用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ ...
樓主: Smartterrence
go

創價幼稚園-分享完面試經過(現步入收信階段喇)~ [複製鏈接]

今朝八點半第一批in~~入去等左五分鐘已經有得in~~老師好好笑容...好似幾有愛心....
問d問題大致同上面大家講個d一樣...
問佢同邊個o黎..
問佢圖畫上面既人物做緊乜..(都唔易..因為要形容個小朋友踩單車跌親...喊緊..)
拼圖..easy~再叫佢講一次d動物名...(錯左一個...松鼠...佢叫左蝸牛...因為條尾卷起左真係有d似蝸牛...)
過程佢一路都玩緊三件lego...最後整左個野...老師問佢整左d乜...佢話係duck duck~~~~
跟住收拾玩具..拍埋張椅..多謝老師...bibi老師...
老師就回敬一個90度鞠躬~~ mouth:" />

ps. 個女今日都發緊燒...好在出門口前食左藥...去到探熱都冇比人發覺...狀態打左個八折...但都尚算滿意...

阿囝今日in咗喇...終於輪到我分享面試過程!!

我地今日下午準時4:15分去到, 老師叫直接上2樓等候, 大約等咗15分鐘已經可以入房in了..入到課室, 有2位老師, 好有禮貌及好有笑容, 其中一位應該是在評分, 而另一位老師便是引導小朋友答問題..而問題方面, 叫小朋友玩生果併圖, 砌完之後又叫小朋友埋回籃到, 至於家長方面同樓上所講一樣問邊個照顧小朋友, 希望小朋友學到什麼, 喜歡小朋友什麼及下午班是否接受..

之後便說大約1-2個星期便有取錄通知, 並再三叫我check清楚信封地址是否有錯..接住, 其中一位老師同小朋友玩咗一陣...跟住叫囝囝拉好椅子, 阿囝好好笑, 有3張椅, 佢好細心拍好, 而之後再全部拍一次, 要好整齊先離開..離開時仲同老師講bye bye老師, 再俾個飛吻老師, 之後離開前, 老師還教囝囝如何開門..最後老師再叫阿囝再俾多個飛吻...之後便完成面試過程了...整個過程大約12-13分鐘左右啦!

後感..我覺得囝囝in噤多間, 呢間表現最好...我俾阿囝85分(o個15分係因為囝囝今日發燒同埋傷風, 帶病去面試而有此成績我已經好滿意)

學校大至都ok, 我個人唔覺得似一間醫院...學習氣紛好好, 老師,校長好有禮貌, 最重要係阿囝同我講好鍾意學校, 呢樣已經好足夠了!

i believe you will get their offer !!

原帖由 jackwinncheung 於 10-11-27 23:45 發表
can you tell me how old of you son ?

hi jackwinncheung, 好多謝你應為我囝囝會取錄, 不過我最開心係阿囝好乖, 好合作, 其實佢病緊...我知好辛苦..所以學校收唔收我都一樣好開心!

p.s. 我囝係0809bb!!

勁呀~!~
very smart!!

原帖由 Smartterrence 於 10-11-27 22:44 發表
阿囝今日in咗喇...終於輪到我分享面試過程!!

我地今日下午準時4:15分去到, 老師叫直接上2樓等候, 大約等咗15分鐘已經可以入房in了..入到課室, 有2位老師, 好有禮貌及好有笑容, 其中一位應該是在評分, 而另一位老師 ...

i am one of those unlucky parents who met the "cool" teacher. my son had interview at 3pm. the teacher who did the scoring job for my son is rude! when my son first entered the room, he was a bit shy and he refused to tell his name. That "cool" teacher gave us a black look immediately.

原帖由 pumpumpurin 於 10-11-28 00:08 發表
勁呀~!~
very smart!!

Thanks!...係唔係smart我唔知..起碼我無放棄個機會去interview..雖然我囝今日係有病..再加上以往interview既表現都唔係幾理想, 非常之不合作,又喊又扭計, 都無咩期望...好慶幸今日好乖...o係學校到俾我知道阿囝原來可以好乖,好合作我已經好滿足,好開心...當然如果取錄我好開心, 不過唔收我都一樣開心, 因為終於證明囝囝係可以好乖好聽話..That's enough!!!!!!!!

此外...創價係阿囝最後一間要in既kg...可以用好合作,好乖來劃上句號...非常完美!!^_^

原帖由 yipbebe 於 10-11-28 01:08 發表
i am one of those unlucky parents who met the "cool" teacher. my son had interview at 3pm. the teacher who did the scoring job for my son is rude! when my son first entered the room, he was  ...

請問你幾多樓同幾多號房in呀?

