用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 st cat interview
樓主: pandabonita
go

st cat interview [複製鏈接]

我都係SC媽咪,好同意EJM所講嘅,我都想補充少少:
想當年我勁唔捨得放棄KV個位,選咗SC,(因老豆堅持喜歡SC多D)我女今年K3,讀得好開心,我亦覺得冇選錯學校!
見到樓下有人話想老師有愛心,就去其他(e.g.LH)學校...
唉...LH我哋夠讀過PN啦,當年個班主任人前人後一個樣!!!
唔想離題太遠,只想講每間學校都有好老師同冇咁好嘅老師..
我哋響SC k1時,班主任成個細路女咁,又green,就算幾錫細路都冇用啦,十問九唔知...
到K2,個班主任好似好cool,點知我女話佢其實一D都唔惡,依家返學朝朝早見到佢,都仲好fd咁打曬招呼,我女話最鍾意就係呢個班主任喎...
依家玩緊小一入學,就更覺學校好清楚家長需要乜嘢!!
今年我哋又返少多一日學,估唔到今年有成8000人考...
如果真係因為面試第一印象唔好而放棄學位嘅,就決絕D,相信其他想入嘅小朋友會好多謝你哋架!!

原帖由 EJM 於 10-11-10 23:18 發表
我都係SC媽咪(小朋友剛畢業升了小一),剛路過想講幾句,跟大家分享一下:
SC的課程真的不錯,不太深亦不算是很淺。不會有太多抄抄寫寫的家課,反而著重培訓學生的思巧、組織能力及創意。課堂上,小朋友有許多發表意見的時間和空 ...

SC同KV都係講discipline嘅校學, kv最"出名呢樣~~佢地亦訓練得小朋友好presentable同confidence, 至於愛心問題, 老實講我個女讀sc嘅英普班兩個老師都好有愛心, 但都有朋友話我知佢囡囡0個班主任一般...我相信sc同kv呢d咁大間嘅學校總會樹大有枯枝, 遇到唔好真係唔好彩...
不過呢d學校咁受歡迎唔多唔少係因為佢地嘅approach同課程可以接到傳統小學, 我prefer先苦後甜好了..

請問幾時會有錄取通知??

醒目開學勳章

多口問下SC interview有冇人好似我個女咁...唔肯唔答問題..但個老師要問到佢答o岩為止呢...我眼見..隔離枱既小朋友..in完1個...走左又再來1個..又走左再來1個...前後3個..但我個女都仲未in完...

我個女咪就係有兩條問題唔肯答, 於是個老師耐不耐又再問, 問到最後佢肯答為止...

唉, D細路你真係估佢唔到, 明明識都唔答, 又明明識都話唔知, 打定輸數LU...

醒目開學勳章

原帖由 Sheepy 於 10-11-17 08:52 發表
我個女咪就係有兩條問題唔肯答, 於是個老師耐不耐又再問, 問到最後佢肯答為止...

唉, D細路你真係估佢唔到, 明明識都唔答, 又明明識都話唔知, 打定輸數LU... ...

你都好呀...得2題唔答..我個女題題都唔答...老師又不停問佢...好似阻住人有d唔好意思...我都覺冇望ga啦...

原帖由 tiffybb 於 10-11-17 10:34 發表

你都好呀...得2題唔答..我個女題題都唔答...老師又不停問佢...好似阻住人有d唔好意思...我都覺冇望ga啦...

我個老師又係咁. 不段問完又問.. 但我女都吾肯講...

咁都好喇, 咁有耐性問, 記得我地in律倫街啟思, 個老師問"你叫咩名?", 唔答就問"你幾多歲呀?", 再唔答就問"呢個(指住我)邊個來架?"....冇比機會佢慢慢warm up...

原帖由 tiffybb 於 10-11-17 03:26 發表
多口問下SC interview有冇人好似我個女咁...唔肯唔答問題..但個老師要問到佢答o岩為止呢...我眼見..隔離枱既小朋友..in完1個...走左又再來1個..又走左再來1個...前後3個..但我個女都仲未in完... ...

但係我個仔答啱, 個 net都係繼續問, 攪到我個仔以為自已答錯, 之後就唔肯再答. 個 net int 我個仔時好似發夢遊魂咁.

有兩班細仔班架

Small B class - means from Oct - Dec 08 or Nov - Dec 08 ?? Anyone knows ??

原帖由 boboT 於 10-11-17 14:38 發表
有兩班細仔班架

‹ 上一主題|下一主題