用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發
樓主: 小山竹
go

有感而發 [複製鏈接]

無錯, 至緊要呀b快樂....

原帖由 嘻嘻 於 10-11-9 15:30 發表
回想返過去嗰個星期六一個上午in3間,天雨路滑帶住亞b趕嚟趕去,in得唔好唔在講,亞b早午餐只有餅乾,麵包同維他奶,大人就直情到15:00至有得食第一餐,
喺身心疲累底下,見亞b表現唔好,實在好唔開心,未返到屋企我已經同c6 ...

我幾個月在"自由廣場"那邊睇到一個topic, 有家長講番小朋友在幼稚園點樣唔開心, 學校的老師嬸嬸點樣欺負D小朋友, 種種童年陰影, 幾年後才揭發出來.......令我覺得讀幼稚園階段最緊要係愉快上學, 小朋友開心上學去, 開心放學回來, 除此之外, 還有什麼好強求呢?

我都好感動啊!

妳地各位都係好好媽咪,我地既小寶貝一定會有一個愉快的成長路,不過唔好忘記我地身邊既嗲D,因為佢地都付出佐好多.

各位媽咪,嗲D努力啊!

Add oil everyone!! Stay positive!

有報創價...我們的1st choice...不過真係唔易入...我個女是10月細女...發展唔係特別快果種...bb一個
hehe...不過創價好似睇家長多過小朋友...睇下有無奇蹟...12月初就知道results...一起努力

我們暫時只in了兩間...祟真同又一村
祟真reject
又一村收交左留位費

當初知道祟真reject都好唔開心...雖然個女真係in得好差...不過想回來...祟真唔suit我個傻女...

可能有少少
吃不到的葡萄是酸的

不過更加真的是
賽翁失馬焉知非福

原帖由 pandabonita 於 10-11-9 16:16 發表
樓主有冇報創價?應適合你,ironically, 5易入

原帖由 小山竹 於 10-11-9 20:37 發表
有報創價...我們的1st choice...不過真係唔易入...我個女是10月細女...發展唔係特別快果種...bb一個
hehe...不過創價好似睇家長多過小朋友...睇下有無奇蹟...12月初就知道results...一起努力

我們暫時只in了兩間... ...

大家一起加油!!!

邊間呀?名校黎架?

原帖由 shootingstar 於 10-11-9 18:02 發表
我幾個月在"自由廣場"那邊睇到一個topic, 有家長講番小朋友在幼稚園點樣唔開心, 學校的老師嬸嬸點樣欺負D小朋友, 種種童年陰影, 幾年後才揭發出來.......令我覺得讀幼稚園階段最緊要係愉快上學, 小朋友開心上學去,  ...

一些分享

記得在七年前,機緣巧合之下, 認識到 賞識教育的先驅者~周弘老師, 那時還未有小孩子, 但對他的教育理念卻深深感動,現在還不時閱讀他的書,希望以此理念去培育兩個小寶貝, 現節錄他的書中部份文章, 供大家分享

《賞識你的孩子》一書的作者周弘,被內地譽為「中國家庭教育第一品牌」,所謂「賞識教育」就是推廣注重孩子的優點長處,加以賞識肯定,並不斷強化的教學方法。
        周弘的女兒婷婷自幼因意外雙耳失聰,到三歲才能說話,在一般人眼中可能是終身不可能有甚麼成就的人。但父親周弘以無比愛心,利用「賞識教育」來教導愛女,終使女兒成為杰出人才。
        婷婷十六歲時,已成為中國首位失聰少年大學生,二十歲赴美讀大學碩士,現時正在美修讀博士課程。前年更與吳儀(中華人民共和國國務委員)等齊獲《中國婦女》十大時代人物。
   ======== 文 章 節 錄 =============
  賞識是熱愛生命,善待生命,是孩子無形生命的陽光、空氣和水。
  賞識教育,是每位家長都使用過,無意中又遺忘的教育;是讓家長撿回寶藏,回歸到教孩子學說話學走路心態的教育;是承認差異,允許失敗的教育,是讓家長成為教育家的教育;更是使孩子舒展心靈,盡展潛能的教育。
       哪怕天下所有人都看不起你的孩子,做父母的也要眼含熱淚地欣賞他,擁抱他,讚美他
       在教孩子學說話, 學 走路時,父母個個都覺得孩子'掂', 為甚麼孩子長大了,本領更多了,在父母眼里都反而變得不行了呢?問題首先出在一個'比'字上
       人性中最本質的需求就是渴望得到別人的賞識, 就精神生命而言,每一個幼小的生命仿佛都是為了得到賞識而來到人世間的.

