用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 北區
go

升中交流區 - 北區 [複製鏈接]

培靈今年都有15個學生入咗鄧顯。

原帖由 AKai 於 10-11-19 14:38 發表

聽聞好似是"惠州";"五旬節";"正覺".....(但不敢太肯定).
你小朋友是讀那所小學呢?

按慣例, 培靈那些小六生應該比賽及自行收生都有報鄧顯, 但唔一定最高成績先至收, 2009年中學會考,成顯有 一個十優生, 一個八優生都係培靈舊生。

原帖由 AKai 於 10-11-19 23:34 發表

請問這15名學生是否也曾參加了"鄧顯"辦的精算考試呢?

鄧顯高甲寅兩皮起碼, HKCEE 平均優良率重勁過皇仁, 但皇仁生好成績嘅就比較集中D, 即係個別成績好D。

你問咁多問題,未免貪心咗D, 我以前是讀九龍區名女校, 畧有所聞, Queen's 咁本在收生時已經係精英中精英, 老師只係按照他們的教學進度而安排Test 及考試, 令到學生處於積極, 老師嘅質素無乜特別, 有部份好堅嘅同學根本係唔駛聽書, 自修都可攞好成績, 比較極端嘅例子係中五上堂已私下睇緊預科課本, 我當年我讀嘅女校都有D咁嘅人。

田家炳同李嘉誠都會谷, 但礙於學生質素問題, 谷只係盡力而為, 以我所知在公開試成績, 老師關愛和愉快學習指數, 李嘉誠明顯好D。
鄧顯擺明係精英製造塲所, 佢有一套行之有効嘅訓練模式, 例如每星期測驗, 密集式睇故仔書及做 report, 初中已經要星期六, 假期及暑假補課, 主要理念係以時間換取空間, 利用五年超濃縮時間把北區精英嘅成績水平接近至傳統名校嘅水平, 因為北區小學無市區小學程度咁深, 所以如果小朋友唔谷得, 慢熱, 被動,根底不足就無謂報喇 ! 但最奇怪係鄧顯自行收生時, 佢哋好睇資質, 唔一定收最好成績嘅小學生。

我自已身邊朋友都話甲寅好有門户之見, 鍾意收某些小學生, 又會唔係幾鍾意收某某小學學生, 而且學生比較寸(可能佢哋覺得係東華三院屬下成績最好嘅中學), 一定寸過鄧顯, 所以有D小學生及家長都唔係咁鍾意甲寅。 聽講近兩年甲寅公開試成績差咗, 所以開試成績無對外公佈。

原帖由 AKai 於 10-11-22 19:46 發表
請問鄧顯/甲寅/皇仁的教學or教授模式有什麼分別/不同?另外請問甲寅/李嘉誠/田家炳那所好D?分別之處是什麼?謝謝!

AKai 請收 pm

如果係 Band 2, 就無需要跨區去大埔, 小朋友勤勉及專注力麻麻就更不適合, 舟車勞頓會影響學習。  在北區可以考慮以下心水 :

1. 馬錦明  (或風采, 但我唔鍾意風采, 你仍可選擇)
2. 馬錦燦
3. 廖萬石
4. 救恩
5. 禮賢會
6. 陳朱素華
7. 心誠

原帖由 HCLAU 於 10-11-25 14:54 發表
ricetaster,

之前初小階段已經向你咨詢意見, 最近又在這裡看見你的回應…..現在, 希望你能給予少少資料。

小朋友今年五年級, 如果成績不是太好, 可能是中等吧
(未至於唔合格) 。 因為小五都應該要留意升中學校了 ...

To : HCLAU

你個囡囡係唔係仍讀緊花都神小 ?

Band one 中學嘅一般定義係 收生最少85% 或以上學生是Band 1 生先算, 風采一定唔係。  而其他鄧顯,甲寅, 陳融, 李嘉誠, 田家炳在過去5年入學學生係 100%  Band 1, 如果你想知D風釆嘅問題, 可自行在BK search 吓以前D  topic, 你就會先乜嘢事。

原帖由 charmaine_1 於 10-11-25 21:26 發表

有人話風釆係BAND 1對嗎?

你應買2011年嘅明報升中攻略, 我沒有你要嘅資料, 我囝囝已讀緊中三所以我今年無買, 上年手痕買咗,今年就真係無喇!

