用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收拾心情準備玩大抽獎既朋友仔....
樓主: artroboy
go

收拾心情準備玩大抽獎既朋友仔.... [複製鏈接]

醒目開學勳章

不單如此,這些名校在自行時的世襲生人數年年到超額要佔用了統一派位的學額,所以甲部的學額是少於總學額的5%
(照規則是after第1輪的餘額10%),所以,如果LS是180個位,年年第1輪到用了90幾個,>50%的學額來計算,最多只有7~8個左右
再加上不單是不同校網的人才會爭這7~8個位,同一校網的也會為了增加機會,填埋甲部.
所以,難過中六合彩

原帖由 traeh 於 10-11-10 12:18 發表
甲部只係派好少位,大約每100個學位只有5個係比甲部抽,好似喇沙有約180個學位,即係得約9個位比甲部,瑪利諾約150個位就得約7、8個比甲部,你大概可以估到機會幾多。

有人會考慮,甲部填過間學校,起碼第日叩門時都可以表示誠意 ...

咁如果真係預左玩到叩門(跨區勁hit學校),甲二及三應留空,還是也要填下去(反正一定抽唔到),表示誠意呢﹖

除了誠意,小朋友應對能力、禮貌以及cert之外,叩門時還需注意甚麼﹖

原帖由 traeh 於 10-11-10 12:18 發表
甲部只係派好少位,大約每100個學位只有5個係比甲部抽,好似喇沙有約180個學位,即係得約9個位比甲部,瑪利諾約150個位就得約7、8個比甲部,你大概可以估到機會幾多。

有人會考慮,甲部填過間學校,起碼第日叩門時都可以表示誠意 ...

醒目開學勳章

要視乎你想叩邊間門。如果真係喇沙瑪利諾之類,有齊誠意、能力、禮貌同cert,都仲要有人脈關係,唔係咁容易。老牌名校淨係校友都大把,仲有其他相關人士,佢地嘅仔女要叩門入去,都要有一定表現。

如果你甲二、三反正都係留空,想填埋呢類甲一都未必抽到嘅學校,都無所謂。

原帖由 olima 於 10-11-10 14:22 發表
咁如果真係預左玩到叩門(跨區勁hit學校),甲二及三應留空,還是也要填下去(反正一定抽唔到),表示誠意呢﹖

除了誠意,小朋友應對能力、禮貌以及cert之外,叩門時還需注意甚麼﹖

...

Traeh, thanks for your sharing! Really appreciated!!!

醒目開學勳章

唔駛客氣,我都淨係講到我所見所知,如果有其他BK爸媽有更多高見仲好。

補充一句,都有部分老牌名校會收無關係但表現好嘅叩門生,不過真係要有耐性等,同埋不斷努力表現誠意。希望大家抽得中first choice,唔駛煩!

原帖由 milkonline2 於 10-11-10 15:51 發表
Traeh, thanks for your sharing! Really appreciated!!!

係呀, 唔博咁遠啦, 有好多小學晨咁早就返. 7:30 am .....依家小學己經比以前功課繁重 又多默書, 又多課外活動...依家還轉全日, 己經夠哂癲啦.

原帖由 crystalwsm 於 10-11-9 19:27 發表
咦, 咁即係你自行果間係本區

真係萬分多謝你既意見, 我都希望我地05 家長個個都得償所願就好 low

原帖由 traeh 於 10-11-10 16:19 發表
唔駛客氣,我都淨係講到我所見所知,如果有其他BK爸媽有更多高見仲好。

補充一句,都有部分老牌名校會收無關係但表現好嘅叩門生,不過真係要有耐性等,同埋不斷努力表現誠意。希望大家抽得中first choice,唔駛煩!

...

原帖由 mimi1102 於 10-11-9 15:16 發表
我係 net 16, 想跨區去 net 12的, 我係唔係應該咁排呀 ?

甲部: 1) NET 12
        2) NET 16 A
        3)

乙部: 1) Net 16 A
        2) Net 16 B
        3) Net 16 C

可惜我仲未諗掂 net 16 A, B, C...

...

mimi1102,

what's your choice in for 甲部: 1) NET 12?

what about
甲部: 1) NET 12-聖保祿天主教小學/軒尼詩道官立小pm
        2) NET 12- 寶血
        3)

2) Net 16 B
        3) Net 16 C
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

我甲一想揀 st francis 呀 ..

