用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發
樓主: 小山竹
go

有感而發 [複製鏈接]

原帖由 小克 於 10-11-11 11:54 發表
我有個friend啱啱結婚,同我講:你用完的幼稚園資料,記得留番俾我!

咁可能佢暗示緊d野..你唔明者

今年太多小朋友報K1, 我朋友話仔仔是07細仔, 上年被很多名校rejected, 今年佢再報, 話今年interview的人比上年多好多啊, 點到D家長唔shock啊!

原帖由 w_y 於 10-11-11 10:13 發表
今年仲有個奇怪現象, 係連爸爸都插埋手一份, 早幾年少好多架. 我老公話呢兩個月, 返到公司, C9 又好, 男人堆又好, 傾完升小就傾考 K, 以前都無咁多討論.

我大女三年前, 我都只係報左3 間咋, 仲要年尾細女添, 你話 ...

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-10 16:13 發表
唔知大家有無在 interview 之前幾日 or 1 week,同你地的 bb 去一次心儀的學校睇下呢?當然入唔到去睇啦,o係門口度話俾佢知呢間學校的事,問下佢想唔想o係度返學之類。

到 interview 當日 remind 下佢之前來過,其實佢真係記 ...

我試過, 間學校好遠都專程去左兩次, 結果到到interview果日, 我個女係連門口都唔肯入

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-11 10:22 發表

有個爸爸個女一出世就問我KLT學校d料

我朋友連個仔都未出世已經plan晒讀書d野, 日日問我, 問完決定做細仔, 但其實當時連邊日開刀都未book

原帖由 elmolly 於 10-11-11 13:32 發表

我朋友連個仔都未出世已經plan晒讀書d野, 日日問我, 問完決定做細仔, 但其實當時連邊日開刀都未book

咁又真係緊張得滯wor

原帖由 NICOLE123 於 10-11-11 10:17 發表
真係好易迷失...當你收到唔同既offer仲驚...
驚幫個小朋友選錯學校..間間都有人講好有人講唔好.
到時都唔知點好.
我覺得in 完既就暫時忘記左佢先
唔好再想番轉頭喇
再努力黎緊既interview.
收到offer果時真係怕晚晚 ...

我都唔係好明而家d家長諗乜, 我有朋友個女, 讀緊間PN都唔錯, 都重要九唔搭八間學校都報, 問佢點解, 佢話因為出名喎, 真係唔該諗下間學校啱唔啱自己先喇...

原帖由 雪豆 於 10-11-11 13:46 發表

咁又真係緊張得滯wor

係呀, 佢個仔出世唔夠3個月, scan左本書比我睇, 話比我知做大仔既好處

100%同意樓主想法.  我有個朋友, 個仔有返N, 係大仔, 而且靚仔又乖巧, 我係老師都一定會收佢.  點知個呀媽竟然幫個仔報咗9間學校, 有D佢話收都唔會讀, 因為只係想去睇吓人哋間學校乜環境.

按我估計佢應最少都有6-7間會收, 但你報咁多間, 已hold住幾個學位, 咁即係會令真心想入個間學校既家長失望, 緊張, 擔憂, 呢種風氣實在令我氣憤.  再者我覺得佢只係想睇吓自己個仔有幾叻, 睇吓係咪報幾多收幾多.

就係呢D人, 令現今考幼稚園制度形成一重缺德風氣.

我個係大仔, 報咗5間, in咗2間, 1間收, 1間wait, 不過餘下我應該唔會再去見, 因為呢兩間已經係我杯茶.

我本來plan咗幫個女報12間, 而家in咗4間, 有2間收咗, 2間interview得唔錯.  所以剩餘嘅只會同佢in多2間

真是有太多BK的家長盲目追求要入最出名最多人爭的"名校". 其實會唔會有啲係因為要滿足個父母自己的"虛榮心多啲呢, 就好似攞住個名牌手袋一樣.

我有很多住港島東的朋友都專登走去啲九龍塘名校interview, 難怪嗰幾間學校呢幾個禮拜都人山人海.

我自己在中學時有幸透過派位進入所謂的名校. 本來以我的家景,真的很難考入某些名校. 全頼當年比較公平的教育制度, 我才有機會靠自己的實力去繼續選擇自己以後的路.

