用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ ...
樓主: Smartterrence
go

創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ [複製鏈接]

原帖由 meebardog 於 10-11-29 14:42 發表

yes totally agree with your frd ar~ my hubby said the same!!

我老公都係咁話, 我自己都覺得好大陣味

原帖由 siujanjan 於 10-11-29 15:02 發表

講真..係有陣醫院嘅消毒藥水味...不過有好過無啦...起碼唔係臭先...仲可以俾我知道學校係非常乾淨同衛生...我個人唔會因為有呢d味道而減低入讀嘅希望...hehe!!

我睇左咁多好評都好想自己個女讀到創價, 但interview後, 我對呢間學校有d改觀

首先我並唔覺得d老師特別nice, 唔係in我地既老師只係點頭打招呼, 唔會主動同小朋友講野

剔分既老師都還可以, 但in我地既老師就有少少黑面, 唔好話我個女驚佢啦, 佢問我問題我都好有壓迫感

我個女主動同佢講野, 佢完全冇任何回應!!!

佢問我個女問題, 我個女答唔到佢想要既答案, 佢只係不停重覆住同一條問題, 唔會換第二個形式再引導佢.  就算我唔識幼兒教育, 都知道同小朋友傾計唔應該咁

我個女平時都唔怕陌生人, 但因為呢個老師既態度, 令我個女今次表現得最差.  我唯有怨自己bad luck

有其他媽咪話體諒老師冇假放心情唔好.  但學校旅行, 其他活動, 畢業禮都可能係星期日舉行.  呢d都係小朋友最開心最重要既日子, 但個老師就可以黑面?

咁既eq做幼教, 不如轉行啦

回覆 1# iluvchun 的文章

真係我in個陣好好bor,老師個個都好好笑容!!

原帖由 iluvchun 於 10-11-30 12:35 發表
我睇左咁多好評都好想自己個女讀到創價, 但interview後, 我對呢間學校有d改觀

首先我並唔覺得d老師特別nice, 唔係in我地既老師只係點頭打招呼, 唔會主動同小朋友講野

剔分既老師都還可以, 但in我地既老師就有少少 ...

嗯, 唔係面試0既老師冇特別撩小朋友玩, 可能累啦

幼稚園面試老師都會被要求用一個好cool既表情去in,因為要睇下小朋友在壓力下既表現。

在開心舒服環境下,個個小朋友都表現好嫁啦,禁in法,學校點揀學生?

可能日本人特別衛生啦

原帖由 siujanjan 於 10-11-29 15:02 發表

一入去面試室 好似見工咁feel 洗唔洗呀

眼見所有老師d面口 大部分都麻麻 冇homepage 介紹得咁好囉

原帖由 IPBB 於 10-11-30 15:47 發表
你地知唔知大約幾時會收到Result Letter 呀!

我估計下星期初左右啦~我都幾心急o架!

原帖由 IPBB 於 10-11-30 16:31 發表

me too !!!

me x 3!

原帖由 iluvchun 於 10-11-30 12:35 發表

剔分既老師都還可以, 但in我地既老師就有少少 ...

我都同意你講法, 我個囡在地下課室IN. 入到去的氣紛好冷好嚴肅.其中1個老師黑面問問題.我自己都緊張起來.何況小朋友呢. 又沒有引導小朋友回答問題.總之唔係我想要的輕鬆情況之下IN. 但睇番之前BK媽咪的留言. 又有D老師又好笑容又NICE. (應該2樓老師好D)可能真係個別例子啦.唯有抱住平常心去面對等待結果.

真係咁咩?我2樓in d老師真係笑哂咁真係無黑面,我好好彩呀!

原帖由 kitty_tang 於 10-11-30 22:30 發表

我都同意你講法, 我個囡在地下課室IN. 入到去的氣紛好冷好嚴肅.其中1個老師黑面問問題.我自己都緊張起來.何況小朋友呢. 又沒有引導小朋友回答問題.總之唔係我想要的輕鬆情況之下IN. 但睇番之前BK媽咪的留言. 又有D ...

