用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教書院小學部
go

高主教書院小學部 [複製鏈接]

聖公會, 靈糧堂..等熱門名牌掛.

原帖由 cutieparadise 於 10-11-10 16:35 發表
唔知高主教有無特定多收邊間幼稚園生呢? 我想個女入

half guess and half evidence, 因為RC 係一所好傳統谷既學校, 佢地當然希望收一些在學習上有一定底子的學生, e.g st, joe , 聖公會, ...etc , 在幼稚園 k2己學寫字 , K3 時己經有讀 &背默等習慣既學生.  當然面試時的臨場表現亦十分重要. 另外, 以我所識的幾位聖公會小朋友, 高主教都有收..唔知係唔係有關.

所以我咪寫多個.."掛"字 law.  (^_^)

原帖由 thomasha 於 10-11-10 16:50 發表
May I ask whether this is a guess or can be supported by evidence or prior experience?

maybe 你仔仔第一round 就得咗呢.

原帖由 milkonline2 於 10-11-10 15:49 發表
I just call them and they said they probably will send out the letters on Friday!  Wait......... and last hope for my son....:naughty:  

第一條答你係~!所以揀咗直資而又想將來報考官津中的, 要留意該校有冇呈分試. 如果冇, 你都可以報官津中, 但要預咗去 d band 尾校.

第 2 & 3 條, 去升中網問會好 d, d 家長熟過呢度好多.

原帖由 yuengooluk 於 10-11-10 23:25 發表
想問升中問題:
(1)如果讀了直資小學,是否自己仍然可以在自行考官津中學? 聽聞有直資小學不呈分,那就很難報官津中學,因為學生無banding,對嗎?
(2)如何考官津中學?是否在自行填兩間,之後等學校call interview?
(3)派位 ...

深~! interview 果日老師都講到明要有心理準備功課量會大, 所以佢都有問平時係屋企小朋友 d 學習情况. 另外, 佢地準備有資優班 比 有唔同方面有天分的小朋友.
學術方面小學好, 中學就一般般..

原帖由 atyl 於 10-11-11 12:06 發表
請問有無人知道現在高主教的程度深唔深呢?
學術成績好嗎?

放心, 我地都係陪跑(細仔). 我諗係個個老師問法唔同者. don't worry.

原帖由 Almond. 於 10-11-11 13:39 發表
我地interview果日老師無問呢d野,亦無提及功課多或課程深等問題,所以我地覺得係陪跑。

佢明講好過其他 果d 唔講, 但又以呢個準則去收生..

原帖由 Almond. 於 10-11-11 14:03 發表
Artroboy,其實我見到張申請表,寫明優先考慮8月31日前出生的小朋友,心入面已經知道機會有多大...

好...................................騰. ...............tim

應該都係

回復 1# Hei3705 的帖子

waiting list 咪仲好, 進可攻(可以繼續玩大抽獎), 退可守(寫定叩門信)....我唔係挖苦你...係我都希望收wl ....最好千祈唔好 reject 我

回復 7# xiaoyuma 的帖子

係軒上 or 下?

回復 7# danielmama 的帖子

我都覺得 parents 個 part 都好緊要....希望我無答錯 la...

回復 1# milkonline2 的帖子

don't worry, maybe St. peter is waiting for you ~!

still have to wait.....2 hrs...back home..

回復 11# milkonline2 的帖子

how about CKY? 有 result 未? 佢都係一間好學校. good luck~! 如果你真係喜歡 RC, 寫定叩門信先. 我心儀 RC 多過SL.

回復 2# wccwmother 的帖子

congratulations~!!!

回復 2# sillybabyq 的帖子

good luck to you too~!!

00-02 年 出生人數 係 4.8萬
03 年 出生人數 係 4.7  萬
04 年 出生人數 係 4.98 萬
05 年 出生人數 係 5.71 萬
06 年 出生人數 係 6.56 萬
07 年 出生人數 係 7.29 萬
08 年 出生人數 係 7.88 萬
09 年 出生人數 係 8.21 萬

黎緊既competition只會越黎越激烈.....

回復 1# maynjune 的帖子

佢係唔係每年加? 約加 幾多% . thanks

依家寫定叩門信, 一到12月頭等正取生交哂留位費, 就寄比校長表示誠意 . 再 keep 住1 到 2個月寫比校長, 我相信一定有機會的. 我個 friend 講之前有朋友都係用 e 個方法叩咗入瑪利曼.

祝你成功~!!

原帖由 2LittleMonkey 於 10-11-16 11:30 發表
個仔都比RC reject左, 而家都係心大心細, 唔知好唔好去叩門 ...

唔知有無 mami 知道:
1. RC 六月時有無得考試叩門?
2. 有無 mami 試過比RC reject左, 最後成功叩門呢?

請指點迷津, 謝謝!

...

點解放棄呀? 呢間呢期 d 成績越黎越好 wor.
原帖由 steve666 於 10-11-23 14:48 發表
我經過慎重的考慮之後,會放棄RC學位,唔去註册了。
相信係waiting list 的大家,如真的喜歡RC,就唔好放棄。加油!

至少絕大部份係對答十分流暢, 但中文較弱.

原帖由 yansy 於 10-11-25 13:14 發表
I knew the result of p6 to S1 was very brillant last year, I read it in TSL website.

How good is the English of your friend's son?

Headache!!!
‹ 上一主題|下一主題