用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學second interview
樓主: chuppy
go

九龍塘小學second interview [複製鏈接]

No need to worry.
But you have to listen really carefully and some questions are really vague and intentionally no getting to the point.

Some question is about your opinions about thing happen around us.

We have spent 30mins and we think talk too much and some of them not related to questions and not good enough

that the bottom line I can share.

我非常同意的所說的, 我都是聽日早上去面試, 以我所知有兩個家長已請了假, 補考會稍後先開始, 我同意要公平一點, 大家機會一樣, 共勉之

原帖由 Charmainetowin 於 10-11-19 18:37 發表
我個囡話無問過佢問題,只是一起做動作.
至於家長問題,我同意cdcdcd所說,由於明天尚有人要面試,我們真的不便透露,以免影響賽果,因為今次是考大人,說出了面試題目讓他人準備答案是不公平的,希望其他已面試的家長忍忍, ...

原帖由 TY3388 於 10-11-19 22:35 發表
其實,明天面試結束後公開問題一樣使得請了假的家長掌握問題,會影響各位小朋友的機會!因補考至30/11, 之後就可以啦!

Agreed...let's wait until after Nov 30 to discuss questions.

我都覺今次問家長的問題既多且範圍廣泛,不容易對答.我們見了20分鐘,要不停作答,不停思考,直頭是應接不暇,辛苦過自己見工多多聲

另外,由於阿仔要坐在一旁等侯,雖然有圖書看,但後來他都等到打呵欠 ,仲要俾老師睇到,實扣分啦 .

醒目開學勳章

今日IN完喇,總算可以休息下.

KTS D領袖生真係好好,又有禮貌又肯幫人(因我仔享課室門外等IN時,係都話要飲水而我又漏左攞,個領袖生自己提出幫我去買,真係好感動),臨走時個仔驚入唔到,係都要去睇個魚池,個領袖生仲帶埋我地去

尋日朝一早面試,我同老豆有時都被問到口窒窒,唔怪得當日
阿女first int完出來扁曬咀話好多唔識啦,真係有難度!!
反思一吓,阿女肯陪我哋去見咁多間唔同學校,經歷咁多次"被問到口窒窒"嘅時刻,真係要讚多佢一次,以阿女為榮!!

我地見老師時, 阿仔跪上椅上玩.... 老師叫佢小心, 坐番好, 之後又踢張枱... 實無行..

十分認同.

小學面試原來咁鬼難,我只是去了一次面試都有想死的感覺,但阿仔在2個月內玩了6次都毫無怨言,表現淡定,絕對抵讚.

原帖由 rainy0429 於 10-11-20 16:48 發表
阿女first int完出來扁曬咀話好多唔識啦,真係有難度!!
反思一吓,阿女肯陪我哋去見咁多間唔同學校,經歷咁多次"被問到口窒窒"嘅時刻,真係要讚多佢一次,以阿女為榮 ...

咁我地一齊等到30號先討論啦!

原帖由 liuekt 於 10-11-20 07:23 發表

Agreed...let's wait until after Nov 30 to discuss questions.

我反而鍾意IN埋家長喎,因為可以俾學校知道多D小朋友的東西和家長的看法,挑戰吓自己嘅口才都幾得意丫,又可以為小朋友入學出一分力,希望大家不要覺得太大壓力,咁表現就會好的了!

原帖由 rainy0429 於 10-11-20 16:48 發表
反思一吓,阿女肯陪我哋去見咁多間唔同學校,經歷咁多次"被問到口窒窒"嘅時刻,真係要讚多佢一次,以阿女為榮 ...

我到覺得今日D問題比我想像中深得多,今日不斷反覆思考番自己的答案,實在有太多不足之處,如果當時唔咪自己太心急,用多D時間去想清楚,就會答得好D。現在真係好擔心,仲要第到14號先有result. 真係好想快D同大家討論問題。

自己in完,都有同感呀,阿仔in咗咁多間,原來都幾大挑戰o架,等我有時問佢in咗d mud,佢唔肯講我知面試o既內容時,我仲有dd脾氣話佢咁都唔記得,唔肯講添,真係sorry 呀,阿仔,你好叻仔呀!

不過又可能,每次interview,我地都會同佢講係同老師傾吓計,唔識唔緊要,我諗佢o既壓力應該無我地大人咁大o既...

原帖由 kelvincheng 於 10-11-20 22:01 發表
十分認同.

小學面試原來咁鬼難,我只是去了一次面試都有想死的感覺,但阿仔在2個月內玩了6次都毫無怨言,表現淡定,絕對抵讚.

我直頭覺得好似做緊一份3頁紙的問卷,全部都是open questions,但無得和太太商量,仲要即刻作答,難免會甩甩漏漏.

其實在當時環境,都冇得想清楚架啦,唯有盡力答就算.

原帖由 ft315 於 10-11-20 22:44 發表
我到覺得今日D問題比我想像中深得多,今日不斷反覆思考番自己的答案,實在有太多不足之處,如果當時唔咪自己太心急,用多D時間去想清楚,就會答得好D。現在真係好擔心,仲要第到14號先有result. 真係好想快D同大家討論問題。 ...

我地放棄左呢間學校今日無去到in
唔洗接受呢D考驗
真係好怕自己表現得唔好影響個仔的入學機會...

回覆 3# Edvychan 的文章

我地本來對個女唔肯詳細講面試時老師問的問題唔係好高興,但發現我地兩個一齊見完之後,都未係能好完全的記憶所有題目,所以好像發現了什麼似的,完全釋懷了.囡囡好嘢....

還好我們有所準備先去,都叫對得住個女.無理由佢去面試就要佢準備,自己唔做,我估都無白費心機.

原帖由 ft315 於 10-11-20 22:44 發表
我到覺得今日D問題比我想像中深得多,今日不斷反覆思考番自己的答案,實在有太多不足之處,如果當時唔咪自己太心急,用多D時間去想清楚,就會答得好D。現在真係好擔心,仲要第到14號先有result. 真係好想快D同大家討論問題。 ...

Although I did prepare for this interview, I don't think I did a good job in the process. My mind went blank shortly after being bombarded with all those questions......

Agreed! Be fair........ discuss it after Oct 30 (but sure, no more interview after that)

我都同你一樣,面試前一晚通宵無瞓去準備資料,但係去到答時都一片空白,真係難過見工,如果之前無準備真係唔洗旨意用成功,我同外子都盡晒力,不過佢答得唔好,我諗都係涷過水

原帖由 huanghou 於 10-11-21 11:17 發表

Although I did prepare for this interview, I don't think I did a good job in the process. My mind went blank shortly after being bombarded with all those questions......

回覆 38# crystalwsm 的文章

唔好俾咁多壓力自己.relax 吓.

其實大家心裡預計到問乜問題,
只係臨場被in時, 腦筋轉慢咗d
‹ 上一主題|下一主題