用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正幼稚園interview
go

培正幼稚園interview [複製鏈接]

COPY 番之前我係另一個topic 既留言希望幫到你地:

流程 (希望無記錯)
1. 家長同小朋友係操場等
2. 家長同小朋友係操場排隊
3. 家長同小朋友由童軍帶領上班房
4. 家長同小朋友上到班房分組坐玩住玩具等
5. 好快老師會分組叫小朋友名. 小朋友拎張面試証 (今日比你地果張紙仔)老師, 老師係小朋友心口貼名,係課室門口排隊
6. 老師會帶小朋友入另一班房 (小朋友正式同家長say bye)
7. 家長係走廊等小朋友5分鐘左右會出番來
8. 走得

全程2至8 都係30分鐘左右

我仔無講我知in 咩
不過如果係上面step6 小朋友喊 老師會比機會你小朋友最後一批in (即係同班房既最後一批) 如果都係喊...好似有家長可以跟埋入去. 聽入過去既家長講 問既野好simple 入去都係玩玩具 老師走埋去問一d簡單既問題 不過你都唔好希望你有機會入去. 因為小朋友喊多數都唔收架喇

上年校長好似話 over 3千人in

上年無call waiting, 正選生都爆哂數 而家每班都多左2至3人

原帖由 s(5) 於 10-11-17 23:41 發表

Thanks for sharing  :)

我個仔超慢熱, 又怕陌生人,
in民生時有我在旁都會笑,
培正只係佢自己一個, 真係怕佢會喊.

有時間真係帶佢去學校行下先
咁佢會安心好多

原帖由 靚媽媽店 於 10-11-18 14:32 發表
真係要睇當日狀態! 真係幾困難!good luck!

所以收唔收都好
入到去行番出來唔喊
唔贏人已經贏左自己啦
都要讚賞!!!

溫馨提示:培正面試
今年只可以一位家長入學校等 唔似往年

http://210.0.201.105/dyna/menu/index.php?account=kpcps

原帖由 catcat0408 於 10-11-20 02:24 發表
nicole123:
請問你知唔知pc 面試結果係咪只有收同唔收???佢冇冇waiting架???thx!!!

係有WAITING
不過去年無CALL 過WAITING 即係無WAITING 入到

原帖由 abbiemama 於 10-11-20 12:50 發表
無WAITING 入到??
以我所知都有幾個家長冇take個offer喎,點解冇WAITING 入倒嘅??

其實舉例咁講 (唔好當真實數字)

培正有240個學額. 佢可能會出270個offer letter , 因為根據佢地往年經驗會有30個人最後唔交留位費 (呢個一般學校既做法,因為咁可以減小左之後call waiting既人數=減少左佢地行政上要做既功夫)

點知去年結果多過240人交留位費(換言之小過30人放棄) 到最後而家佢k1人數大約250至260人(而家實際一班有32至33人比原先預計30人多). 而佢都要向教育署解釋番原因 <--呢個係真實數字

所以最後根本唔洗call waiting囉

‹ 上一主題|下一主題