用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你地囝囡有冇飲奶類飲品? 想請教下....
go

你地囝囡有冇飲奶類飲品? 想請教下.... [複製鏈接]

我個仔無奶不歡, 之前飲開日本奶粉, 但有人話牛奶會引致A仔過敏後,  我轉了有機豆奶 (1-3歲幼兒配方) 剛剛又在講坐中知道大豆又有可能對A仔產生過敏...今日去買左罐"有機米奶"沖比亞仔...點知個仔C都唔肯飲, 我試過又真係好難聞, 又唔好飲, 得240g 賣成$199 貴都算啦, 但真係好Q難飲...其實重有冇可以選擇???
   1    0    0    0

我最初都係知"牛奶蛋白"對A仔腦部發展有礙, 但個仔一早一晚好堅持要瞓係床嘆支奶, 攪盡腦汁都戒唔到.

原帖由 sharon26788 於 10-11-15 23:25 發表
因為之前有篇文話A仔飲奶有某些野分解唔到,有礙腦部發展,三年前已經少俾亞囝飲,戒左之後,都唔知係咪咁岩得咁"橋",個人好似又醒左少少喎;前幾個月岩岩驗到佢對奶類有過敏,就戒得更加清. ...

我都想知邊度有得驗
原帖由 sharon26788 於 10-11-15 23:26 發表
因為之前有篇文話A仔飲奶有某些野分解唔到,有礙腦部發展,三年前已經少俾亞囝飲,戒左之後,都唔知係咪咁岩得咁"橋",個人好似又醒左少少喎;前幾個月岩岩驗到佢對奶類有過敏,就戒得更加清. ...

請問係邊隻?A仔唔飲左唔會過敏咩?
我個仔4歲+ 係學校唔係好肯食野, 所以一支奶做早餐頂到12點左右, 學校lunch見D送唔好食又挑晒出黎淨食白飯, 放學返到屋企就好似"放監"咁食, 晚飯份量似足大人食好多.

原帖由 BeBe媽媽 於 10-11-15 23:39 發表
你仔幾大?如果佢食固體食得好,其實係咪唔一定要飲奶呢?
我仔就係食得唔好,剛剛比佢試緊傳銷既營養蛋白粉曲奇味,佢好LIKE飲,但其實佢咁細個...都唔知係咪唔應該比佢代替奶....因為呢D係大人既代餐(增肥或減肥或控制體 ...

咁係邊度有得做 igG testing ? 費用大概幾$ ???
急急急........
Thanks........

BeBe 媽媽,
check pm!

原帖由 BeBe媽媽 於 10-11-15 23:40 發表
sharon,
聽你咁講....唔通我真係要行呢一步?
請問你仔仔介D乜?&響邊度做TEST?點做?幾錢? THANKS.

以下幾位 check PM 啦!

我係little gixxx 罐雲呢拿米奶粉沖比亞仔, 嘩!超難飲又有"渣" 盒裝有冇呢個問題? 可以熱飲嗎?
原帖由 shanyeungbb 於 10-11-16 22:05 發表
可以去 CitySupxx / Juscx / Apitx / Little Gianx 等買一些盒裝 (1公升)米奶, 這些都比較易入口, 好味D。

係咪沙田第一城果位醫生?
原帖由 myson727 於 10-11-17 10:51 發表
我是經同我個仔做生物療法的醫生做的IgG4 test,先在診所抽幾ml的血,再拿去化驗所用離心機,抽出血清,再拿回診所寄去外國驗, 費用$4,500,一星期後再去見醫生睇report

...

唔使客氣, 大家交換下資料係好事.
琴日再打電話去問, 報告出後會有營養師講解及比意見, 不另收費

原帖由 besmart 於 10-11-17 15:09 發表
多謝owl2046
我想我會帶囝囝去驗血做test
之前做了skill test 但我覺得不是太準

現在我是給米奶給囝囝每天200ml
在百佳買1公升19.9一盒有時特價15.9

...

唔怪得咁難飲啦! 我仔唔係太喜歡甜, 我估我要溝D水等D米奶淡D, 唔該晒

原帖由 shanyeungbb 於 10-11-18 14:14 發表
由於Toddler Health 罐裝奶粉有魚油, 所以難入口 (我試過)。盒裝奶没有魚油, 因此比較易入口, 我試過好甜, 不過小朋友接受到甜味。至於熱飲, 由於1公升裝開了之後要放入雪櫃, 所以要拿出來"坐"熱。我無試過用微波爐 ...

check pm
原帖由 wawa0906 於 10-12-12 22:57 發表
請問有機豆奶在邊度買到? 因買不到1-3歲幼兒配方有機豆奶.
‹ 上一主題|下一主題