我覺得二樓六號房o個個都唔錯哦, 佢地有笑容哦! 起初入去真係幾有醫院feel, 不過因為我個囡玩到5點先走, 見到佢地d老師完o左interview後就復完課室, 又冇咁似醫院啦! 所以, 我諗係佢地interview將課室d o野收起晒. 雖然我唔係in o左好多間, 不過呢間o既衛生程度真係number one!

原帖由 kitty_tang 於 10-11-30 22:30 發表

我都同意你講法, 我個囡在地下課室IN. 入到去的氣紛好冷好嚴肅.其中1個老師黑面問問題.我自己都緊張起來.何況小朋友呢. 又沒有引導小朋友回答問題.總之唔係我想要的輕鬆情況之下IN. 但睇番之前BK媽咪的留言. 又有D ...

可能你講得啱啦...我o係2樓in, 4號房的2位老師都幾有笑容...我都算好好彩啦!

I was in 2/F, Rm6 too!  I teachers were quite friendly and nice too!but......my daughter forgot to push chair in ar......

原帖由 PeonyComing 於 10-11-30 22:38 發表
我覺得二樓六號房o個個都唔錯哦, 佢地有笑容哦! 起初入去真係幾有醫院feel, 不過因為我個囡玩到5點先走, 見到佢地d老師完o左interview後就復完課室, 又冇咁似醫院啦! 所以, 我諗係佢地interview將課室d o野收起晒.  ...

原帖由 PeonyComing 於 10-11-30 22:38 發表
我覺得二樓六號房o個個都唔錯哦, 佢地有笑容哦! 起初入去真係幾有醫院feel, 不過因為我個囡玩到5點先走, 見到佢地d老師完o左interview後就復完課室, 又冇咁似醫院啦! 所以, 我諗係佢地interview將課室d o野收起晒.  ...

請問你是in邊一日呢? 我囝係27號in, o個日我囝玩到唔願走..結果玩到5點先走...仲要係我地夾硬的佢走咋...

我28號 4點 in, 唔係好多人之嘛, 等o左15分鐘就入得啦, 我個囡都係冇拍櫈哦! 不過, 我就覺得唔太關事, 因為有d未讀過N1 O既小朋友都未正式上學, 點會學拍櫈呢! D 老師未必係睇呢D

原帖由 Smartterrence 於 10-11-30 22:52 發表

請問你是in邊一日呢? 我囝係27號in, o個日我囝玩到唔願走..結果玩到5點先走...仲要係我地夾硬的佢走咋...

原帖由 PeonyComing 於 10-12-1 23:52 發表
我28號 4點 in, 唔係好多人之嘛, 等o左15分鐘就入得啦, 我個囡都係冇拍櫈哦! 不過, 我就覺得唔太關事, 因為有d未讀過N1 O既小朋友都未正式上學, 點會學拍櫈呢! D 老師未必係睇呢D

...

我又唔係噤睇喎...我覺得創幼係著重個小朋友識唔識&會唔會拉椅..因為當時我地差唔多面試完畢既時候, 其中一位老師出題考我囝囝就是"拉椅"...我無記錯其中一位老師同我囝囝講bye bye時候, 我囝囝都跟住同番老師講: "bye bye老師, 接住又叫我囝囝拉好d櫈仔...我囝囝又立即拉好所有椅...我在樓上曾經都分享過話我囝囝拉一次唔夠...搞笑地全部在拉一次, 呢個時候連俾分o個位較cool既老師都出聲讚我囝囝話好叻喎..知道拉第一次唔整齊, 再拉過, 要整齊先算數.....

從拉椅呢個動作我估計創幼都幾著重個小朋友是否會/懂得拉好椅呢個有禮貌既動作...我估此環節都係計分的!!!

‹ 上一主題|下一主題