用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍靈糧堂幼稚園 有無收到 九龍城靈糧堂offer????
樓主: lionbaby
go

有無收到 九龍城靈糧堂offer???? [複製鏈接]

原帖由 Connieleo 於 10-11-15 17:42 發表
Is it really a reject letter?  Because I just think that all do not have offer will be in waiting list!!!

yes, two friends has recieved a reject letter~~ so that u still have a chance. good luck

依間學校要靠人事先收,我囡囡問咩問咩,答岩晒,但都唔收,朋友個女全程扭計無答問題,識人就收左,正一垃圾名校

原來靈糧堂係名校來呀.....我都唔知呀...我囡係細B所以我報左好多間, 未有得閒一間間STUDY, 只係大慨知道呢D學校SO FAR OK, COMMENTS好所以報.
呢幾年既出生率真係超高, 收生其實標準未必如我地所想的, 表現好同收唔收你真係唔掛勾的, 所以.........隨心吧.

回覆 1# klm402 的文章

I got whole day offer (small b). Don't know anyone in this school! I think result highly depends on child & parent's performance.

我囡囡問咩問咩 ~~~咁都答到,. 咁超班 @~@
係咪朋友來架 ????!!!

原帖由 candychan7575 於 10-11-16 10:10 發表
依間學校要靠人事先收,我囡囡問咩問咩,答岩晒,但都唔收,朋友個女全程扭計無答問題,識人就收左,正一垃圾名校

我個女同你一樣都係細b11/2007,舊年都係waiting,唔記得幾月,不過都好遲下,學校打嚟話有位,但都無讀到囉﹗
原帖由 maywaibb 於 10-11-15 09:27 發表
hihi..

我路過的....但我囡囡正讀緊今年K1...囡囡其實係waiting list 入到的...佢11/2007出世係所謂的超細b....kllc 係在大約7月頭打電話比我地...其實當時我地都有其他offer....不過最後choice 咗kllc....但我發現 ...
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

我個係細B, 0811, 過多兩個星期兩歲了, 收到OFFER上午正取生.

回覆 3# snakesnake 的文章

原先聽人講她們會入讀D band1小學,如英華,但in當日收到她們的校訊,學生入讀的小學又不是太好!!

另外,知道她們不是太重學習或語言,學生多是玩玩耍耍,所以有很多家長會於星期天要小孩子們出去備英文!

另,我的仔仔也是全日班的waiting,但當天仔仔的表現是超水準,連老師也大讚叻仔  但...算了,她們多大靠人事的。

My girl is 0808 baby.  She's got an am offer.  We don't know anyone in the kindergarten.    We have got another offer and we won't let her study in this school.  However, to be fair, I think we should not call the school rubbish as it is unfair to the school, the students, and the parents of the school.  Besides, parents should be a good role model for our kids.  We should teach them that there will be other chances and our kids will be appreciated.  Be positive.

我都係WAITING呀, 有時唔係淨係睇小朋友表現既, 家長既表現都會有影响. 平常心啦.

唔緊要...實有好多位FREE番出O黎..
至少我都會FREE番全日班一個位出o黎...
因為唔知道呢間名校有乜野優點...唔想搏
~當日個女其實答得好好..老師拎個菠蘿問佢係乜...佢識答之餘仲無啦啦講多句...."菠蘿可以要O黎煮餸.."

$30 就當面試訓練班..

我都係 waiting list...

我都放棄咗o固offer,waiting既又多一個希望la,其實我也是沒背景,沒人事既

我個女都係waiting list, 乜20號就咁快要正取生交鏘?  咁我哋月尾會唔會有再進一步消息呢.   另外,原來真係會有封reject letter架.

唔係所有人都係WAITING,我自己都有5個朋友都係IN呢間
最後, 有3個都係reject! (我同一朋友都收了)

原帖由 davywm 於 10-11-13 10:06 發表
係呀, 呢間學校好好人幾本上除左正取生外, 所有人都係waiting list..... (我舊年打電話去問過, 因為阿哥舊年都係waiting list)

年年間間學校都有人唱衰ga la, 我都唔識人我個仔都收左wor, 我冇一間學校識人, 咁我兩個仔女咪唔使讀書?
唔收妳個女就係垃圾學校, 咁間間學校都有呢個情況啦, 全香港d學校都係垃圾囉!

原帖由 candychan7575 於 10-11-16 10:10 發表

我有時都諗, 其實住同區會唔優先啲呢?

唔會的~~我另一朋友係住Tai Po~~
跟住阿仔d 同學, 荃灣, 觀塘, 上水都有!!
而同時, 有一半的同學都不是教會的~~

原帖由 靚媽媽店 於 10-11-22 12:00 發表
我有時都諗, 其實住同區會唔優先啲呢?

咁又唔好咁講, 我就乜人都唔識都收到offer, interview除左睇小朋友表現, 仲會睇埋家長, 你個女女乜都答岩, 咁可能係家長答得唔好, 既然你覺得呢間係垃圾學校, 咁就唔好報, 留d機會比覺得呢間學校係好o既家長吧!
‹ 上一主題|下一主題