用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 當我們問直資只是開放給一部份家長時... ...
樓主: ziyi
go

當我們問直資只是開放給一部份家長時... [複製鏈接]

如果唔原址重建, 甘讀開的學生咪要日日山長水遠甘返學?要全校大部份學生要日日由港島去新發展區返學?甘都要顧下人地至得架!ps:我唔係這校家長...

Sorry, 對我來說,如要我子女由港島到天水圍返學是好大好大問題...如真的發生我只好轉校, 甘就不是問題了是嗎?我覺得有點兒將自己幸福建在他人痛苦身上…不喜勿怕插.

原帖由 w_y 於 10-11-4 10:17 發表
呢層又唔係問題, 自然有辦法. 我知有天主教中學由九龍塘搬到天水圍.
向來分區學校種類不均係大問題. 成個62荃灣網, 你想搵間直資都無, 私校好似得一間. 但呢個問題, 好難解決, 唔係政府想做就得. 英華搬去深水埔, 當 ...

臨時性就可接受o姐,但永久我只好選擇轉校…

原帖由 thomasha 於 10-11-4 11:25 發表
就算係原址重建,讀緊o既學生都要去臨時校舍上堂,否則沙塵滾滾,點上到堂?

殺校後,港島已有些空置小學校舍,我住那區都有幾間了。

"為什麼我們這些沒有分,申請直資的,給人印象是拿政府特權一樣的批評" -->唔明?邊個話唔正常?

原帖由 ziyi 於 10-11-4 11:36 發表
其實,原址重建那幾年都要搬啦,都係要找空的校舍
而且,其實唔係針對這學校,如果令人唔會,對不起
而係,為什麼我們這些沒有分,申請直資的,給人印象是拿政府特權一樣的批評

...

係小學,已停收P1幾年啦…
原帖由 ziyi 於 10-11-4 11:51 發表
小學/中學的要求完全不同啊
實驗室的通風已經唔適合

你如果有看另一BK topic就知

直資一樣政府資助, 升中時入唔到自己中學咪又係看校網。

原帖由 thomasha 於 10-11-4 12:13 發表
呢d學校係直資小學,同校網無關係,最重要係官津名校o既所在地。
‹ 上一主題|下一主題