52 於 10-11-5 17:19 發表
P.T.O.
多謝你地意見,我覺得會令學生容易理解些,我同琴行人員老師去請教,但琴行小小STAFF只是這老師OK!真是不知說她QULIFICATION OK彧她的教學STYLE OK呢??真是不清楚!
跟住,琴行些經理問我,是否想總部的教授教你小 ...
‹ 上一主題|下一主題