用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區2011-2012升中交流
go

屯門區2011-2012升中交流 [複製鏈接]

譚中和田家炳都可自由午飯 (家長送/出去食/canteen買)

馬可賓 (初中三年不可出去食, 高中就可以)

有朋友個細路今年入咗南屯有咁嘅感受 :-

- 唔鍾意間學校, 試過幾次上上吓堂cry;
- 唔鍾意裡面啲人;
- 俾人打到好痛 (唔知係玩定係被人蝦)

之前我係到都發表過上年我自己聽完南屯講座後的感受, 大家要細心研究!

想提大家選校留意一點:-
如果學校全級不是用劃一語言教學 (即係精英班用英文, 其他用中文), 會否有以下情況出現:-
第一年以一次統一學科試決定是否入精英班以英語教學, 第二年是否有能力繼續係精英班? 如果第二年失手跌出精英班是否以中文教學? 到第三年又入番精英班又以英語教.....
如果間學校係咁安排時中時英, 學生會好難適應, 大家慎選.

agree, 另南屯雖係英中, 但校風麻麻 (個人認為)

我好明白大家依家心情, 因我上年同你地一樣, 忐忑不安.
我建議 (或者學校都會咁建議) 就算幾唔願填band3學校都要填, 有幾多填幾多, 買個保險. 最緊要係頭5-10間, 之後個d可以隨便.

無話一定要填晒30間, 係最好啫!如果只填20間, 一個唔好彩20間都派唔到就會將你放埋一邊, 派晒所有band123學生之後, 邊間學校仲有位先派番你, 到時唔知派到去邊.

不過, 頭20間都派唔到機會好微, 填落去只係買個保險.

當然, 希望你地個個都good luck!第1,2志願攪掂啦!
‹ 上一主題|下一主題