用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 好開心!真係不需要花幾千元比小朋友出english centre ...
樓主: ew911
go

好開心!真係不需要花幾千元比小朋友出english centre 學 [複製鏈接]

我都想自己教小朋友, 做 past paper 練習. 想問下自學時 read & write 個part是否讀比小朋友聽, 再用中文解釋比佢聽做呢?

Listening 個part, 要不要用中文解釋問題呢? thanks!

回覆 4# isis_dad 的文章

Isis_dad,

請問你用幾多時間自學呢?
是否spelling 先, 之後比pass paper 做呢? thanks!

wor.... 用1.5個月好快bor

1) 想問做paper 先, 最後先spelling, 小朋友會唔會唔識睇question? 請指教.
2) 做paper 家長要不要解題? 定小朋友自己做?
3) 最後個星期先spelling, 是否要串識所有word list 個d字? 因為都好多下bor....
4) 請問你用邊本書練習?

因為我現在個step 係認字先, 再spelling, 等佢ok, 再做paper....thanks!

原帖由 isis_dad 於 11-5-18 14:20 發表
我係3月27日考...都係剛剛收.

mingMami
我地用左1.5個月左右.其實都冇特定...不過都係做paper先..最後個星期先spelling.

我知道每個小朋友學習進度都唔同, 我只是想了解下其他家長是怎樣同小朋友自學, 參考下, 再睇下自己用這套work唔work.

因為我現在個step 係先認字, 再spelling, 做paper...

原帖由 isis_dad 於 11-5-19 16:36 發表
老實講.我有好多問題都俾唔到答案你.因為真係個個小朋友唔同.小囡可能學校幫佢建立的根基好.例如.認字/Phonics/oral等.故佢對starters係好易應付....我只係一時開心有15個盾所以share出來...不過這其實唔代表乜野.. ...

謝謝你.

你既分享已經幫到我地剛剛開始同小朋友自學既媽媽啦, 因為新手好多野都唔知...

敢我都試下一邊做paper一邊spelling, 因為我都怕要spelling 先再做paper個進度會好慢 ......

我比左仔仔聽左 listening paper...好開心佢識做wor 所以我擔心 reading & writing 個part 多d, 始終佢要識睇目和spelling

原帖由 ew911 於 11-5-25 01:00 發表
真係好待無上bk, 估吾到有咁多mami 係到分享。

MingMami        

其實,我係比囡囡一邊做paper, 見有吾識再spell . 我覺得小朋友會更容易吸收。

希望幫到你。 ...

同意!

多謝你, 我地會努力 !  

原帖由 ew911 於 11-5-27 23:04 發表
MingMami        

其實,香港大部份小朋友,Listening & Speaking 2 Parts 都不會有困難,因香港有好多接觸(聽及講英文)。所以,花最多時間係Reading & Writing 這一part, 最緊要多做。

祝成功!

...

http://countrywind.web.officelive.com/default.aspx

原帖由 angelshea 於 11-6-18 23:37 發表
Would you please advise the address and telephone no. of 國風堂 ?
‹ 上一主題|下一主題