用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 最終考左乜??
樓主: dlmcdlcl
go

SFA 最終考左乜?? [複製鏈接]

Jumbo Mandy个女可以入香港任何小学. SFA留她不主.

原帖由 小謙伯伯 於 10-11-7 18:58 發表

怪唔得 SFA 打正名堂話學生當中唔知百分之幾多幾多係資優生啦, 淨睇呢個小女孩這樣詳盡的試後報告已經叫一般凡夫俗子抹一把汗!

醒目開學勳章

原帖由 gotgot 於 10-11-8 01:16 發表

mandy,

忍唔住又要讚一讚++, 勁!!!!

Camom,

你個仔係咪都係in下午兩點, d題目同我個囡差唔多一樣咁劑呢~

(1)一開始係考英文LISTENING,內容如下:

(1)Jenny: Hello~Daddy, why are you feel sad?
Q1. wh ...
你地的小朋友好勁!

原帖由 YimhYimh 於 10-11-8 09:26 發表
Jumbo Mandy个女可以入香港任何小学. SFA留她不主.

唔好咁講呀~~~~ 佢考左4間都未有任何offer呀~~~~等緊等緊等緊~~~~騰緊騰緊騰緊~~~~呢個月由自行分配開始, 就陸陸續續出result 喇!

原帖由 yeemelody 於 10-11-8 09:25 發表
又係40多人一班?佢地一級有幾多班呀?

原來sfa都咁多人一班? 我唔知添。 我冇報Good Hope 都係呢個原因咋喎! 不過我都很喜歡sfa, 佢地比我感覺很好。

原帖由 gotgot 於 10-11-8 01:41 發表
mandy,

阿囡kv本來都選o左讀下午班,但最後決定讀一間,所以放棄了kv,所以咪撞唔到你law~

gotgot ,

原來係咁, 都明白嘅, 讀兩間確實會好辛苦, 愛林咁叻女, 讀邊間都完全冇問題啦。

.......delete.......

原帖由 YimhYimh 於 10-11-8 09:26 發表

老實講, 如果我去in都未必記得咁多野仲要咁清楚! 一個只有5嵗的小朋友可以記到咁多野, 真係唔知講咩好! 我個女都係叫嘉嘉, 如果有佢個女1/3都已經好開心喇,,,可....唉.....

jumbo mandy, 我想問下你囡囡係唔係資優生??

老實講, 如果我去in都未必記得咁多野仲要咁清楚! 一個只有5嵗的小朋友可以記到咁多野, 真係唔知講咩好! 我個女都係叫嘉嘉, 如果有佢個女1/3都已經好開心喇,,,可....唉.....

jumbo mandy, 我想問下你囡囡係唔係資優生??

嘩,詳細到...差d以為jumbo_mandy個女其實係個interview老師添  

原帖由 mosibaby 於 10-11-8 12:22 發表

jumbo mandy, 我想問下你囡囡係唔係資 ...

冇check過亦認為冇需要check, 不過我估佢最多都只係"打機資優"。

我老公都係咁講, 咁叻大把學校收.

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

原帖由 WinkyLee 於 10-11-8 13:02 發表
我老公都係咁講, 咁叻大把學校收.

真係唔好咁諗, 佢仲未有任何offer 呀 , 佢只係貪佢班主任 d sticker 至咁詳細咋,  身邊好多小朋友都做得到架, 只不過佢地較我個囡聰明, 冇咁易比sticker "tum"到。

終於都坐低, 問一次個仔考左D乜....今日問到既, 同當日考完問又有出入....真係啤一聲...V_V

幾頁紙既卷, 聽英文短故事, 聽中文短故事, 做MC 題, TICK 答案 (可能係咁, 佢堅持話冇串字, 冇中英文生字認字??)

跟住玩迷宮, 佢話佢都識. 跟住就係畫畫, 佢畫左飛機, 跟住就係畫返MISSING ITEM.

做卷既大至上係咁多.

