用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 北區
go

升中交流區 - 北區 [複製鏈接]

原帖由 fungyubb 於 10-11-17 13:37 發表
我個女在全班第二,全級十名內,在自行分配學位的階段有沒有機會入鄧顯?

好難講,要睇你個女多唔多獎狀.

我識得個男仔,佢成績好,奧數又有金獎,鄧顥都唔收佢,(多年前事,佢今年中六啦)

原帖由 HCLAU 於 10-11-30 23:39 發表
剛收到明報個本2011/12 升中全攻略, 有些北區中學都沒有2010年7月畢業生(公開考試學生表現)-會考,  估不到東華三院甲寅都無顯示資料....

鳳溪廖萬石:
整體合格率:89.4% (會考) ,88.2%(高考)
聖公會陳融:
整體 ...

我有2009/2010 年升中果本,甲寅有顯示出來喎,

會考合格率係96%, 高考係98.3%.,唔明佢今年點解冇顯示出來,但我知佢地今明既成績.

因我有本今年東華三院聯校既畢業典禮,內面有佢18間中學成績顯示得非常清楚,

甲寅今年會考合格率係97.6% 高考97.3%.

另外有顯示2010年中五畢業升學及就業情況,

甲寅有155位升中六,
5位升讀專上學院
5位升讀中大東華社區書院.
6位升讀職業訓練局,
5位升讀其他書院
12位境外升學( 其中有幾位係會考21分以上)
就業1位, 其他8位,總人數197人.

原帖由 HCLAU 於 10-11-30 23:39 發表
剛收到明報個本2011/12 升中全攻略, 有些北區中學都沒有2010年7月畢業生(公開考試學生表現)-會考,  估不到東華三院甲寅都無顯示資料....

鳳溪廖萬石:
整體合格率:89.4% (會考) ,88.2%(高考)
聖公會陳融:
整體 ...

要小心風彩合格率, 呢間學校 d 數字好取巧,
佢會考合格率咁高,總人數唔知有幾多人呢?
中四升中五時又唔知晒走幾多人呢?

cckalex & ricetaster 都講得好好,

我都算好彩,早幾年係bk 識左ricetaster,
係升學同教小朋友方面都幫左我唔少,
係度再一次多謝佢,

原帖由 fungyubb 於 10-12-10 13:59 發表
我聽有些家長講:前幾年在統一派位階段揀學校時要好有技巧,她們說學校提醒,第一志願選你心儀又受歡迎的,第二志願便不要選很受歡迎的,因為受歡迎的學校多數在分派第一志願時已經分完,沒有學位。    請問:舉例如果有位學生band ...

你呢個排位真係有人咁排喎, 早兩年我仔同學佢地真係咁排架,,有一個派到第四志願田家炳.我都覺得好奇怪,但真係事實,佢自選冇選田家炳架.

原帖由 YC 於 11-1-14 08:58 發表
請問北區邊間中學有籃球隊呢

好多中學都有

http://www.hkssf-nt.org.hk/district/sec/01tn/index/basketball-tn.htm

[quote]原帖由 hinhei 於 11-3-17 15:41 發表
http://www.twghkyds.edu.hk/pdf/1011/interlist.pdf
甲寅出咗面試名單啦!! [/quot

hinhei 發表於 12-2-19 20:44
因為上年有朋友派陳融.........而佢係將佢填第三志願!!

就係可能第一無人選佢, 第二又好多人擔心會 ...
佢自選有填陳融?
‹ 上一主題|下一主題