用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 從乾美、真道事件說明甚麽?
go

從乾美、真道事件說明甚麽? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我都好奇怪, 投資d錢o係邊度黎? 7千幾萬wor........

我女都係讀呢類新直資, funding除左政府, 仲有辦學團體, 另外就係學費 (so far我讀左4年無為學校籌款過)

校長解釋過, 我地學校盤數暫時都係健康, 但隨住老師年資耐左, 數目多左, 維修項目又多左(日子耐左維修費用自然會增加), 加學費係令收支平衡, 唔加就要"蝕老本"喇

咁家長都覺得合理既

唔收學費的話, 似乎唔多可行(其實政府俾直資既津貼, 係咪會少過津校? 我自己assume咋)

不過我讚成, 爆完一煲又一煲, 政府應該要收緊對直資學校既監管, 要知小學6年中學又6年, 對家長黎講, 呢舖係賭得好大的

原帖由 judy 於 10-11-18 10:56 AM 發表
1. 政府的津貼根本足夠(特別是新校),直資可不另收學費。
2. 政府應加强管理,並促使資料透照明。

前天睇劉天賜信報文章,佢話未学做頜導前,應先學會守紀律。看來,呢班友應被送到幼兒中心受訓。 ...

醒目開學勳章 王國長老

今朝我又observe一樣野
有一條罪係"校長自己請人, 唔公開請"
其實教育界行頭咁窄, head hunting係咪一個"罪"? (自己圍威喂就當然唔讚成啦) 真係唔知........
原帖由 aryee 於 10-11-18 12:40 PM 發表
報告唔係話得一間直資監管不善,只係真道最大鑊,我諗好快會連二接三爆大鑊,傳媒一向好快手。

政府成日用錢都係咁,議而不決,決而不檢,檢而不改,改而無效! ...
‹ 上一主題|下一主題