用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發
樓主: 小山竹
go

有感而發 [複製鏈接]

回覆 1# kittyyau 的文章

部份同意。我囡囡响初两間面試時,表現都較含蓄,後來知道是面試遊戲,表現也越來越好。不過也有全不配合的情況,相信除了不喜歡學校環境外,不喜歡面試的老師也是一個重要原因。

其實我個仔上次n1面試時我都好唔開心,因為佢竟然話阿仔唔識講野所以唔會收佢為理由,我聽到都相當激氣,難道你覺得小朋友一定要跟你對答才算合理嗎?
雖然我個仔每次n1既表現都係唔出聲,但最終都有學校收佢,而家佢係學校都玩得好開心,仲學多咗好多野。

其實我做媽咪既,我絶對無諗過阿仔大個之後要佢讀邊間名校,只係希望佢唔好學壞......

是的,我都一直提醒自已:仔仔是最重要的。

其實人生讀書起碼有20年的時間,除了幼稚園的三年,其餘的也是要成績成績,分數分數。可不給仔女開心的三年呢?

我和老公也都是屋村的幼稚園出來的,現在我們也很好,大學畢業,有好工作,有好家庭,有好仔仔。

給予孩子有開心快樂,才是父母最重要的。

完全讚同
其實要揀所謂既好學校, 完全都係大人一廂情願既諗法:;pppp:
好似上星期, 連續星期五六都有INTERVIEW. 雖然每日都只係一場, 唔似之前有D 家長係一日三場. 但係對小朋友黎講, 已經係好大壓力. 點解咁講, 因為係星期六臨訓前既PILLOW TALK, 囝囝表示自己好驚, 唔想再去學校, 同新老師玩
其實我地應該感恩, 因為蘇哥自有安排. 無論點, 我地可以攬住自己既小朋友, 又每日可以睇到佢地可愛既開心笑面. 仲有咩唔足夠呢???
‹ 上一主題|下一主題