用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 北區
樓主: khmama
go

升中交流區 - 北區 [複製鏈接]

假設你揀嘅學校係英中, 甲二, 甲三 被抽中機會係等於零, 如果甲一你只填大埔區英中, 我估都有 1/100 至 1/250機會, 視乎那所中學受歡進程度。

P.S. 大抽獎整個甲部, 每校只提供2個學額。

原帖由 Sandra0711 於 11-1-5 08:49 發表
Dear ricetaster,

謝謝你既意見,再想問下如果再大收獎時甲部如果填3間跨區大埔,只得10%機會?即是機會=零?

2011年中一縮班

好似北區同大埔都會縮班, 到時大抽獎機會又少咗?

可唔可以list band 1, 2, 3 的學校
band 1:
鄧顯
甲寅年
陳融
田家炳
李嘉誠
:
:
band 2:
:
:
band 3:
:
:

回復 163# JJHK 的帖子

以下係引述 khmama 提供有關北區中學Banding嘅資料 : -

Band 1頭:
香港道教聯合會鄧顯紀念中學

Band 1中:
東華三院甲寅年總理中學
風采中學
東華三院李嘉誠中學

Band 1尾:
田家炳中學
聖公會陳融中學

Band 2頭:
保良局馬錦明中學

Band 2中:
鳳溪廖萬石堂中學
粉嶺禮賢會中學

Band 2尾:
香海正覺蓮社佛教馬錦燦紀念英文中學
基督教香港信義會心誠中學
宣道會陳朱素華紀念中學
粉嶺救恩書院

Band 3中:
聖芳濟各書院
鳳溪第一中學

Band 3尾:
中華基督教會基新中學
粉嶺官立中學
新界喇沙中學
上水官立中學
明愛粉嶺陳震夏中學

醒目開學勳章

代朋友問........

他兒子在校成績band 1,今日剛收到鄧顯個精英試的成績
1金2銅,想問自行取錄的機會大嗎?
@0@''亞女最愛食雞肶@@

回復 165# charmaine_1 的帖子

小兒兩年前有個同班同學在鄧顯個精英試中, 中, 英, 數都獲得金獎, 有得面試但最後落選, 那一年小兒就讀嘅小學有10人入鄧顯, 大部份在精英賽成績都不及那位同學, 成敗在於面試。

醒目開學勳章

原帖由 ricetaster 於 11-1-5 22:25 發表
小兒兩年前有個同班同學在鄧顯個精英試中, 中, 英, 數都獲得金獎, 有得面試但最後落選, 那一年小兒就讀嘅小學有10人入鄧顯, 大部份在精英賽成績都不及那位同學, 成敗在於面試。 ...

thx..........ricetaster
@0@''亞女最愛食雞肶@@

Ricetaster你好,
假如直資已取錄學生,而家長又填妥"接受"證明書+交回"小六證明書",是否不需要再理會自行分配學位及大抽獎呢??
Thanks~
原帖由 ricetaster 於 11-1-5 22:25 發表
小兒兩年前有個同班同學在鄧顯個精英試中, 中, 英, 數都獲得金獎, 有得面試但最後落選, 那一年小兒就讀嘅小學有10人入鄧顯, 大部份在精英賽成績都不及那位同學, 成敗在於面試。 ...

回復 168# TOMATO1010 的帖子

Yes, you are correct.

謝謝你啊^^
原帖由 ricetaster 於 11-1-5 23:34 發表
Yes, you are correct.

ricetaster,

迦密x雨是否一定要TOP 3自行才有機會?另聽聞校規十分嚴,能否提供一些這校資料。如北區落大埔 BANDING 會否有變

傳就咁傳喇! 純屬參考價嗟! 因為大多數小學小五,小六都唔寫各次甚至每科成績只寫 grade 唔寫分數, 柏雨都分唔到你係第幾名, 佢最重要係以該小學嘅過往學業水平, 升中派位成績與及過往某小學曾入讀該校嘅潛質和往後成績水平。

校規係嚴到喊, 不習慣服從及遵守紀律嘅學生就無謂報讀, 另外, 北區跨去大埔成績唔會跌Band, 但 Band 1 尾或 Band 2 就唔好跨區喇 !  一則, 大埔英中在自行唔會收 Band 1 尾學生, 二則, 北區已經有相當數因 Band 2學位, Band 2 生要跨區大埔就覺得沒有必要。

原帖由 tasty 於 11-1-5 23:45 發表
ricetaster,

迦密x雨是否一定要TOP 3自行才有機會?另聽聞校規十分嚴,能否提供一些這校資料。如北區落大埔 BANDING 會否有變

回復 173# fattykitty 的帖子

我返而覺得有這樣優異的成績為何要揀柏雨, 首先鄧顯公開試成績一定好過栢雨, 講嚴都無柏雨咁變態。又少咗舟車勞頓, 谷就大家都係咁谷。

我個人就唔鍾意連面試都唔做嘅中學。

最後回應你嘅問題, 莫壽增比較自由放任一些, 等你自我發揮, 如果自律差及要人谷,學習被動的學生就唔啱讀, 成績稍差於柏雨, 聽聞上年莫壽增公開試考得麻麻。

柏雨就會幫你谷, 校規極嚴, 習慣服從,守紀律,又受得壓力嘅學生就啱嘞!

無論鄧顯, 柏雨, 莫壽增牌面勝算都高, 反而面試表現我就估唔到。

回覆 1# khmama 的文章

Hi, 家長們. 請問你們需要度身訂造的升中一求位信及英文面試訓練嗎? 如需要可PM我.

回覆 172# ricetaster 的文章

Hi Ricetaster,

多謝你的分析:)

如果band3頭成績,english 'B',中文'E',數學'C',住大埔,第一志願報'粉嶺心誠',會不會機會很底?
如果第一志願報"大埔神召會康樂"/"靈風"有冇機會?

首先, 心誠有機會收 Band 3 頭, 但大埔都有間直資三育吖!
心記都唔係好得佢幾多, 起碼最少一半人都唔係讀書, 前幾年預糾(因為有外來生)就好D。同埋心誠係直資唔係可以直接報名睇, 好似唔一定要自行先得喎! 你 check 清楚?

康樂係 Band 2 中 唔會有機會, 即使靈風屬 Band 2 尾, 你自行機會也不大, 真係想進取D, 靈風可試一試當同自己交代。

第一志願報"大埔神召會康樂"/"靈風"

原帖由 1999 於 11-1-11 00:53 發表
如果band3頭成績,english 'B',中文'E',數學'C',住大埔,第一志願報'粉嶺心誠',會不會機會很底?
如果第一志願報"大埔神召會康樂"/"靈風"有冇機會?

原帖由 ricetaster 於 11-1-11 09:03 發表
首先, 心誠有機會收 Band 3 頭, 但大埔都有間直資三育吖!
心記都唔係好得佢幾多, 起碼最少一半人都唔係讀書, 前幾年預糾(因為有外來生)就好D。同埋心誠係直資唔係可以直接報名睇, 好似唔一定要自行先得喎! 你 check  ...

係呀,我聽心記講,係要用津貼報名方式報,唔係用直資方式報,所以會霸咗一個位.知唔知粉嶺的中一學位,係唔係比大埔少,入學額比較緊張.照咱睇,心記入選的機會係咪很低.
有邊D係適合band3頭的學校?

/

‹ 上一主題|下一主題