用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如住#41校網, 有幸有英華offer, 會否放棄參加大抽獎 ...
go

如住#41校網, 有幸有英華offer, 會否放棄參加大抽獎 [複製鏈接]

SORRY,路過想問下你朋友係邊度睇到LS升中約6成既資料呢?因為我係LS網頁又搵唔到有關升中資料....但係係教統局網頁又話直屬中學可以保留最多85%學位比小學嗎?咁即係點?有冇人知呢?

原帖由 miumiu9040 於 10-11-4 16:32 發表
我想應轉一轉我的問法:

如有, YW, KTS , APS, 怎選,

我最初想會GIVEUP YW, 留KTS/ APS, 再大抽獎, 但最近有人提醒:

-LS 升中約60%, 剩下40%升中可能會比YW 更差.

-如抽不中, 去KTS OR APS 就算讀到中上, 如不好彩, 都 ...

其實LS小一向都係津貼學校, 無得選學生, 所以學生質素一直都有參差架LA, 不過事實係年年都有最TOP的小朋友考插班入, 加上學校裏面都有一D叻人, 所以呢間學校D程度一路都KEEP得到....但係入得LS小, 大部份人既目標都係間中學, 個個都係睇住間書院架嘞...不過既然樓主都已經有間唔錯既學校係手, 可以TAKE左先, 如果第日自己小朋友真係咁標青, 考到全級最TOP果幾個, 咪可以試下插入LS囉, 唔駛交學費之餘又可以好大機會直上書院...

原帖由 愚人 於 10-11-8 15:08 發表
我一早已放棄41區, 因為好多朋友同我講LS 已經唔係想像中咁優質. 好多叻仔已經比o個3間男校收晒.
‹ 上一主題|下一主題