用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六呈分試係計邊一次?
go

小六呈分試係計邊一次? [複製鏈接]

我仔學校係計12月既mid term exam同埋下學期既term test.

但係佢舊同學讀既小學就計10月既mid term test喎.

乜可以由學校任揀用邊次既test/exam呈分架咩?
   1    0    0    0

greendotdot,

我有睇到你另一條link講點樣計自己個仔女既banding. 不過, 我手頭上根本冇EDB大圍既數據, 又冇自己學校過往2年既data, 如果唔問學校, 真係唔會知喎.

我就有個難題. 其實我仔12月中至第二次呈分. 就算係1月要報校, 我都唔知佢究竟用全港排banding係屬於邊個band. 衰在我個仔係讀一間唔參加派位既直資(都算係名校), 雖然原則上9成都可以升上直屬直資中學, 但我仔o係校內只係band 2尾band 3頭 (以全級計), 咁我都唔知o係"自行"階段點揀學校? 可唔可以比d tips我呀?

原帖由 greendotdot 於 10-11-16 10:55 發表

唔好意思,我反而有啲唔明白,你兒子的小學的直屬中學是非派位直資,點解還要幫你哋呈分讓你哋有資格參加統一派位,你有無查詢小學是否真的幫你哋呈分,抑或你自己誤會咗,因為你哋間中學都係2010才開始轉為非派位,會否你仍以為 ...

我仔學校講明幾時係"呈分試", 亦有通知家長幾時要報"先行", 我冇好明確同學校confirm係咪"呈分", 不過我諗佢地都仍然會同學生"呈分"囉.

我仔既直屬中學有6班, 小學部得3班, 校長講明, 理論上係唔使同"外人"爭, 只要自己成績"達標"都會收, 所以, 如果全級所有學生都"達標", 係可以100%上返中學部.

我個仔個case唔係冇機會返中學部, 而家睇佢, 仲有70%可以上得返. 只係我想搵定"後路", 萬一佢失手, 起碼係我揀學校而唔係學校揀我, 所以我都會報"自行".

PS: 呀仔中學部係上年已經唔參加"自行"同"派位". 據校長講, 舊年小六有90%係中學部收番.

明白明白, 而家咩機會都要explore下架喇. 唔該哂!
‹ 上一主題|下一主題