用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 北區
樓主: khmama
go

升中交流區 - 北區 [複製鏈接]

ricetaster:

你好!!

band2頭徐咗馬錦明,跟住排位係邊幾間,請給我一些意見,謝謝!!!

1. 馬錦明 或風釆
2. 馬錦燦
3. 廖萬石
4. 陳朱素華 / 救恩
5. 禮賢會
6. 心誠

直資報大埔羅定邦好過心誠。
原帖由 sally314 於 10-12-19 21:47 發表
ricetaster:

你好!!

band2頭徐咗馬錦明,跟住排位係邊幾間,請給我一些意見,謝謝!!!

原帖由 ricetaster 於 10-12-19 22:48 發表
1. 馬錦明 或風釆
2. 馬錦燦
3. 廖萬石
5. 禮賢會
6. 心誠

直資報大埔羅定邦好過心誠

唔該ricetaster

請問有沒有家長知道田家炳今年會考成績, 合格率及優良率呢????

唔該大家!!!!

回覆 1# cato 的文章

2010北區以下中學中六第一階段收生巳滿額
2010會考合格率/6科14分%(自行競爭人數)
鄧顯 100%/ 92.3% (7.98)
風采 98.5%/ 66.1% (5.98)
甲寅 97.6%/ ---% (10.28)
李嘉城 96.9%/ ---% (8.52)
田家炳 96.5%/ 54.3% (8.98)
馬錦明 91.6%/ 43.4% (6.48)
陳融 90.5%/ 41.7% (6.00)
廖萬石 89.4%/ ---% (5.31)
禮賢會 89%/ ---% (---)
資料來源:明報升中攻略/學校網頁/教育局中六收生程序

風采真係追得好勁!!

Ricetaster你好~
想請問一下有關羅定邦中學的校風,師資,屬於band幾呢??d學生乖唔乖架??可以嘅話講多啲有關此校嘅嘢比我聽,多謝你啊!!!!!
如果揀咗直資而又取錄咗,係咪唔需要再填報第一或第二志願架喇????thz~~

原帖由 ricetaster 於 10-12-19 22:48 發表
1. 馬錦明 或風釆
2. 馬錦燦
3. 廖萬石
5. 禮賢會
6. 心誠

直資報大埔羅定邦好過心誠。

羅定邦3年或以前是大埔英中排第六(最尾), 三年前為免落車而轉直資, 有少部份係 Band 1 生, 主要為 Band 2 生, 亦有少數學生可能係Band 3, 而有關師資, 設備及教學都OK, 係北區及大埔區內質素較佳嘅 直資, 咁當然你係 Band 1 生除非當通天後備, 否則無謂報。

如果你係 Band 2 生, 又想一定耍入到英文班, 咁你就要報,但要考慮舟車勞頓嘅問題, 如果小朋友專注力弱, 讀書及學習被動的話, 會影響學業, 咁你就要想清楚喇!

直資因為一早放榜, 如果收咗你就要簽署文件放棄大抽獎喇!

原帖由 TOMATO1010 於 10-12-29 01:43 發表
Ricetaster你好~
想請問一下有關羅定邦中學的校風,師資,屬於band幾呢??d學生乖唔乖架??可以嘅話講多啲有關此校嘅嘢比我聽,多謝你啊!!!!!
如果揀咗直資而又取錄咗,係咪唔需要再填報第一或第二志願架喇????thz~~

...

謝謝你啊^^
假若再有有關羅定邦嘅資料,不妨再話我知吖~thanks~
原帖由 ricetaster 於 10-12-29 08:26 發表
羅定部3年或以前是大埔英中排第六(最尾), 三年前為免落車而轉直資, 有少部份係 Band 1 生, 主要為 Band 2 生, 亦有少部數學生可能係Band 3, 師資, 設備及教學都OK, 係北區及大埔區內質素較佳嘅 直資, 咁當然你係 Ban ...

Ricetaster你好,
想請問一下假若直資取錄咗,而我又辦妥了註冊手續,那麼小六下學期的考試成績還要呈分嘛???會否因為下學期成績(假如考得不太理想)而突然取消入學資格??thz~

原帖由 ricetaster 於 10-12-29 08:26 發表
羅定邦3年或以前是大埔英中排第六(最尾), 三年前為免落車而轉直資, 有少部份係 Band 1 生, 主要為 Band 2 生, 亦有少數學生可能係Band 3, 而有關師資, 設備及教學都OK, 係北區及大埔區內質素較佳嘅 直資, 咁當然你係 ...

我都唔清楚, 你直接問教育局喇!, 唔想答錯你。

原帖由 TOMATO1010 於 10-12-30 13:57 發表
Ricetaster你好,
想請問一下假若直資取錄咗,而我又辦妥了註冊手續,那麼小六下學期的考試成績還要呈分嘛???會否因為下學期成績(假如考得不太理想)而突然取消入學資格??thz~

...

Ok~唔該你吖^^
原帖由 ricetaster 於 10-12-30 23:59 發表
我都唔清楚, 你直接問教育局喇!, 唔想答錯你。

2011年升中

琴日去聽大埔王X枝中一簡介會,但佢地似乎只重視Band One頭學生,又話會分兩班叻,一班比較差,又無提過D課外活動, 係咪全部英中都係有精英班?

回復 153# Sandra0711 的帖子

王肇枝好着重成績學生, 據聞 Form 2 已經有放牛班, 成績差嘅就自生自滅。  精英班就比心經教, 但就操到你儍。

一些正常D嘅英中, 精英班係要嚟分流避免礙阻程度高學生嘅教學進度, 甚至可以教深D教多D, 屬於拔尖。  非精英班嘅學生,學習進度稍慢但程度平均, 着重放學後補課及特別教般以提升進度, 屬於補底行動, 並唔係放棄學生, 因時濟異。王肇枝並無採用這種積極措施幫助暫力有不逮嘅學生。

回復 153# Sandra0711 的帖子

你覺得北區同大埔邊間英中比較take care D學生?

Ricetaster
我又想查詢一下,假若直資(升中一)話收150人,第一輪已收60人,第二輪又收60人,咁剩餘30人呢?會唔會列入大抽獎架??又或者是家長叩門呢??又會否就120人照開5班呢??thanks
原帖由 TOMATO1010 於 10-12-31 01:31 發表
Ok~唔該你吖^^

回復 155# Sandra0711 的帖子

間間都無大問題, 每一間英中都會谷, 亦會為不足嘅學生安排補底, 只係王肇枝太早改棄成績差嘅學生啫。

有D 直資會接受中央派位, 好多都唔會, 自已嘗試向心儀那間問下, 各有不同,亦唔係秘密。 至於有位剩可能係留班位及扣門位都未定。

原帖由 TOMATO1010 於 11-1-4 23:25 發表
Ricetaster
我又想查詢一下,假若直資(升中一)話收150人,第一輪已收60人,第二輪又收60人,咁剩餘30人呢?會唔會列入大抽獎架??又或者是家長叩門呢??又會否就120人照開5班呢??thanks ...

再一次謝謝你^^thanks~
原帖由 ricetaster 於 11-1-5 00:20 發表
有D 直資會接受中央派位, 好多都唔會, 自已嘗試向心儀那間問下, 各有不同,亦唔係秘密。 至於有位剩可能係留班位及扣門位都未定。

Dear ricetaster,

謝謝你既意見,再想問下如果再大收獎時甲部如果填3間跨區大埔,只得10%機會?即是機會=零?
‹ 上一主題|下一主題