乙部真係唔知點填, 間間都話要甲一, 乙一都揀佢先有誠意 ...其餘唔係本區大熱果d, 又間間都麻麻地 ..哎 ~

原帖由 SaBB 於 10-11-10 19:09 發表

mimi1102,

what's your choice in for 甲部: 1) NET 12?

what about
甲部: 1) NET 12-聖保祿天主教小學/軒尼詩道官立小pm
        2) NET 12- 寶血
        3)

2) Net 16 B
        ...

醒目開學勳章

其實,甲部唔一定要填跨區的學校,也可以填本區的
(甲部真正的意思是不分區)
所以,如果你心儀的小學是本區,在甲一填埋,這就真的增加了機會
舉例,你喜歡協恩的,也住係該校網,那甲一,乙一都要填它
但甲二,甲三就要空了它,
否則一個唔好彩,就派了甲2,哭也沒有用了

原帖由 traeh 於 10-11-9 18:10 發表

有分別,如果你甲二、三填正一間有空位嘅學校,咁就會派咗入去,無得再抽乙部。

所以,除非你有間跨區係首選,咁甲一就填跨區,甲二填本區首選,或者有兩三間跨區係你心中排名都比本區好,咁就甲一、二甚至三都填跨區。否則,甲一填 ...

所有之前有家長講咗真正最難玩既係 第2 - 5的選擇.

原帖由 mimi1102 於 10-11-11 11:23 發表
我甲一想揀 st francis 呀 ..

乙部真係唔知點填, 間間都話要甲一, 乙一都揀佢先有誠意 ...其餘唔係本區大熱果d, 又間間都麻麻地 ..哎 ~

甲一填返本區, 等於有2次機會抽第 一志願.

原帖由 ziyi 於 10-11-11 11:50 發表
其實,甲部唔一定要填跨區的學校,也可以填本區的
(甲部真正的意思是不分區)
所以,如果你心儀的小學是本區,在甲一填埋,這就真的增加了機會
舉例,你喜歡協恩的,也住係該校網,那甲一,乙一都要填它
但甲二,甲三就要空了它 ...

醒目開學勳章

係啊
因為如果你的第2,是很多人的第1,那學校full左,咪又要等下一個選擇
而你的第3是其他人的第2,那很大機會又full,推下去
可能派到的是10志願或以後的
所以,要做好心理準備,第1唔得時,選一間保險又接受到的作第2志願較好
不要太熱門,否則連可接受的也會full

原帖由 artroboy 於 10-11-11 13:14 發表
所有之前有家長講咗真正最難玩既係 第2 - 5的選擇.

其實我有一個疑問...........

若果本區得10幾間小學, 而表格要填 30間, 我填哂10幾間之後咁點呀?

醒目開學勳章

少得過46網,得9間
不過每一校網的學位是足夠該校網的申請人的
所以無論多少間,只要填滿,就一定會派到其中一間
當然,滿唔滿意就另一件事啦

原帖由 artroboy 於 10-11-11 13:26 發表
其實我有一個疑問...........

若果本區得10幾間小學, 而表格要填 30間, 我填哂10幾間之後咁點呀?

ic...咁即係由得佢留空...thanks.

原帖由 ziyi 於 10-11-11 14:03 發表
少得過46網,得9間
不過每一校網的學位是足夠該校網的申請人的
所以無論多少間,只要填滿,就一定會派到其中一間
當然,滿唔滿意就另一件事啦

...

想問如果去甲二和乙1填的學校(same)叩門, 可不可以叩? 他們會否說為什麼你不填我甲一呢?

我仔仔得5分,好在灣仔區學校不錯,雖然我們並無經驗或策略,但隨遇而安仍希望派得好學校(名校就不用了).這樣想對某些家長來說是否不夠積極呢?

對我來說, 填大抽獎的排位. 好睇有冇私小在手.....

如果有, 我就甲一填誇區, 駁下都好, 唔得都仲可以駁叩門.

但如果冇私小在手, 我好大機會抽返本區. 自行那間就GOODBYE吧.

另外, 有冇識人係自行A學校, 但甲乙都冇再揀A學校, 到6月又可以叩到A學校呢??

對我來說, 填大抽獎的排位. 好睇有冇私小在手.....

如果有, 我就甲一填誇區, 駁下都好, 唔得都仲可以駁叩門.

但如果冇私小在手, 我好大機會抽返本區. 自行那間就GOODBYE吧.

另外, 有冇識人係自行A學校, 但甲乙都冇再揀A學校, 到6月又可以叩到A學校呢??
‹ 上一主題|下一主題