用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2006出世, 選小策略, 請大家分享下呀..
樓主: JOJA
go

2006出世, 選小策略, 請大家分享下呀.. [複製鏈接]

係呀如果接受直資offer就要放棄大抽獎嫁喇,所以都要考下啲私小囉..........
原帖由 car817ho 於 10-12-3 12:49 發表
我大仔出年都要參加依個遊戲
我依家已經好緊張.. 因為出年我大仔考小一
後年就到我細仔...唉.. 如果出年大仔考到好學校
細仔就唔駛咁煩... 但如果大仔考到直資, 對細老係咪
無咩著數?? 因好多直資就算有兄姊係到讀都 ...

Hi there,
my boy is a 'small' boy. born near the very end of the year 2006 (actually very end of december). so, just thinking if he needs to retake K3, given his relatively 'immature' physical/psychological development.
even if i stick to the original plan, i.e. no retake in K3, i am not going to take him to some preparatory interview classes. i will only 'train' him myself, to get him psychologically prepare for those interview environments, e.g. to play kind of 'interview make-believe' play.
and, since he was born, i've been doing readings with him very often. so, in terms of language ability, i don't worry too much. but of course, i do worry about his other areas of development, given his young age.
ai... hope that everything will come out to be fine.
原帖由 cpcog 於 10-11-30 10:41 發表
Thansk again.  qoo-pooh,
I think choosing the suitable schools would be important. I looked for info from different aspect, such as the school website, BK, from friends, my students and so on. I also  ...

醒目開學勳章

報到,我女女0605,中女,會報啟基~

另外, 我以前小學係st thomas, st thomas pm class同基榮小學合併,變成st andrew, 咁想問,我係咪st thomas同st andrew的舊生呢?

呢2間學校好唔好呢?

大家有冇91 net架?!

我囝囝係10月細囝,已經好擔心啦,因為得15分,又唔係出名幼稚園,又冇學D乜(只有跆拳同畫畫),比賽當然冇啦.
其實我好鍾意播道同陸慶濤,因為比較活動,但宜家個個讀D名校既家長都話報,就算入到都怕囝囝追唔上.
報津校又唔夠分同人競爭,好煩!
我只想找一間令囝囝開心既學校,對升中派位唔太緊要,點解都好難?

大仔0605心儀播道及陸慶濤,阿仔比較慢熱,又讀區內普通幼稚園,我都好緊張.....
Chun Chun was born on May 25, 2006. 05/25/2006 - 3.65kgs, 53cm 06/28/2006 - 4.91kgs 08/05/2006 - 6.42kgs, 62.5cm 10/14/2006 - 7.57kgs, 70cm 11/24/2006 - 8.41kgs

我個係0606, 我小學讀聖家, 其實阿女係咪好大好大機會收? 我到時係咪要搵番d成績証明我係校友?

上網睇到4月22日係陳守仁open day, 有興趣記得去. 我都會去8下.

wing, 陳守仁係咪好多印巴籍人讀
有兩位媽咪同我講唔會考慮呢間, 原因係多差差.

如果再知其他小學開放再報料比大家~

大家好,阿女係0606呀..都知係時間要物色..應該都算直資,因為冇咩信心大抽獎...阿女又係心散...佢係唔記得,講十次都唔記得...interview都好怕..唔知港大同學會難唔難入...?

原帖由 BB成長期 於 11-3-8 15:56 發表
我反而會去考, 其實國際學校都好多外籍人仕, 我就想他去見識一下, 更不想他有"種族歧視"
而此校的都幾難入. 入到先算啦 .

醒目開學勳章

唔....
話難唔難...話易唔易
但如果是內向的會差一些
因為新校長是會在第1輪part 2-幾個小朋友一起見,及第2輪逐個見的
第2輪見埋家長
家長分都好重要
如果真的想入,家長也要做功課的

原帖由 smilefish 於 11-3-8 22:35 發表
大家好,阿女係0606呀..都知係時間要物色..應該都算直資,因為冇咩信心大抽獎...阿女又係心散...佢係唔記得,講十次都唔記得...interview都好怕..唔知港大同學會難唔難入...?

...

醒目開學勳章

EC interview一定要選第一天
但好大機會會crash其他的
要懂取捨.
真的要讀...切記選選一天
過來人的心痛經歷

原帖由 c3616 於 11-2-27 01:30 發表
大仔0605心儀播道及陸慶濤,阿仔比較慢熱,又讀區內普通幼稚園,我都好緊張.....