原帖由 charmaine_1 於 10-11-25 22:00 發表
ricetaster:
可否把你有關北區中學的收生資料pm比我
thx

心X由創校至今, 一路成績都喺較底層, 轉直資係啅頭, 亦係生存之道, 如果你唔係最籮底橙, 根本有錢就入得。我唔會懷疑佢哋嘅師資, 但如果係較好成績嘅學生都揀前5間英中 或 Band 2 頭, 像馬錦明等, 成績最多都喺 Band 2 中間 至Band 3 頭。 入學學生本身嘅質素最重要, 例如你係Band 3 學生你重用英語授課佢咪重死多幾錢重。 學生成績水平差距大十分影響教學質素, 除非係著名直資, 否則收生十分被動, 點編班都編唔勻?

反而以前心X預科會好D, 因為有北區名校嘅漏網之,魚 原校唔收, 咪去心X 讀, 因為其他Band 1 中學甚至 Band 2 頭中學嘅 預科係唔收外校生。

P.S. 馬錦明係保良局你講那一間。

原帖由 HCLAU 於 10-11-26 10:04 發表
ricetaster,

Yes, you are right.  
想問多你少許問題, 點解"心誠" 你排咁後ga'?? 是否要交學費的問題?
"心誠" 唔係好左很多嗎?? (有人話….)
馬錦明是否在華明村個間保良局馬錦明中學呢?

其實自己真係對中 ...

李嘉誠明顯好D, 包括公開試成績, 學習快樂指數 和老師對學生嘅關愛。傳聞田雞肶老師只看重成績好嘅學生, 差嘅就唔多想理。

原帖由 hinhei 於 10-12-1 23:02 發表
咁李嘉誠同田家炳邊間好D呢??

除非當地英中學額非常充足, 否則自行收生英中多數只收 Band 1 頭至 Band 1 中成績。  其實內地生只對學本區學前教育及升小一有較大影響, 特別係升小一無需考試。因為元朗都有勁中學, 大埔又有柏雨, 莫記等, 那麽最近都要沙田跨區, 北區英中數目比大埔, 沙田為少, 好少聽聞跨區入鄧顯或甲寅, 因為住得遠嘅都要間學校好勁先值得!

原帖由 AKai 於 10-12-1 22:51 發表
請問可知道除了內地學生外,會否有外區學生在自行時也會跨進北區來選校呢?如有的話,會是那幾間學校呢? 謝謝 !

我相信大凡深圳區跨境中小學生, 應像本港所有離島安排(因為離島無英中), 即係該區學生都歸納港島中西區派位網, 而深圳學童會照寫深圳地址並一併入北區, 但一樣要呈分試, 小學就唔駛。

原帖由 fungyubb 於 10-12-2 18:30 發表

ricetaster,
    你的分析好合理,我都有這想法。但住在深圳的學生是甚麼區?他們是不是需有香港親友借地址報該區?

可參考以下'中學概覽'中有關會向北區派位的本區和他區中學名單 :-
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schoollist.asp?District=NR

一般他區派位多數每所中學兩個學額, 而本區的你可 click 入每間中學 check 下人數。
當明年三至四月大抽獎填表前會收到一份新版中學概覽, 屆時你會找到他區學額, 那才最準確, 每年可能有變。

原帖由 fungyubb 於 10-12-3 13:30 發表
我見過去年統一派位的選校表,除本區中學外,也提供附近區小部分中學的指定名額給本區學生的,舉例:黃大仙區的學生,在乙部也可選沙田某幾所中學,但可派學額只有數個。有冇家長知道去年北區可供選擇的區外學額情況是怎樣? ...

如果你囡囡有 Band 1 中嘅成績, 你可以在自行揀一間北區, 另一間大埔恩主教或王肇枝, 但柏雨及莫壽增要Band 1 頭先好揀。  至於本區就睇你自己要進取定穩健, 但一定要間中學真係收咗你都唔後悔先好填呀!

原帖由 fungyubb 於 10-12-3 18:56 發表

ricetaster,多謝你的提醒,我參考過去年的他區資料,他區top的學校不多,只有王肇枝過得去,如果係band1學生,其他的數間都揀唔落手。近期我聽了幾間學校的講座都提到,『五減一』會在二月後才公佈,不會影响『自行階段』的學位,但 ...