跟住老師叫出去, 單對單問野, 第一句問, WHAT'S YOUR NAME, 就係一句英文ONLY, 冇再問其他英文 (咁益佢??) 跟住計數, 2條數ONLY, 又係唔深的. 佢唔洗諗就答左, 跟住就係有4張圖, 要排次序講故事, 佢個故事係有個小朋友開水喉, D水好大, D水瀉晒出來, 媽咪鬧.

再3再3問都話冇普通話, 冇串字, 冇認字....但係, 聽英文短故事我仔就冇把握, 佢話答到一條答唔到一條.

至於分數, 我仔當然話冇比分啦, 呢樣我唔追問, 因為佢都冇諗過要留意.

IN左咁多間, 唔知SFA 考既係咪最深, 但我覺得最難考係培正, 咁多小朋友坐入課室, 又要等咁耐先IN, 就算第一個IN 都要坐到最後, 真係好考耐性. 我仔就冇耐性, 響到玩紙巾...@@

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-8 13:20 發表
終於都坐低, 問一次個仔考左D乜....今日問到既, 同當日考完問又有出入....真係啤一聲...V_V

幾頁紙既卷, 聽英文短故事, 聽中文短故事, 做MC 題, TICK 答案 (可能係咁, 佢堅持話冇串字, 冇中英文生字認字??)

跟住玩 ...

Hi dlmcdlcl,

話口未完, 我都話好多小朋友其實係知做左d乜嘅, 只不過肯唔肯講啫!

妳有冇發覺, 果日好多我地學校學生呀? 撞口撞面都係!

但係都要多謝你女女既問題提供, 我先有個方向去問佢咋.

果日落晒雨, 我個細女又去左培道幼稚園 in, 所以我遲到呀, 好在有老公99幫手帶咋. 去到岩岩到1pm 入去, 唔洗排隊, 但後面既人就要露天排隊. 所以好狼狽, 又要湊住個女, 所以人樣都未夠時間望...

佢極其量都係講到咁多only~~
問佢有冇分數,每題幾多分,佢完全無留意到有分數呢!!

原帖由 ysnmama 於 10-11-8 08:13 發表
你女兒的報告很詳細   

原帖由 gotgot 於 10-11-8 13:59 發表
佢極其量都係講到咁多only~~
問佢有冇分數,每題幾多分,佢完全無留意到有分數呢!!

但係你囡囡已經成份卷+面試題目講咗咁多出嚟,真係好叻女㗎啦!

原帖由 Camom 於 10-11-8 14:02 發表

但係你囡囡已經成份卷+面試題目講咗咁多出嚟,真係好叻女㗎啦!

Agree x 2

hi,你好呀!

我阿囡係第58組~

唔知我有冇係學校(kv)遇過你呢?!

我個囡個名可能太易記,所以有時新相識的媽咪都話聽過我個囡個名呢,但我懷疑可能係因為我個囡思想同說話太科幻(太傻),所以記得佢... (佢今日搭校車有個暫代校車姨姨,佢放學話我知病o左果個校車姨姨其實係縮細o左,入o左暫代姨姨身體裡面,控制住佢講o野同做o野,因為佢兩個把聲一樣... )

雖然佢講到出o黎考d咩,但佢都有3題唔識,反轉圖片問果3題,佢掛住留意d特別o既公仔,冇理過d人~:-|
同埋佢一出o黎就話d老師好嚴~

原帖由 Camom 於 10-11-8 09:21 發表

gotgot,

係呀,我個仔都係考兩點呀!佢係第64組。

原來你就係愛林媽咪,我個仔舊年讀2H,今年係3E,我識得幾個2A班嘅同學仔都有提過你囡囡個名。我覺得你囡囡好叻,D試題講得好detailed呀! ...

mandy,

我都係果日先知咁多人一班,我隔離個媽咪仲以為係小班教學,如果++入到,佢一定係分配去資優班呢(有一班係for 資優生),到時學校要小朋友去做IQ test,就會詳細知道小朋友的資質!

但++應該會有更好offer,仲有大抽獎呢,我等食你餐飯o架,hehe...

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-8 10:42 發表

原來sfa都咁多人一班? 我唔知添。 我冇報Good Hope 都係呢個原因咋喎! 不過我都很喜歡sfa, 佢地比我感覺很好。
‹ 上一主題|下一主題