用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯小學
樓主: Gogojuly
go

聖類斯小學 [複製鏈接]

你係 net 12 or net 11 架?

[url=file://\\
[quote[/url]]原帖由 SamMom 於 10-11-8 15:18 發表

是今天收信, 無得打底, 徐了St. Louis其它reject 哂!

St. Jo 係好難叩但因是 Kinder 學生機會應該是1/2 或以上

今曰去左註册
期待上導向課程,希望呀仔鍾意
我估學校超收左少少(所以我仔被收),因為他們預計會有部份收左唔讀

原帖由 artroboy 於 10-11-8 15:23 發表
你係 net 12 or net 11 架?

[url=file://\\

好在是Net 12, 即仲有兩次機會, 一次大抽獎同叩門!!

Good.

原帖由 SamMom 於 10-11-8 15:55 發表

好在是Net 12, 即仲有兩次機會, 一次大抽獎同叩門!!

原帖由 jnwchan 於 10-11-8 15:51 發表
今曰去左註册
期待上導向課程,希望呀仔鍾意
我估學校超收左少少(所以我仔被收),因為他們預計會有部份收左唔讀

我諗每間學校都會多收少少.........

去年有家長分享話"導向課程"非常好,今年18堂只收$200

回覆 9# SamMom 的文章

是不是除了正式取錄外,其他都是備取生?
備取生幾時知結果?仲可以參加個個課程嗎?

請問你是不是20分等緊 st. joe?
點知 kinder 學生機會應該是 1/2或以上?
原帖由 SamMom 於 10-11-8 15:18 發表

是今天收信, 無得打底, 徐了St. Louis其它reject 哂!

St. Jo 係好難叩但因是 Kinder 學生機會應該是1/2 或以上

醒目開學勳章

There should be rejections also, besides accepted and waiting-list.

原帖由 funkwan 於 10-11-8 22:49 發表

醒目開學勳章

Traditionally this school takes a rather low-profile approach so parents may not know about it as well as other schools with more information and publicity.  This may also be the reasons that less parents would talk about it as many of them dunno too much.

原帖由 Gogojuly 於 10-11-4 23:46 發表
為何甚少家長提及/分享?  

很想知道多些資料喔...........

我好感謝SLS有這樣的安排. 因囝囝係快樂幼稚園長大, 我好想這一年能有一些學術性的小一準備課程. 估唔到, SLS有這樣的一個課程, 正是我或好多家長想要的.

我認識這校, 都是因為我一個大學同學兼好友. 佢係班裡公認好男生. 他和他的眾中學同學們係多年老死, 一起都是好健康的活動. 唔同我, 我同中學同學唔多聯絡. 這是我對這校學生的印象.

收咗,交咗留位
我身邊都有好多朋友以前係讀呢間(好耐好耐之前), Now,個個都好有成就.
公司內都有2個同事, 3個小朋友友的阿囝讀緊呢間, 佢哋話呢間學校係小班教學, 程度不淺, 放學後有很多課外活動.
我都想知多d 呢間學校的家長意見.
原帖由 nicolemummy 於 10-11-9 06:30 發表
我好感謝SLS有這樣的安排. 因囝囝係快樂幼稚園長大, 我好想這一年能有一些學術性的小一準備課程. 估唔到, SLS有這樣的一個課程, 正是我或好多家長想要的.

我認識這校, 都是因為我一個大學同學兼好友. 佢係班裡公認 ...

醒目開學勳章

我個仔都係備取生...
不過我住得遠(62net).

聽到以上評語加強左我對這間學校信心,有無家長知道功課多不多,會唔會好谷?

功課一般多, 但經常有測驗,咁算唔算谷?睇家長點諗. 校長就轉咗無耐, 若年半到. 好似因舊校長走時亦有一d 老師都走咗, 所以有一排係交接時比較亂. 依家 點就最好去自己問吓 d 家長.

原帖由 jnwchan 於 10-11-9 10:59 發表
聽到以上評語加強左我對這間學校信心,有無家長知道功課多不多,會唔會好谷?

62 net 係邊?
原帖由 lalacat 於 10-11-9 10:49 發表
我個仔都係備取生...
不過我住得遠(62net).

可以大抽獎嗎??
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

原帖由 funkwan 於 10-11-8 22:52 發表
請問你是不是20分等緊 st. joe?
點知 kinder 學生機會應該是 1/2或以上?

係15分等緊st. Joe, 所以1st round無望。

點知 kinder 學生機會應該是 1/2或以上? Base on past data... almost 2/3 got a seat at the knock door stage.

St. Joe Kinder cut the number of students when SJPS cut the class from 8-5... now only 80 students for SJ Kinder K3...

原帖由 funkwan 於 10-11-8 22:49 發表

應該不是全部都是備取生, 我有朋友仲未收到信.

已打去學校問, 備取生明年5月尾才知結果

醒目開學勳章

Yes, will still allow lucky draw this year.

原帖由 mrs_snoopy 於 10-11-9 12:36 發表
可以大抽獎嗎??

醒目開學勳章

It is a very good program which have been running for few years already.

What you have described is somehow a tradition among us (I am also an old boy of SLS), although we graduated from the school for many many years, we always keep a good relationships with fellow old schoolmates.

原帖由 nicolemummy 於 10-11-9 06:30 發表

我認識這校, 都是因為我一個大學同學兼好友. 佢係班裡公認 ...
‹ 上一主題|下一主題