This is so kind of you :) btw ... you mentioned "考慮是否需要搬往校網較佳的地區"

May I know when should we move? I mean how many months before the Central allocation starts?

Thanks a lot!

原帖由 palmchristy 於 10-11-5 18:00 發表
現在已經留意這裡討論的K2家長們, 應是很會預備的一群. 時間還有很多, 可以從容為孩子做充足準備. 如果到面試前一個月才準備, 就會令家長孩子均有很大壓力.

下年又要再經歷這個[遊戲]一次了.  這次輪到小女兒.

...

ziyi
首先好多謝你上來分享,亦恭喜你女女成功入到心儀小學!
可否分享下播道家長需準備些甚麼嗎?
如有不便請勿理會
萬分感謝!

醒目開學勳章

ziyi,

你的意思是EC是以interview 先後去決定收生嗎?
不是interview 晒所有考生先發收生信嗎?

除EC外, 報其他學校還有沒有其他安排要注意呀?
Thanks!

原帖由 ziyi 於 11-3-9 18:32 發表
EC interview一定要選第一天
但好大機會會crash其他的
要懂取捨.
真的要讀...切記選選一天
過來人的心痛經歷

醒目開學勳章

上年是有2天俾你選,但第2天的我未interview,已經大部份出信offer選第1天的申請人

而校長說有預留學位....

但在BK,沒有聽多少個是第2天interview的收左

亦沒有說留了多少位

而且,學校好看誠意,而我又係好坦白的人,在申請表上寫明要求第2天面試是因為跟其他學校撞期了

所以.....結果如何,心照不宣

與囡囡的表現無關.想入EC,一定要俾學校感受你的誠意

原帖由 qoo_pooh 於 11-3-10 09:40 發表
ziyi,

你的意思是EC是以interview 先後去決定收生嗎?
不是interview 晒所有考生先發收生信嗎?

除EC外, 報其他學校還有沒有其他安排要注意呀?
Thanks!

醒目開學勳章

1. 誠意...學校會問為什麼你選擇EC,相信你唔止申請EC一間,那你會點選擇
(唔知你明唔明 )
2. 要選第1天面試,撞期也可要求改時間,但切記唔可以改日期
3. 小朋友的英文認字,串字要加強

原帖由 kitty23205 於 11-3-9 23:03 發表
ziyi
首先好多謝你上來分享,亦恭喜你女女成功入到心儀小學!
可否分享下播道家長需準備些甚麼嗎?
如有不便請勿理會
萬分感謝!

原帖由 ziyi 於 11-3-10 11:47 發表
1. 誠意...學校會問為什麼你選擇EC,相信你唔止申請EC一間,那你會點選擇
(唔知你明唔明 )
2. 要選第1天面試,撞期也可要求改時間,但切記唔可以改日期
3. 小朋友的英文認字,串字要加強

...

多謝分享!
對於港同可否分享心得呀?

醒目開學勳章

個人經驗
聽過就算
第1輪第1 part - 我只叫囡囡,玩得開心些, 只要唔好跟人爭東西就可以
第1輪第2 part - 是對校長, group interview, 唔知內容的, 但最好叫小朋友多留意發生過的事...身邊的東西....對第2輪有好處的
第2輪 - 家長跟小朋友一起interview,會問返小朋友跟上次有什麼分別,跟家長談一下對學校的了解...對學校方向的看法

個人感覺,港同喜歡的就如他的宗旨一樣...活潑....思辦...有禮
所以小朋友如果主動...有探索....肯表達自己
會提高機會

原帖由 kitty23205 於 11-3-10 13:13 發表

多謝分享!
對於港同可否分享心得呀?

原帖由 ziyi 於 11-3-10 13:34 發表
個人經驗
聽過就算
第1輪第1 part - 我只叫囡囡,玩得開心些, 只要唔好跟人爭東西就可以
第1輪第2 part - 是對校長, group interview, 唔知內容的, 但最好叫小朋友多留意發生過的事...身邊的東西....對第2輪有好處的
...

好多謝你呀,我女就係怕醜0個類所以我好傍徨
需用普通話嗎?

啱啱睇到港同
面試主要以粵語進行。老師亦會以簡單英語與學生交談!
‹ 上一主題|下一主題