用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學second interview
go

九龍塘小學second interview [複製鏈接]

0    0    0    0

2nd in 不是在19-20 NOV, 而係至到11月尾.

any input now?

In the 2nd int notice, it states that the result will be announced on 14-Dec.

announce on 11/12?? not 14/12??

cause 2nd interview until Nov 30 and the result will announce on Dec 11. (just 1 week paper work for school to prepare)

唔知點解要等咁耐先有final result

多謝勉勵, 都已經盡晒力, 呢間學校咁學術性, 其實都無諗過咁幸運入到2nd in, 希望幸運之神再一次眷顧小女, 共勉之:loveliness:  
原帖由 winniellc 於 10-11-21 23:12 發表
唔好俾咁多壓力自己.relax 吓.

我好同意問題比想像多,好彩兩人一齊去面見,我停下想時有老公補位,但我女就坐唔定,中途走過來攞水飲,又睇書睇到跌書在地上,睇書速度又超快......唉~~~~

接近30mins的吹水,唔知點解覺得好玩,我感覺到老師好似有d緊張,不過順利完成2nd in,老師好似鬆一口氣,對於結果,不用緊張,隨緣吧!

接近30mins的吹水,唔知點解覺得好玩,我感覺到老師好似有d緊張,不過順利完成2nd in,老師好似鬆一口氣,對於結果,不用緊張,隨緣吧!

其實大家心裡預計到問乜問題,
只係臨場被in時, 腦筋轉慢咗d

回覆 38# crystalwsm 的文章

唔好俾咁多壓力自己.relax 吓.

我都同你一樣,面試前一晚通宵無瞓去準備資料,但係去到答時都一片空白,真係難過見工,如果之前無準備真係唔洗旨意用成功,我同外子都盡晒力,不過佢答得唔好,我諗都係涷過水

原帖由 huanghou 於 10-11-21 11:17 發表

Although I did prepare for this interview, I don't think I did a good job in the process. My mind went blank shortly after being bombarded with all those questions......

Agreed! Be fair........ discuss it after Oct 30 (but sure, no more interview after that)

原帖由 ft315 於 10-11-20 22:44 發表
我到覺得今日D問題比我想像中深得多,今日不斷反覆思考番自己的答案,實在有太多不足之處,如果當時唔咪自己太心急,用多D時間去想清楚,就會答得好D。現在真係好擔心,仲要第到14號先有result. 真係好想快D同大家討論問題。 ...

Although I did prepare for this interview, I don't think I did a good job in the process. My mind went blank shortly after being bombarded with all those questions......

回覆 3# Edvychan 的文章

我地本來對個女唔肯詳細講面試時老師問的問題唔係好高興,但發現我地兩個一齊見完之後,都未係能好完全的記憶所有題目,所以好像發現了什麼似的,完全釋懷了.囡囡好嘢....

還好我們有所準備先去,都叫對得住個女.無理由佢去面試就要佢準備,自己唔做,我估都無白費心機.

我地放棄左呢間學校今日無去到in
唔洗接受呢D考驗
真係好怕自己表現得唔好影響個仔的入學機會...

我直頭覺得好似做緊一份3頁紙的問卷,全部都是open questions,但無得和太太商量,仲要即刻作答,難免會甩甩漏漏.

其實在當時環境,都冇得想清楚架啦,唯有盡力答就算.

原帖由 ft315 於 10-11-20 22:44 發表
我到覺得今日D問題比我想像中深得多,今日不斷反覆思考番自己的答案,實在有太多不足之處,如果當時唔咪自己太心急,用多D時間去想清楚,就會答得好D。現在真係好擔心,仲要第到14號先有result. 真係好想快D同大家討論問題。 ...

自己in完,都有同感呀,阿仔in咗咁多間,原來都幾大挑戰o架,等我有時問佢in咗d mud,佢唔肯講我知面試o既內容時,我仲有dd脾氣話佢咁都唔記得,唔肯講添,真係sorry 呀,阿仔,你好叻仔呀!

不過又可能,每次interview,我地都會同佢講係同老師傾吓計,唔識唔緊要,我諗佢o既壓力應該無我地大人咁大o既...

原帖由 kelvincheng 於 10-11-20 22:01 發表
十分認同.

小學面試原來咁鬼難,我只是去了一次面試都有想死的感覺,但阿仔在2個月內玩了6次都毫無怨言,表現淡定,絕對抵讚.
‹ 上一主題|下一主題