用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問學之園interview係咪用英文架?
go

請問學之園interview係咪用英文架? [複製鏈接]

同埋平時上堂是英語教學嗎?
   0    0    0    0

我都想知呀! 聽日in英普班, 唔知家長係唔係都要用英交呢?

hi.......我仔仔後日in呀.........
原帖由 coco513 於 10-11-11 13:22 發表
我都想知呀! 聽日in英普班, 唔知家長係唔係都要用英交呢?

原帖由 love旦 於 10-11-11 13:26 發表
hi.......我仔仔後日in呀.........

halo呀, 你in邊間呀? 我in青衣個間呀!

我in大角咀凱帆薈嗰間.希望你小朋友順順利利.
原帖由 coco513 於 10-11-11 13:49 發表

halo呀, 你in邊間呀? 我in青衣個間呀!

如果係英普班, 有一個NET & 一個地道普通話老師做班主任, 一個廣東話助教…..so 平日上課一半時間Eng, 一半時間in PTH. For 英粵班, 有一個NET & 一個廣東話老師做班主任, 一個廣東話助教, Three ½ hr PTH lessons per week. Hope this helps.

原帖由 love旦 於 10-11-11 14:06 發表
我in大角咀凱帆薈嗰間.希望你小朋友順順利利.

我都係in大角咀凱帆薈嗰間, 9am

其實係咪大部分o既位已經留左比N班上呢?
我諗緊去唔去~

維多利亞同學之園同一時間

我今個星期六維多利亞同學之園同一時間,仲未決定in邊間好, 大家有乜意見?

原帖由 love旦 於 10-11-11 13:05 發表
同埋平時上堂是英語教學嗎?

雙語教學,每日都有一半英文時間,英粵班都有普通話,但占既時間少d
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

hi,我明天都係,但in LH 那間,
我聽聞係可以揀廣東話或英語 IN,
但唔知係咪真

去年in PN 班係冇得揀, 睇彩數

我係LH的, 上年入到房坐低見到係香港老師in我囝, 我問可否找net幫我in, 老師便立刻出去找了一位net.
第1part 單對單, 考手眼協調(學校好重視小朋友呢方面的), 入coin, 穿珠呢類, 考顏色, 物件配對(食具), 辨認物件(食具), 問家長基本問題
第2part 好多pair人入房坐櫈聽故事, 英文, 指五官, 認動物
第3part 好多pair人入房跟校長面談 關於日常管教問題 自由發言

I think both are very good schools...and it depends on what edu path you'd like your kid to take. 我覺得Victoria 比較suitable for international school path as they follow IB mode & 學之園就 suitable for 考直資/私小, 返traditional school 亦ok...不過兩間都唔易考, 因有PN 直上. 另外Victoria要睇什麼分校....seems comment 有d 參差, and 只有2-3間成功行IB, so not sure which branch you apply... LH 就間間comment 都平均, 因為佢地課程&setup有中央cirriculum team  控制

原帖由 Cavebaby 於 10-11-11 16:00 發表
我今個星期六維多利亞同學之園同一時間,仲未決定in邊間好, 大家有乜意見?

agreed and LH enhancing the curriculum by providing a smooth transition for student from Kinder to Primary. It provides interview class for K3 student, start from K2 will have simple dictation.
Although LH is new only got 10years histroy but I really appreciated that LH did respect Parents' comment and keep improving.
my son did study in Vic for playgroup and LH for PN, both are very good schools with nice and caring teachers.

Cavebaby, hope you can choose the suitable one for your child.

原帖由 EggEgg08 於 10-11-11 18:04 發表
I think both are very good schools...and it depends on what edu path you'd like your kid to take. 我覺得Victoria 比較suitable for international school path as they follow IB mode & 學之園就 suitable f ...
‹ 上一主題|下一主題