恩主教嘅公開試成績應可大埔英中排行第三, 即排在柏雨和壽增之後。我以前都講過揀學校唔係揀樓, 好多名校地方很小, 例如鄧顯, DGS, St. Mary, 荃官嘅地方都好細, 而且依家D後生最緊要同學和老師啱嘴型, 地方大小對他們來說唔係我哋大人想像中咁重要。

To : AKai

在家長而言, 無論在中學或小學的選擇上, 學校成績固然重要, 但如果老師無 heart, 及對學生缺少關愛, 咁就會出你囝囝的處境, 老師, 校長甚至同學都向成績看, 究竟D德育培養去咗邊 ? D家教去咗邊 ?  唔好介意, 我當年唔揀你囝囝就讀的小學個原因就係怕出現這樣處境。

這件事上亦是一個正面及反面教材, 首先成功非僥倖, 是要很長久的努力和付出, 如果身邊出現一些醜陋面孔, 等佢知道世界一樣米養百樣人, 要囝囝唔好學佢哋, 因為心中明白聽者嘅痛苦。

"悟以往之不諫, 知來者可追" , 依家唔係囝囝後悔嘅時候, 反而早點準備第三次呈分試, 那亦是他目前最重要及唯一嘅任務, 就算自行唔成功, 如果第三次呈分試考得好成績, 那就可加大自已係 Band 1 嘅機會,大抽獎同Banding係電腦抽簽, 係計彩數唔係計成績。, 同埋話佢聽最後入讀那一間學校並不是他想像中那般重要, AKai 你可以比我以前那份page 9嘅發言佢睇, 稍稍更改的是小學變咗中學, 因勢利導。 而且目前塲仗都未打完, 根本將來成敗關鍵唔係邊間中學而係小朋友自己。Band 1 中和 Band 1 尾嘅中學在教學平台有何分別, 真係有分別只在於個別學生的勤勉及努力之差。

P.S. 馬錦明都有英文班, 咁你都要係 Band 1 生先得!
原帖由 AKai 於 10-12-4 01:59 發表
Hi ricetaster & cckalex,
不好意思...在我而言,除了在自行/選校是難題之外,現時最令我困擾的是囝囝對自己的自信心和毅力....不知當年你們有否這類的經驗可以讓的分享吓呢?
也許今次的呈分試未如理想導致他有點消極 ...

頭兩間我答到你, 首選羅中, 機會稍為低小小,  心誠就一定收, 另外,我本人唔贊成為咗一間普通直資走到去沙田返學, 如果小朋友本身懶散, 專注力又麻麻, 每日舟車勞頓, 邊重有精神做功課温習。 P.S. 操行 B- 對揾學校有點困難, 一般學校要求操行最少要 B。你可以在網上先了解各校的入學基本要求。

原帖由 @1314 於 10-12-7 18:25 發表

如果成績是band2尾,心X會否很難入?
band 2 尾成績,而並非運動高,英文成績好過中文,操行B-,但有幾個學校xx設計獎,入那一個直資中學比較機會大?
1. 心誠
2.羅定邦
3.林大輝
4.德信(咁樣成績,實無份啦)
5. 其他 ...

心誠一向都係Band 2尾王 Band 3頭之間, 校風麻麻, 如果你住大埔我就覺得林大輝好過心誠, 當然仍是羅中為首選, 花少少錢買個保險是值得嘅 !  否則到了放榜, 結果唔理想, 屆時你想用錢解决都解决唔嚟, 重要担驚事受怕。

原帖由 @1314 於 10-12-8 01:30 發表

ricetaster, 你說得對,我是住大埔區的,最好就是羅中啦,其次是心x,(其實心x是一間band幾的學校,校風怎樣?係咪因為較遠,所以比較小人選?)
林xx就唔知去唔去面試,怕入去後,最低消費$2000,剛剛聽到news,加費原因,為要 ...

回復 100# fungyubb 的帖子

1. 鄧顯成績好得多, 拍得住皇仁, 好過DBS, 但催谷得很厲害, 能夠以5年時間把北區Band 1生追過傳统名校嘅成績水平, 足 Band 1 中的Band 1, 小朋友唔谷得就咪報讀, 但又谷得又被動就最啱 。

2. 我唔清楚你小朋友讀邊間小學(學業水平會好唔同), 如果全級首5名, 兩所中學都有chance, 但全級10名外就無謂報。

3. 上述笫一題答了鄧顯, 莫壽增就剛好相反, 比較自由放任, 如果小朋友性格被動, 而唔會自動覺讀書, 亦無謂報莫壽增。

4.  都係鄧顯和甲寅兩間揀, 其他北區Band 1中學成績和上述兩校有一段距離。

‹ 上一主題|下一主題