用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一數請幫忙,thank
go

中一數請幫忙,thank [複製鏈接]

The answer should be as below.

-2a+13ab-8a+3ab = ?
=-2a-8a+13ab+3ab
=-10a+16ab
=2a(-5+8b)

5a-2ab+6b-a=?
=5a-a-2ab+6b
=4a-2ab+6b
=2(2a-ab+3b) or
=2a(2-b)+6b

係咩, 未教抽common factor咩? 我已教咗個女, 佢ok明白呀, 老師又無講唔好抽住.  所以我都無為意未教, 如果明嘅話, 學快D都無問題嘅.  

不過我想知呢條中一題是家長問定學生自巳開?  因為當事人無再出現過, 連thanks都無, 我古唔係家長問, 如果係學生問, 咁呢位同學要做多D練習啦, 因為呢2條數都好簡單吓. 如果keep住都係唔明, 長遠都耍找補習啦.

原帖由 mamafufu 於 10-11-5 14:54 發表
中一數係唔使(重未教)抽factor.

所以以下答案已ok:
1) =-10a+16ab
2) =4a-2ab+6b

用funsir的方法, 再做多D就得架啦, D數來來去 去都是差唔多.  最緊要做多.

原帖由 fungsir 於 10-11-11 01:32 發表

這個課題係幾特別嘅, 大致上可分"+-","x/", 及其他pattern去"計算", 有方法嘅, 不過用題目去解畫易D表達......

計呢類數最重要分清楚數值及+,-, x, / 次序.  一條數裹面先group 好+,-, x, / 次序先計, 否則一定錯. 如下面題目先得a 及 ab 類group好就容易計D.  最後再抽出同等敭值的至最簡.  這两條題目已非常簡單, 因沒有夾習 x 同 /.

-2a+13ab-8a+3ab = ?
=-2a-8a+13ab+3ab
=-10a+16ab
=2a(-5+8b)

5a-2ab+6b-a=?
=5a-a-2ab+6b
=4a-2ab+6b
=2(2a-ab+3b) or
=2a(2-b)+6b

原帖由 redredchan 於 10-11-11 13:39 發表
請問what is--  funsir的方法,可以詳細說明嗎?萬分謝謝!
‹ 上一主題|下一主題