用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好後悔
樓主: milkonline2
go

好後悔 [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔駛後悔,如果讀一間小朋友唔鐘意唔適合嘅幼稚園,打沉咗佢學習興趣,可能升小仲頭痕,面試都唔一定表現好。同埋St Joseph都好似未必收得返晒自己幼稚園生?

老實講,好多名牌幼稚園,都未必個個學生考到最心儀小學(不過父母就唔駛自責無送小朋友入名幼稚園咁咯)。亦聽過屋邨幼稚園學生考入名牌小學。所以你唔駛自責,考學校除咗面試表現家庭背景同人脈關係,都好講運氣。

你個囡幾月出世?細B會唔會讀多年K1?

原帖由 milkonline2 於 10-11-2 09:39 發表
囝囝囡囡考入幼稚園時大部份睇父母背景,考間間幼稚園都收,但見囝囝喺依間幼兒園讀得咁開心所以都無轉去d所謂名校,成日諗住小朋友開心快樂身體健康最重要。但經過依難過的幾個月,我覺得好後悔,好後悔無比囝囝一條龍男校 ...

Try to select a school that best keep your child's self-esteem and learning motivation. It's about a matter of "fit"...

原帖由 traeh 於 10-11-2 11:20 發表
唔駛後悔,如果讀一間小朋友唔鐘意唔適合嘅幼稚園,打沉咗佢學習興趣,可能升小仲頭痕,面試都唔一定表現好。同埋St Joseph都好似未必收得返晒自己幼稚園生?

老實講,好多名牌幼稚園,都未必個個學生考到最心儀小學(不過父母就唔 ...

醒目開學勳章 王國長老

哈, 可能因為我上左岸, 今年心情輕鬆啦

尋日我至講, 無論幾硬淨既家長, 就算當初心態真係唸住當去見識/唔抱期望, 去到收REJECT LETTER果一刻, 個心都一樣咁難過, 尢其是一封跟住又一封, 想笑得出都難啦

我之前都講左句說話, 我話人生有起有落, 唔開心既事時時有, 尢其呢D季節, 唔係有後台, 又唔係尖子, 點會唔受連橫打擊? 不過要記住, 每個小朋友只係要一個位咁大把, 最TOP果批無論幾叻幾尖, 最後都要放返D唔要既位出黎, 呢一輪錯過左唔等於下一輪都無機會, 有無份"執死雞"就睇父母今日決定, 我相信學校除左想收最TOP既學生, 亦會睇埋家長係咪理念配合同埋係咪真誠想將小朋友交俾學校, 信我會寫, 叩門我會做, 當年我SHORT到為左交封叩門信, 返學前去校門外等, 放學後去校門外等, EVEN上人地網頁睇下幾時有PARENT NIGHT/學校活動, 搏大霧攝入去, 就為左搏個機會可以見到校長/老師, 親手交一封叩門信

係好瘀呀! 我面皮唔厚架, 不過我做媽媽, 呢D事再無面我都一定做, 每一封叩門信每一隻字, 我都係小心考慮放落去的, 只有父母最了解自己小朋友, 可能INTERVIEW時表現唔出, 我咪慢慢寫信解釋LOR, 希望校長如果真係會睇, 會對小朋友了解多D (唔睇咪算LOR, 佢又唔識我地, 無咩捐失)

跌低左, 要識爬返起身, 我地都係咁教小朋友, 係咪都要順便提提自己呢? 快D起身TAKE ACTION啦! (就算最後唔得, 起碼問心無愧嘛)

原帖由 Sumyeema1 於 10-11-2 10:49 AM 發表
Charlotte_mom,

哩排好多家長好失落,需要你 d 正能量,你女個 case, 我聽著好多次,真系百聽不厭。

你有經驗,多d 鼓勵我o地啦.

今時今日, 寫寫寫都未必得, 太多人了. 要有心理準備, 把一間普通(不太差)的津校"讀好佢", 可能因為你入左去讀, 把學校升呢, 又可能入到名中學, 又或者更好彩插到名小學. 不過, 我覺得名小學插班仲難, 而且又要個小朋友適應新環境, 大家要想清楚如何待個小朋友最好.

加油加油!

回覆 1# CHP 的文章

by the way, 用心寫信也一定要做.  又唔可以乾等.

有坐定粒六的幼稚院嗎?我都想知邊間!!

原帖由 goo_littlebb 於 2/11/2010 10:36 發表
St Pauls' Convent for girls不是一定入到P1的, 到時你坐定粒六結果唔收, 仲傷.

