用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好後悔
樓主: milkonline2
go

好後悔 [複製鏈接]

Kowloon Tong more academically "sound" in P6 allocation in terms of "statistics"...

原帖由 share123 於 10-11-3 14:45 發表

我都覺得系,只不過TSL唔系直接問咩字,但要重組句子,其實都系考緊academic.

如果甘講,TSL要求仲高d,畢竟大部分面試內容都系用英文

請問九龍塘學校咁快先取錄與否? 我呀女都係等緊2nd in

原帖由 bobo_ling 於 10-11-2 23:49 發表

陳守仁, 九龍塘學校.....

原帖由 bobo_ling 於 10-11-2 22:00 發表

我覺得幼稚園跟報小學無關係WOR......

個仔就係一個例子, 佢只係讀一間好平($160/月)既非牟利幼稚園,仲要係"悲情城市"入面既公屋屋村, 沒有任何證書, 沒有任何技能....不過, 我個仔都有2間 2ND INTERVIEW, 1間收 ...

唔好意思, 好奇一間, 你話你囝囝唔係咩名幼稚園, "悲情城市"入面既公屋屋村, 沒有任何證書, (我都覺得唔係重點), 但係你話你囝囝冇任何技能之下收左你囝囝(1間), 2間 2ND IN, 你所指冇(任何技能)係指咩野?, 如果真係咩都唔識情況之下收左你個囝, 我覺得有點出奇? 咁你覺得你囝囝有咩優點會跑出呢?

照計陳守仁仍未有最終收生結果.......?

原帖由 bobo_ling 於 10-11-2 23:49 發表

陳守仁, 九龍塘學校.....

[quote]原帖由 IGLOO 於 10-11-7 16:31 發表

(佢指2nd in)

咁係咪九龍塘學校已經收咗? 咁快知嘅, 恭喜晒 我只得2nd in, 仲震緊

原帖由 ICbaby 於 10-11-7 16:37 發表
[quote]原帖由 IGLOO 於 10-11-7 16:31 發表

(佢指2nd in)

我指緊係陳守仁同九龍塘學校都有2nd interview.....

原帖由 ICbaby 於 10-11-7 16:18 發表

唔好意思, 好奇一間, 你話你囝囝唔係咩名幼稚園, "悲情城市"入面既公屋屋村, 沒有任何證書, (我都覺得唔係重點), 但係你話你囝囝冇任何技能之下收左你囝囝(1間), 2間 2ND IN, 你所指冇(任何技能)係指咩野?, 如果 ...

沒有任何證書, 如劍橋starter,聖三一 e d既公開英文考試, 又沒有學鋼琴,游泳等等.....只係上學校既畫班....因為我聽有多家長安排仔女既課外活動好多, 就連劍擊都玩埋, 我個仔就沒有了, 我諗.....我都唔知點解收我個仔ar.....

你個仔個樣係咪好討人喜歡?生得靚仔/靚女,一眼就比人吸引到,就算面試時有什麼差錯老師都會原諒佢。

原帖由 bobo_ling 於 10-11-10 19:55 發表

沒有任何證書, 如劍橋starter,聖三一 e d既公開英文考試, 又沒有學鋼琴,游泳等等.....只係上學校既畫班....因為我聽有多家長安排仔女既課外活動好多, 就連劍擊都玩埋, 我個仔就沒有了, 我諗.....我都唔知點解收我個 ...

原帖由 Almond. 於 10-11-10 23:58 發表
你個仔個樣係咪好討人喜歡?生得靚仔/靚女,一眼就比人吸引到,就算面試時有什麼差錯老師都會原諒佢。

bb樣黎ga....

醒目開學勳章

我相信佢仔仔面試表現一定好好,有禮貌夠精靈。事實上,好多名校收生,首要都係睇面試表現。

原帖由 ICbaby 於 10-11-7 16:18 發表
唔好意思, 好奇一間, 你話你囝囝唔係咩名幼稚園, "悲情城市"入面既公屋屋村, 沒有任何證書, (我都覺得唔係重點), 但係你話你囝囝冇任何技能之下收左你囝囝(1間), 2間 2ND IN, 你所指冇(任何技能)係指咩野?, 如果 ...

原帖由 bobo_ling 於 10-11-10 19:55 發表

沒有任何證書, 如劍橋starter,聖三一 e d既公開英文考試, 又沒有學鋼琴,游泳等等.....只係上學校既畫班....因為我聽有多家長安排仔女既課外活動好多, 就連劍擊都玩埋, 我個仔就沒有了, 我諗.....我都唔知點解收我個 ...

會唔會你自己平時係屋企谷佢 , 中,英,數, 常 教得佢好好 ?又大膽 所以面試表現好好 ?

回復 1# ICbaby 的帖子

名幼稚園係咪真係對考小學有關係, 我真係唔知, 但心就想係咪名好過唔名, 就好似令可信其有咁呢?
我正正面對呢個問題, A. 一間有名氣多人爭, B. 一間出名老師有愛心, 輕鬆, 小朋友當然係讀 B 開心, 因為課程以歌唱, 玩樂為主, 但你地會點選呢?

回復 91# traeh 的帖子

係ar~~佢係一個好有禮貌, 超禮讓既小朋友....佢成日帶玩具去遊樂場派比人玩, 自己成個大哥哥咁, 但個樣就超bb.....勁好笑的....

回復 92# ICbaby 的帖子

一od都無.....信不信由你....
佢既數特別差, 加數都未掌握得好好.....

回復 1# bobo_ling 的帖子

會唔會父母職業問題?
好可能係你個囝好靚仔??,   如果都唔係....我都唔知喇......

回復 96# ICbaby 的帖子

其實都係人夾人緣, 講真句當日佢in 九龍塘小學我個仔同我講, 當時齊齊in完離開班房, 有個小朋友行最尾唔閉門, 用眼神示意要我個仔去關, 因為我個仔既性格係好樂於助人, 佢就滿腹自信去關, 第1次關唔到, 再去, 重覆左3-4次個老師就話,你唔洗再關門la...你叫咩名ar....(唔知係唔係老師設出黎其中一條題目)....之後我問ar 仔老師問左咩野, 佢話減數, 佢係未學過所以唔識.... 我心諗應該無行, 可能就係佢願意不厭其煩去關這對壞門而加分.....

他很好. 你也教得很好. 小孩子应该以德育行先.

回復 1# YimhYimh 的帖子

唉~同意呀~  如果間間學校都係咁O既理念就好.

小一面試以來不時探問小謙心儀所屬,喜覺小孩子面對成敗得失還勝大人。

九月時問小謙 "想讀邊間小學呀?" 他沒明言,但說想搬往鴨脷洲,又說間銀行都幾靚。

很明顯他在說 SPCC 和 DBS,便進一步問他喜歡男校還是男女校。他說 "男女校,但男校都唔錯",是一般而言還是特指該兩校就沒追問了。

前兩天重又問他的意向,起先還怕觸及他的"痛處" (SPCC 和 DBS 都鎩羽而歸),但他全沒其事,反而正經八百的說希望入讀英華或陳守仁 (這兩間他已進入 second in 的階段),十分尊重現實。

"倍僑呢?倍僑點樣呀?"
"倍僑都好。"

"伯伯覺得倍僑最啱你喎,因為可以自己揀書黎讀,其他學校好多都規定你要讀d咩書。"
"學校規定都好呀。"

大概是由於倍僑面試較後,還未有進一步消息,所以小孩子心裡沒往上頭押注吧。
如得其情,則哀矜而勿喜。
‹ 上一主題|下一主題