一些分享 (續)

school.hk/~pcwong/Powerpoint/​AppreciationEducation20080229-final.ppt
以上是家校合作事宜委員會製作的簡報,
簡單講解 賞識教育的概念

最精景的對白
[亞仔, 你死返黎啦?]
[今日考試點呀?]
[有無搞錯,你點 讀書架?咁都吾識?]

改為以下對白,
[乖仔你返黎啦?]
[今日心情點呀?]
[咦,這些題目都有點難度,你都識其中三條丫!來,讓我們看看那些你不明白]

原帖由 calbee6 於 10-11-9 23:15 發表
邊間呀?名校黎架?

當時好多家長有回應, 不止一間, 係好多間都係咁,

如果發生在我小朋友身上, 我一定發顛.

原帖由 zooooman 於 10-11-9 15:17 發表
好有同感!
其實只要認真參與便足夠,毋須看得太重,這只是人生起跑點!

非常認同!

是的...我們都是在比較中成長, 現在長大成人了...其實自己很不喜歡被比較, 可是潛移默化, 很容易把自己最不喜歡的行在兒女身上...希望awareness可以再高些...知道自己做緊什麼!
一起勞力!

原帖由 爸爸超人 於 10-11-10 01:44 發表
在教孩子學說話, 學 走路時,父母個個都覺得孩子'掂', 為甚麼孩子長大了,本領更多了,在父母眼里都反而變得不行了呢?問題首先出在一個'比'字上

Thanks for sharing~

Last Saturday, my son had 3 interviews, 1 in the morning and 2 in the afternoon.  For the 1st one, he felt sleepy, so performance is not so good...after taking a nap...better performance in the afternoon...

During whole interviwe process, both parents and kid are tired, both mentally, and physically.  But lucky, all interviews are completed.  At least 1 kindergarten accepts my son's application (He is 細B, give birth in December).

I don't have any expectation for my son at the very first beginning...as he is the smallest one.  and I don't let him know that he will be interviewed by some elder sisters or ee.  Just saying, go to play lu~~, many kids and ee play with you in the kindergarten....

As a parents, what we can do is provide chance for my kid (i.e. for me, pick 6 kindergarten for him), and whether he can grasp the opportunity or not, totally depends on his performance on the interview day.  We cannot do much or even control the result~

只要父母看重的是子女持續進步, 而唔係呢一刻嘅成績, 咪唔會落入呢個爭名奪利嘅陷阱, 而享受到同小朋友一齊成長的樂趣

其實我覺得小朋友會自己選擇讀邊間
去年我仔仔去年面試表現非常好 (佢有佢自己既一套)
有你地而家講九龍塘k 既offer (除左km reject左)
我仔仔知道自己得左都無咩反應
直到最後佢知道培正收左佢
佢開心到係屋企跳跳跳 (跳對佢來講係有難度 因為佢係2歲半先識跳 )
所以我地2公婆都唔洗再煩入邊間
因為佢自己已經決定左
而家佢日日放學番來都好開心(我係聽得出比之前番n班開心好多)
所以大家放鬆d 佢地有佢地既路.

‹ 上一主題|下一主題