用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道校長 用學校錢買樓,買股票入自己"袋??? ...
go

真道校長 用學校錢買樓,買股票入自己"袋??? [複製鏈接]

請問此校是基督教嗎?
無知是福

宗教創立者本導人向善及無私增愛,可惜......
太多人欺世及唔少人盲目追隨.

任何宗教都有害群之馬,損錢時請小心.
宗教不等於慈善團體,政府亦無權管,無權理.

好多時,好多人損埋損埋好多好多錢,唔知去左邊,得個5條友理,心正則正,心邪則邪,
賣旗見到某宗教我都時運高,避而不見.

無謂益個d有老婆,有仔女,有慾望,有車有樓,但無私(自吹)又無人查到數個d人/使者.
無知是福

慘在個班莘莘學子,走唔走好呢?
無知是福

在我眼中,挪用學校的錢去炒樓炒股無論你出發點係乜都係死罪.

你教書既叻得過d大行? 雷曼咁大間都死,歐美幾多大銀行大機構蝕到儍.

你條友仔攞晒去賭仲沾沾自喜,大吉利是輸晒你坐一世牢都冇用.

咁既計時炸彈做校長,呢間學校真係讀不讀由你....
無知是福

你攞自己d錢去炒乜/賭乜,冇人可以比意見.

攞人地/阿公d錢去炒/賭,誰人保證唔會嬴就佢既,輸就人地既.

當佢真係一個唔偸食的聖人,唔好彩輸左咁點呀?

有一點好吊詭,又話年年蝕,所以加學費,點知收埋咁多私己?

學校就係學校,不要同政府或財務機構比較....

原帖由 judy 於 10-11-19 16:01 發表

炒樓炒股何罪之有,投資而己。依家邊間大學冇參與炒樓炒股,大學得,中學點解唔得。政府夠有大把錢,如果佢剩係識擺银行,唔俾罵死オ怪。

問題在於有冇經法定程序、是否公法,是否有利益冲突等等。恒商有2亿幾,唔通只可存銀行 ...
無知是福

請問買股票及樓宇是用學校名嗎?

定佢自己?

挪用已經係犯法,不過未定罪暫時可說他有嫌疑.

原帖由 judy 於 10-11-19 16:27 發表

你冇睇清楚我講咩。

我講過要合法、合程序、冇利益冲突。投資有嬴有輸,大學、政府都係咁做,放鬆啲!

仲有,年年蝕,要加學費,多私己。一點也不吊詭,話明係私己。好象恒商咁,政府資助加學費,我就睇唔到佢有银剩。佢有私己2 ...
無知是福

我也服了.
無知是福

家長會並不代表學校及那“““““““““““校長”””””””””””””””,批評的不顯得不道德.

保那“““““““““““校長”””””””””””””””的,請繼續.

未見過有人插那學校,插那“““““““““““校長”””””””””””””””
啫.

風水佬呃你十年八年,等執法機構還佢一個清白或罪名吧.

原帖由 mscmit 於 10-11-19 16:05 發表
睇完以下報導,再對比呢兩日响BK不斷抽水插真道書院嘅所謂「家長」們,道德水平高下立見。

真道家長會:一間受害已夠
(明報)2010年11月19日 星期五 15:15

真道書院家長會表示,反對教育局公開違規學校名單,指「一間受害已 ...
無知是福

你這論點,我也有諗過,亦覺得好大可能.
因直資....尤其係勁勁勁個d,好多好多好多公務員及高官子女都入讀,唔小心得罪人真係幾頭痕.

來到呢度,不能否認幾點:
真道不錯,好多人申請
校長攪得學校好好
校長人緣不錯
校長好多人擁護

但如真係有以權謀私,以上都不能抵過.

又或者佢真係疏忽呢? 但若如此為何一而再,再而三.

原帖由 happycj 於 10-11-19 20:49 發表
對!坦白說,我也是因這事的主角是丘校長才撐他。因我覺得他是好校長。唔好意思,我今次真係針對人,唔係針對事。路見不平。

再講,我懷疑審計署/傳謀今次是否只選DSS新校來audit[砌],究竟有沒有audit DSS老校?我想新校照計還未 ...
無知是福

2006年樓市火紅月月升,2007年不斷壞消息浮現.
正正解釋到點解買左咁耐都唔出聲,到2007年驚紙包唔住火先出聲.
其後又因賭仔心態輸左想驘番,再偷多d買多2間博吓.

原帖由 silvia_ng 於 10-11-20 00:33 發表
其實用學校名義買樓, 與信託形式用校長/校監個名買樓, 有咩唔同呢? 點解校長會決定用佢地私人名呢?
無知是福
‹ 上一主題|下一主題