用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫 vs Think (美孚) 邊間好D?
go

金巴倫 vs Think (美孚) 邊間好D? [複製鏈接]

我仔都收到呢2間喎...不過sn係offer pm,think就am(因我apply中英班)
我會選think,我鐘意佢有英文班主任,我諗正常情況下,小朋友d英文會好d,而且地點較近,有小巴到,最緊係係sn唔知轉唔轉到am,因我想仔仔讀am,我可以親自接送(我下午返工)
我睇過think web有post佢地派位資料,但唔詳盡,你可以去睇下,click九龍塘分校,再click學校消息==>學校通告

原帖由 hopeeee 於 10-11-19 15:32 發表
我都想知這2間學校邊間好啲 ... 我都住美孚 ... 但有個朋友做教師既就話SN好 ...

SN英文/中文同 think 比 ... 邊間好呢?

SN一日有40mins英文堂,Think就有英文班主任,我諗接觸英文多d既會係Think
中文我唔知啦,但interview o個日參觀過,睇過佢地d書,除左中英數,仲有常識,我好記得教hk市花同區旗,仲同老公講咁細個就學呢d喇(其實可能間間都學呢d,只係我唔知)
同埋佢地k3係英普班,我最like呢點....
不如你問下你朋友,點解SN好d丫...

原帖由 hopeeee 於 10-11-20 08:23 發表

佢覺得think都係比較商業既學校...只是比york好少少...而sn啲老師真係好好喎.
不過think到k3係全英普班係我想要既!

可唔可以講下點商業法呀?想再了解多d~

原帖由 rl0922 於 10-11-21 00:23 發表
我個囡in Think 的時候, 老師叫佢疊積木, 於是佢就一個一個疊上去, 點知老師說: "乜剩係識疊高咋!" 其實當時我都有d驚牙! 點解佢會咁講. 個小朋友只得兩歲咋, 想佢點? ...

我個仔都要疊積木,都只係疊高咋....但in我地個miss好好人,我仔唔識講,佢係咁提水.....

原帖由 bobobetty 於 10-11-20 23:10 發表
我都係住美孚既, 有次係樓下同開個街坊mami傾計, 佢話佢個仔都係mei foo THINK讀. 我當時就問佢好唔好, 佢既comment係, 課程好, 不過d 老師就無咩愛心.
所以最後我都無幫個女補.
而我個女都收到sn既am offer, 當日去 ...

咁....點樣冇愛心呀?可能我好彩,interview當日我見個個都好nice,sn的老師都係好nice,不過sn只收我pm,同埋較遠,而地點亦係我要考慮既因素,因我想自己接送,我下午要返工...

原帖由 twinsstar 於 10-11-20 23:32 發表
As a THINK parent (LC branch), I can't feel that THINK is a commercial school. May be different people have different "definition" on "commercial" la ...

After paying all misc. fee and school fee, t ...

咁都ok,唔會成日叫我交錢就ok

我問過人,唔會再有咩錢要交....
$2722唔只書錢,仲有其他野架~~

我記得有項係field trip bus fare...有冇人知係乜?

原帖由 jaycee_mami 於 10-11-23 10:39 發表
我去年有金巴倫, 約克和美孚朗思3個offers, 最後揀左朗思.  

金巴倫和朗思同樣係著重英文的幼稚園, 程度我覺得差唔多, 我去年亦有struggle邊間好.  美孚朗思k1每日都有40mins英文堂, 20mins 普通話, 而且設雙班主任 ...

我都係咁諗~~

原帖由 mandytanghk 於 10-11-23 15:23 發表
ho_yan2406,
朗思(美孚)都收左我囝囝 中/英 am. 我好大機會會讀朗思.唔知有冇幾會同妳囝囝做同學仔呢..
我個係細囝(10月), 妳個係大囝定細囝呀?

妳地平時有冇同囝囝/囡囡講英文呀, 我哋係屋企主要係講廣東話, 唔 ...

你好,我仔係9月中出世架~如果LH唔收佢就會讀呢間架喇,今日交左留位費了~
我在家同仔講中文,因我英文好c,我而家怕緊要同佢英文班主任講野唔知點算,要惡補下先得~haha~
我問過LH的校長你呢個問題,佢話唔駛worry,小朋友好快適應到的~放心~!

原帖由 PRECIOUSGIRL08 於 10-11-24 23:44 發表
金巴倫, 是否由k1-k3直升

乜唔係間間都k1讀到k3既咩?

原帖由 奶皇包 於 10-11-25 13:39 發表
我個女依家喺美孚think讀緊LN, so far我覺得佢d 老師係幾有愛心, 我個女返得好開心, 經常同我提佢嗰兩位班主任, 佢會同我講' x老師鍚佢', 我諗細佬仔0既說話係最真, 唔好都唔會咁講.....
雖然佢LN 係以廣東話為主,  ...

我sn都係pm offer,但佢係第一間offer,我冇得揀一定要俾錢:

原帖由 siujanjan 於 10-11-26 11:01 發表

馬鞍山去九龍塘返學, 咪好早要搭車? 車程都唔短哩, 小朋友會辛苦

係囉,大人都辛苦la~近近地有間唔錯的學校的話,我會揀近既~
‹ 上一主題|下一主題