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

信一定要寫, 要越早越好, 要給誠意親自交信

我面皮厚架!!! 如果要叩頭入!!
為咗d仔女, 我都會制架!!

好羨慕您已經上左岸....

剛剛見到有人講:
飬兒一百歲, 長憂ninty-nine.....
三件... 係唔係x3 呀.....

原帖由 Charlotte_mom 於 2/11/2010 11:28 發表
哈, 可能因為我上左岸, 今年心情輕鬆啦

尋日我至講, 無論幾硬淨既家長, 就算當初心態真係唸住當去見試/唔抱期望, 去到收REJECT LETTER果一刻, 個心都一樣咁難過, 尢其是一封跟住又一封, 想笑得出都難啦

我之前都講 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

醒目開學勳章 王國長老

有, 真光幼稚園, 100%直升, 仲可以大抽獎
(聽講連DEPOSIT都可以拎返走)
原帖由 flostangraphy 於 10-11-2 11:52 AM 發表
有坐定粒六的幼稚院嗎?我都想知邊間!!

咁有冇人自行未公報都寫定信? 如果都有作用, 我都想快D 開始SEND信.....嗚嗚....

醒目開學勳章 王國長老

咁你要好長命至攪得掂
原帖由 flostangraphy 於 10-11-2 12:04 PM 發表
我面皮厚架!!! 如果要叩頭入!!
為咗d仔女, 我都會制架!!

好羨慕您已經上左岸....

剛剛見到有人講:
飬兒一百歲, 長憂ninty-nine.....
三件... 係唔係x3 呀.....

...

thanks!! study 下先!!!

原帖由 Charlotte_mom 於 2/11/2010 12:12 發表
有, 真光幼稚園, 100%直升, 仲可以大抽獎
(聽講連DEPOSIT都可以拎返走)

長命!! 埂長命啦!!!
死唔斷氣吖嗎.....

原帖由 Charlotte_mom 於 2/11/2010 12:13 發表
咁你要好長命至攪得掂  

我都想知呀..係米自行未公報都可以寫定係....公報之後寫呀?
我果d直資私校冇望呀

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-2 12:13 發表
咁有冇人自行未公報都寫定信? 如果都有作用, 我都想快D 開始SEND信.....嗚嗚....

據我了解, 香港只有幾間女校包括聖保祿, 聖心, 德望等可以提供由幼稚園到小學到中學的一條龍. 但男校應該沒有一條龍. 聖約瑟小學及中學都是津校, 所以都要遵守教署的遊戲規則. 其小學部的扣門位, 就算全部留給幼稚園, 也只有20-30個.

真光我就不太清楚.

我好多謝你地嘅回應呀!好感動!
係呀!係st Joseph,   但叩門會易d。我所後悔係無俾囡囡入聖嘉勒,兩年後依個遊戲仲難玩!
原帖由 hui3328 於 10-11-2 12:44 PM 發表
據我了解, 香港只有幾間女校包括聖保祿, 聖心, 德望等可以提供由幼稚園到小學到中學的一條龍. 但男校應該沒有一條龍. 聖約瑟小學及中學都是津校, 所以都要遵守教署的遊戲規則. 其小學部的扣門位, 就算全部留給幼稚園 ...

我甥仔讀緊 St. jo , 老師都叫d家長要早 d 寫叩門信...我friend 個女係聖心, 都話未必照收...唉~!

原帖由 hui3328 於 10-11-2 12:44 發表
據我了解, 香港只有幾間女校包括聖保祿, 聖心, 德望等可以提供由幼稚園到小學到中學的一條龍. 但男校應該沒有一條龍. 聖約瑟小學及中學都是津校, 所以都要遵守教署的遊戲規則. 其小學部的扣門位, 就算全部留給幼稚園 ...

Sacred Heart kg should be straight into SH private (am).

原帖由 artroboy 於 10-11-2 12:55 發表
我甥仔讀緊 St. jo , 老師都叫d家長要早 d 寫叩門信...我friend 個女係聖心, 都話未必照收...唉~!

回覆 1# caa 的文章

This is no longer ture.

hello milkonline,
你display icon 的鐘樓好靚!!
是Prague Orloj嗎?

原帖由 milkonline2 於 2/11/2010 12:55 發表
我好多謝你地嘅回應呀!好感動!
係呀!係st Joseph,   但叩門會易d。我所後悔係無俾囡囡入聖嘉勒,兩年後依個遊戲仲難玩!

‹ 上一主題|下一主題