用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收拾心情準備玩大抽獎既朋友仔....
樓主: artroboy
go

收拾心情準備玩大抽獎既朋友仔.... [複製鏈接]

網上看到一個自行得到holy angels (35), 所以沒有第二輪派位, 叩門得到MCS (41).

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-15 14:04 發表
對我來說, 填大抽獎的排位. 好睇有冇私小在手.....

如果有, 我就甲一填誇區, 駁下都好, 唔得都仲可以駁叩門.

但如果冇私小在手, 我好大機會抽返本區. 自行那間就GOODBYE吧.

另外, 有冇識人係自行A學校, 但甲乙都 ...

咁即係如果小朋友係有實力, 就算揀唔揀來大抽獎, 只要有機會被接受叩門都仲有機會?

都有D希望....

holy angels 讓出來的這個位(或許還有其他少量), 最後學校給了一個考試給所以叩門的女生(無在第一二輪選它的都可以參加, 我朋友沒有選它都可以參加).

原帖由 nicolemummy 於 10-11-15 14:39 發表
網上看到一個自行得到holy angels (35), 所以沒有第二輪派位, 叩門得到MCS (41).

trytobehomama

你都唔係唔積極呀, 我連5分都無.. 同你一樣, zone 12, 一心博一博, 而且我連小數族裔學校都唔介意, 一樣係英文小學...哈..哈...

原帖由 TRYTOBEHOMAMA 於 10-11-15 13:53 發表
我仔仔得5分,好在灣仔區學校不錯,雖然我們並無經驗或策略,但隨遇而安仍希望派得好學校(名校就不用了).這樣想對某些家長來說是否不夠積極呢?

erikalo,

搵日出黎食飯傾下.... 或者22號後囉...

原帖由 erikalo 於 10-11-15 22:22 發表
trytobehomama

你都唔係唔積極呀, 我連5分都無.. 同你一樣, zone 12, 一心博一博, 而且我連小數族裔學校都唔介意, 一樣係英文小學...哈..哈...

回覆 44# erikalo 的文章

那麼你打算怎樣選?昨晚跟老公說起,他說怕官校老師質素參差(所謂做又三六不做又三六).若選津校在我們區內又有何好選擇?聽過朋友說華仁,st jo 等實在讀得辛苦,最好教學質素好之餘老師有愛心又不用補習...如果是女仔在我們區內可能容易選一點,可是我的是仔仔...

官校老師質素參差(所謂做又三六不做又三六)..

....可唔可以講多少少原因比我知呀? thanks.

原帖由 TRYTOBEHOMAMA 於 10-11-16 14:03 發表
那麼你打算怎樣選?昨晚跟老公說起,他說怕官校老師質素參差(所謂做又三六不做又三六).若選津校在我們區內又有何好選擇?聽過朋友說華仁,st jo 等實在讀得辛苦,最好教學質素好之餘老師有愛心又不用補習...如果是女仔在 ...

我系NET 11,心儀的是般官和中西區圣安多尼,請問還有哪幾間學校是值得報的,THX!

想問瑪利諾叩門要否派位當日要去和準備什麼???
原帖由 traeh 於 10-11-10 15:21 發表
要視乎你想叩邊間門。如果真係喇沙瑪利諾之類,有齊誠意、能力、禮貌同cert,都仲要有人脈關係,唔係咁容易。老牌名校淨係校友都大把,仲有其他相關人士,佢地嘅仔女要叩門入去,都要有一定表現。

如果你甲二、三反正都係留空,想 ...

如甲一乙一填協恩why要留空甲二,三呢??可填如41網學校??
原帖由 ziyi 於 10-11-11 11:50 發表
其實,甲部唔一定要填跨區的學校,也可以填本區的
(甲部真正的意思是不分區)
所以,如果你心儀的小學是本區,在甲一填埋,這就真的增加了機會
舉例,你喜歡協恩的,也住係該校網,那甲一,乙一都要填它
但甲二,甲三就要空了它 ...

醒目開學勳章

少得過35區, 得唔知6定7間, 其中一間仲要係女校.
原帖由 ziyi 於 10-11-11 14:03 發表
少得過46網,得9間
不過每一校網的學位是足夠該校網的申請人的
所以無論多少間,只要填滿,就一定會派到其中一間
當然,滿唔滿意就另一件事啦

...

醒目開學勳章

原帖由 nicolemummy 於 10-11-15 14:39 發表

可能.....是可能
有人話 ---- "識人好過識字" 是真的.....

應該不是. 如果真係識人, 第一輪已經選瑪小.

我相信係唔識既.

不過, 宗教係其中一個關鍵.

原帖由 TMMA 於 10-11-23 13:48 發表

可能.....是可能
有人話 ---- "識人好過識字" 是真的.....

thanks all for sharing ...
i also heard some parents won't pick govt. schools as they said those teachers will be more strict esp. ur kids are talkative ones etc ...

醒目開學勳章

原帖由 nicolemummy 於 10-11-23 14:10 發表
應該不是. 如果真係識人, 第一輪已經選瑪小.

我相信係唔識既.

不過, 宗教係其中一個關鍵.

第一round 校長無收生權
第三round 有得面試
‹ 上一主題|下一主題