真希望香港這自由又國際的城市, 不要製造出誇代貧窮的現象

嘩!我個TOPIC比人加左高亮呀!好似被加冕咁呀!
其實我仲有個2個月的細女架...
今日"突然"覺得好辛苦..."突然"體現到要把她們教好是一件很困難的事...責任感好大...雖然我很"無力"...但我依然會"盡力"的...

HEHE! 一起加油!

原帖由 小山竹 於 10-11-11 20:00 發表
嘩!我個TOPIC比人加左高亮呀!好似被加冕咁呀!
其實我仲有個2個月的細女架...
今日"突然"覺得好辛苦..."突然"體現到要把她們教好是一件很困難的事...責任感好大...雖然我很"無力"...但我依然會"盡力"的...

HEHE! 一 ...

2 kids, 加油呀...

其實入到所謂嘅名校, 係唔係代表好好呢? 可能只係一個艱辛嘅旅程開始。 名校="谷谷谷", 唔單止谷小朋友, 連大人都谷。眼見好多小朋友到咗小學四、五年級時成縝追唔上, 唔開心, 又無哂自信心, 唔鍾意返學, 攪到要轉校。好多人因為想仔女入名校, 專登搬去名校區住, 一個月要成兩三萬蚊租, 入到啦, 又搬返去第二區, 真係辛苦。响條街見到好多讀名校嘅小朋友, 對工人甚至乎長輩呼呼喝喝, 唔通學校無教佢地要有禮貌??

其實最緊要小朋友好, 讀唔到名校都可以成材嘛!! Relax!!!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

其實,我起先打算報3間,最後報了5間,有1間只會IN,唔會讀,現IN 了2間,同樓主一樣,崇真 ﹠又一村,崇真未有結果,又一村交左$
1間今個SAT IN,1間27/11 IN, 1間明年IN, 我都沒有特別TRAIN 阿仔,因佢係10 月細B, 局唔尼,最
我覺得最好笑,IN 又一村時 MISS 不停引導阿仔問‘紅色’ ,我反而勸佢唔洗再問阿仔未達那程度,
如果唔係阿仔 BB班的KG 唔OK,我都唔出去報其他,NOW 有1間在手,之後全部唔收都無問題

原帖由 viandes 於 10-11-11 23:44 發表
响條街見到好多讀名校嘅小朋友, 對工人甚至乎長輩呼呼喝喝, 唔通學校無教佢地要有禮貌??

其實係咪讀名校都有咁o既情況,呢個係普遍現象,唔係名校生特有的。

讚X100000000

但如果學校同家長都放學術第一位而忽視品德,咁這方面差d都5出奇ar.
原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-12 09:49 發表

其實係咪讀名校都有咁o既情況,呢個係普遍現象,唔係名校生特有的。

同意, 有d人報好多間可能係知道自己小朋友怕羞所以驚除左屋村學校無選擇, 但亦有d人會同身邊朋友講或o係facebook/微博留言有幾多間&邊幾間名校收左都唔知點好, 情況就當攞住幾多個hermes袋或帶住大鑽戒截的士...
不過亦因為呢個情況, 得waitlist offer既唔好擔心, 67月就好多人放位出黎...:

呢幾個月個精神狀態超攰,因為我個囡係0812B,所以報咗好多間大包圍。每次去Interview之前又做功課,又擔心到瞓唔到。結果頭個兩間,我個囡幾乎都係零反應......我以為剩番嗰D都係無望喇,點知去到第三間,我見到個囡完全係兩個人,表現到超哂班,睇得出佢好鍾意間學校。由嗰一刻,我地兩公婆都覺得,小朋友真係會揀適合佢自己嘅學校,所以之後幾次嘅Interviews都平常心喇。佢鍾意嘅,自然表現得好;唔鍾意嘅,點Push都無用。我同老公都agree咗,我地認為好嘅,未必適合個囡,只要佢鍾意嘅,無論幾唔preferred,我地都會考慮。

回復 1# Joeff 的帖子

Hi,
我個仔都係。之前見2間佢都好唔願意咁完成老師既要求。但係最近呢2間佢就好自發性咁同老師交流。所以我覺得佢地其實自己都有感應,覺得同鍾意邊啲類型,迫唔嚟。希望佢真係可以揀到佢鍾意既學校啦。
‹ 上一主題|下一主題