用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道校長 用學校錢買樓,買股票入自己"袋??? ...
go

真道校長 用學校錢買樓,買股票入自己"袋??? [複製鏈接]

醒目開學勳章

校長用時間去投資, 都唔快快去scan咗小一applicant嘅資料.  6月interview到而家.  lucky 我已經有其他心儀學校嘅offer.

一年多幾十萬投資股票兼買樓.

而家佢仲收緊form架.

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-17 23:06 發表
8卦一問.......
係咪今日講買樓買股票果件事? 咁快知係邊間?

啱啱11點新聞出咗, 開埋名講, 影埋真道書院.

醒目開學勳章

原帖由 happycj 於 10-11-17 23:57 發表
如果學校真是拿多餘錢去投資,我反而覺得校方幾有眼光。好過亂用,亂花。
校長今年夏天小學簡介會時, 曾說暫時都不用加學費,且學校己有足夠錢起新翼(不用另外集資),新翼有室內場和游泳池及200人宿舍等。此外,校長也說高年班的IB課程也比其他開IB課程的學校平。其他直資學校可否achieve 這些?
由此看來,我相信校方最後都是把錢放回學校。

最後,如家長覺得學校騙HK200 報名費的話,我倒建議如學校收你們的子弟時,更要入讀。因每年收回來的報名費,最終也是放回學校、學生身上。

你唔止有眼光, 仲好獨特, 如果可以, 不況向審計處and 教統局講吓你嘅見解, 睇吓幫唔幫倒校長解畫.

醒目開學勳章

原帖由 happycj 於 10-11-17 23:57 發表
其他直資學校可否achieve 這些?
由此看來,我相信校方最後都是把錢放回學校

即係一個賊仔, 穿完櫃桶底, 拎去買完馬, 贏咗, 不過放返入櫃桶, 無事.  

醒目開學勳章

原帖由 ANChan59 於 10-11-18 00:29 發表

Clam down, don't pointing finger before verification. If you read my other posts, I am strongly against those schools talking IB approach for years, definitely you know I am not a staff or parents o ...

thank you for sharing, the report was so details.

醒目開學勳章

原帖由 judy 於 10-11-18 09:32 發表

冇錯,審計處沒有公佈,但這並不表示無線無法知道此校名字(從常識上,無線無可能無中生有亂咁講,連生果都冇開名嘛)。所以,這不能demonstrate TVB news 無線新聞
是是但但,只能demostrate"無線新聞是是但但"的結果有點兒是是 ...

今日睇萍果, 成間真道影晒相.  報導中仲寫住:

其中位於將軍澳的香港華人基督教聯會真道書院,據悉更豪花千萬元購置 3項物業,但收購事前未經校董會審批.

真道書院於 06至 09年間,動用 1,000萬元非政府資金購置 3項物業,作為外籍英語教師的員工宿舍,其中一項於 06年 8月購置的物業,原來未經校董會審批。不過,學校並非該三項物業的註冊業主,而是由校長和校監以個人名義註冊,以受託人身份持有物業,但該信託聲明並非以文書設立,亦未曾在土地註冊處辦理註冊。
另外,真道書院疑斥資 15萬元,為來自內地的校長提供培訓,免費為參加者提供交通及食宿,有關計劃未得校董會批准,學校事前也沒有就計劃擬備財政預算;該校在未有公開招聘下,請了 36人。校長丘日謙昨未有任何回應

醒目開學勳章

原帖由 victorf 於 10-11-19 16:57 發表
炒樓? 06年要炒樓都唔會炒彩明苑啦....隔離都會馬尺仲有so....

首先....真道聲明左無買股...除非有內幕消息...否則不要再說什麼校長買股票入自己"袋"...(實情其他學校的投資亦不見得是入校長個袋)

欣賞既係佢地主動坦白交代,但最想見到既係如何改善成個系統....不是單單都話家長會講左就算通知左...

再者...籌款事件如果正如校方咁講..其實學校亦有責任...始終香港地不是隨便便可以籌款,要攞牌,完左要核數要交代的...

盼望事件可以令學校改進啦...

錯, 就係錯架啦, 咩主動出黎交代啫?  無人查倒呢件事, 佢又會唔會主動講呀?  佢咪因為各大報章廣泛報導, 先被迫出黎交代.  喂, 小朋友喺學校讀書, 偷人一舊擦膠放入自己書包, 都叫偷啦, 何況而家唔係一舊幾蚊擦膠, 講緊係幾百萬.  佢咁大個人唔洗人教呀??  

唔該唔好喺度委曲求全, 盲目幫住"憂"校長啦.  

佢用緊嘅有幾多係政府納稅人嘅錢呀?  唔係淨係入面交學費班家長架.  你地家長鐘意撐, 係你地事, 唔好要人認同.  

你咁欣賞, 唔怕比埋自己錢佢投資架喎.  佢咁"有交代", 一定比返你架.

06年佢買樓時, 知唔知個市將會跌定升呀?? 而家講緊係佢用學校錢買樓, 但物業名係用佢同校監個名呀, 而且都無向政府申報.

當咁水深火熱時叫人捐錢, 但將16萬留返低喺學校, 咁樣做善事法, 佢真係好有"心".

醒目開學勳章

原帖由 jlmammy 於 10-11-19 16:45 發表
請告訴我边處有報告証實他用学校錢買股和樓入自己袋? 如果冇, 你個標題好誤導wor!

買樓係自己名下, 你都無睇報紙咩??  樓主點誤導你呀?
‹ 上一主題|下一主題