用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到香港真光取錄信未呀?
樓主: chuppy
go

收到香港真光取錄信未呀? [複製鏈接]

真光收佐我個女喇。好開心呀!
之前救思,高主教都係收備取,港大同學會要下個禮拜二至知。
終於有一間正取喇。(聽日可以唔使去聖心。)
祝大家好運。

My daughter also got the offer, really very grateful! I may give up the one I had chosen in the counting points system if I got it. I think True Light is really a very good conduct school, all staff attitude are very polite and positive.

真光收佐我個女喇。 如果自行中咗我都會放棄真光呀 ...

原帖由 SK-2 於 10-11-19 17:06 發表
K3 has test?  can you tell me which kg is your daughter studying now?

阿囡係讀根德園幼稚園。

醒目開學勳章

想知道究竟真光有多少後補生?

Really grateful that HKTL gave an offer to my daughter. We don't expect that because my kid is less talkative  and not smart so didn't have chance for 2nd interview for those elite schools.

We may also consider to release this seat if we are lucky in the final lottery.

Thanks BK Mums and Dads

I got an offer letter this morning but will not register as my daughter has accepted another offer la.  Give the chance to those who want to study in HKTL.  

好似好多人都有offer?

5%? Really?

原帖由 kochiman2004 於 10-11-19 02:16 PM 發表

. .. wor ... your daughter is a very smart girl ... total around x1000 kids enrollment, only offer x50 kids ... 5% chance ...

好似好多人都收,其實係唔係收50人(除咗幼稚園生)?

我估佢係大約有50個位比外來生, 但收生應該會超額收的, 預左會有人唔讀.
KCS都係咁.

原帖由 busybusymami 於 10-11-19 10:14 PM 發表
好似好多人都收,其實係唔係收50人(除咗幼稚園生)?

不如大家講下對真光的睇法.
以下係我睇過咁多POST, 總結的印像:
正面的是:
1. 學生操行好.
2. 學術成績應該係幾平均, 唔會著重某一方面.
3. 學術/課外活動同樣重視.
4. 有聯繫英中
負面方面:
1. 有人話佢中文唔夠蘇淅好, 英文唔夠 marymount 好.
2. 各方面成績一般, 沒有什麼突出
希望大家多多分享.

回覆 32# jovyw 的文章

選校好講感覺架,

好似選老公咁,
我老公又唔夠某人有錢,
又唔夠某人靚仔,
不過再有得選,我都會選佢,
(對不起, 有點自己頂自己唔順 _
)

世上沒有完美的老公,
也沒有完美的學校,
因為無得續點來比較,
只有整體自己鐘唔鐘意,

例如你buy學生品行(毒品,援交),
香港真光中學至少應該未發生,
但有好多名校都發生了
(如有錯,請更正)

但如果你想buy學生特別傑出成就,
香港真光中學是比較沒什麼名氣.

我的兒子是收REJECTION LETTER. 不過其實都有心理準備. 香港真光是第一間面試的學校, 細仔, 沒宗教信仰, 不是舊生也沒兄弟姊妹在讀. fail是理所當然.

when i back home...........i thought i will get the rejection letter........but nothing in the mailbox..........so tomorrow will get rejection la......

annafriend, i am same to u.....my son is small child........不是舊生也沒兄弟姊妹在讀, although i am christian but i dont think they will count la.......

and my son interview........... ........

so i will stand on you side........

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-11-19 23:25 發表
我的兒子是收REJECTION LETTER. 不過其實都有心理準備. 香港真光是第一間面試的學校, 細仔, 沒宗教信仰, 不是舊生也沒兄弟姊妹在讀. fail是理所當然.
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

原帖由 jocola 於 10-11-19 23:32 發表
when i back home...........i thought i will get the rejection letter........but nothing in the mailbox..........so tomorrow will get rejection la......

annafriend, i am same to u.....my son is small  ...

我一早有了心理準備, 所以收到REJECTION LETTER都不是太傷感. 當然一定有點失望, 因為連後備生都沒資格當. 完成這個小一面試, 我沒太大寄望. 因為都知道大部份學校偏向收大仔大女, 除非小朋友表現是非常突出. 否則都一定是不被取錄了. 雖然如此, 我覺得我的小朋友在某方面是進步了不少, 所以我應該為他感到驕傲. 如真的自行,私校直資全落選, 就什麼都不再想等大抽獎吧.  可能就是我什麼都沒有, 在大抽獎時抽到一間比所有直資私校更心儀的學校呢. 不要灰心吧, 我相信上天自有安排.

醒目開學勳章

希望在明天

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-11-19 23:25 發表

原帖由 jovyw 於 10-11-19 22:21 發表
不如大家講下對真光的睇法.
以下係我睇過咁多POST, 總結的印像:
正面的是:
1. 學生操行好.
2. 學術成績應該係幾平均, 唔會著重某一方面.
3. 學術/課外活動同樣重視.
4. 有聯繫英中
負面方面:
1. 有人話佢中文唔夠蘇 ...

Let's see the video. It may not be the top school, but it's still a good one above the average.

Yes, agreed.
喱個選校過程真係好大壓力, 好怕幫佢揀錯.
原帖由 yaulinda 於 10-11-19 11:18 PM 發表
選校好講感覺架,

好似選老公咁,
我老公又唔夠某人有錢,
又唔夠某人靚仔,
不過再有得選,我都會選佢,
(對不起, 有點自己頂自己唔順 _
)

世上沒有完美的老公,
也沒有完美的 ...

Annafriend

我今日都仲未收到信呀

我諗都凍過水..............你有無考其他學校呀?我今日收到德雅offer 呀........
唔緊要啦
之後六月又會大執位,可能到時我地"乘機搏亂"執到支好籤呢.........
加油加油
原帖由 ANNAFRIEND 於 10-11-20 00:26 發表

我一早有了心理準備, 所以收到REJECTION LETTER都不是太傷感. 當然一定有點失望, 因為連後備生都沒資格當. 完成這個小一面試, 我沒太大寄望. 因為都知道大部份學校偏向收大仔大女, 除非小朋友表現是非常突出. 否則 ...

[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png
‹ 上一主題|下一主題