2nd Floor, Room 9 ah........

原帖由 yipbebe 於 10-11-28 01:22 發表
2nd Floor, Room 9 ah........

我係2nd floor, room 4, 其實2個老師中,真係算有笑容同埋有禮貌..不過其中一個樣都幾cool...初時一入去我都驚o架..點知虛驚一場!!

唔知下星期有無信收呢
好心急呀!

原帖由 loklok0104 於 10-11-28 16:33 發表
唔知下星期有無信收呢
好心急呀!

下星期應該未...估計大約12月6-9號左右啩...因為佢尋日同我講會大約於1-2個星期內...不論取錄與否, 都會寄出俾我地囉...!

面試應該都已經結束了....接著落嚟我地家長又步入另一個等收信的期待了....都係o個句只要家長同小朋友盡咗自己最大努力就已經係成功了...得失與否是其次....大家平常心面對吧! 個人會輕鬆好多o架...我預祝大家順利得到學校既offer~~

我個女係超細女(0812),機會都應該超低啦!雖然佢講野好叻,而家未到2yrs old,都可以自己用一句句說話表達,平日好多野講又中意唱歌,我見佢講到野就俾佢試in.佢又好怕陌生人,Miss問佢個名死都吾講!玩pizzle又吾準確(其實佢玩那個外星人pizzle都有些難,以黃及綠色為主,我都睇到有點亂).只係叫佢形容遊樂場圖時就最叻,全都講到,仲有些miss無叫佢講的都講了出來.

我地in得好快,我直覺上覺得係failed!佢地實在有太多選擇了,實在沒有原因去選我個女!

The interview process was really very quick. The teacher was very nice and patient..... was willing to guide the kid for answering. Indeed, the questons and tasks were easy except the description of the pictures. But I believe the bigger kids should be able to perform better at this part. Anyway, now we can just wait for the result patiently. The teacher told us the result would be released at beginning of Dec. Will it be released by end of next week ?

我囡都係0812,但我認為細囡唔=能力低,我同阿囡見咗好多間,全部心儀的都收,仲要係am,我完全無壓力去in,其實家長緊張,小朋友係feel到,會知道係去做咩!讀書係重要,有心儀的最好,但無都唔表示將來無出人頭地,絛路始終係自己行,家長做足本份就對得住d仔女,點解唔俾多d信心自己同仔女呢??放鬆d!去面對將來的種種挑戰!
原帖由 bagman 於 10-11-29 00:46 發表
我個女係超細女(0812),機會都應該超低啦!雖然佢講野好叻,而家未到2yrs old,都可以自己用一句句說話表達,平日好多野講又中意唱歌,我見佢講到野就俾佢試in.佢又好怕陌生人,Miss問佢個名死都吾講!玩pizzle又吾準確(其實 ...

這是一間不錯的學校﹐地方大﹐又乾淨﹐學生還經常來獎。我的小朋友也有去面試﹐可惜當天他不在狀態﹐不多答問題﹐但老師也很有耐性﹐我小朋友離開坐位到別處玩﹐老師立即拿了一本書去問他問題﹐希望他多答些題目﹐並沒有即時放棄他。可惜我的小朋友一條也沒答﹐看來都要寫定求位信。

原帖由 yanbb08 於 10-11-29 01:06 發表
我囡都係0812,但我認為細囡唔=能力低,我同阿囡見咗好多間,全部心儀的都收,仲要係am,我完全無壓力去in,其實家長緊張,小朋友係feel到,會知道係去做咩!讀書係重要,有心儀的最好,但無都唔表示將來無出人頭地,絛路始終係 ...

其實我今年都只係報左4間,都係志在取經驗,如果無人收都可以出年來過做大女.我其實一D都吾緊張,只係講出今次INTERVIEW的感受,覺得亞女雖然講野叻過好多大仔/女,不過大小"機"肉能力都係無人地咁好.我INT完都同老公講,我地今日當去玩下,參觀一下學校就好了,完全沒有望人地會收.仲獎亞女去麥記食野,獎勵佢在睇圖那PART講左好多野.

人地有咁多人可以選擇,一定可以選到樣樣都做到的小朋友.而家暫時有一間收左佢,一月份再INT最後一間,希望過多一個月,左表現會再好些.

我睇番阿囡本手冊寫咗11/12(六)新生註冊日,所以我想所有結果會於呢十日內知悉!我都好心急,因我細囡今年報K1.希望家姐係創價讀收妹妹啦!創價係一間好好的學校!
Good luck to everyone!

醒目開學勳章

原帖由 vinvillalee 於 10-11-27 12:05 發表

我個朋友個老公都話似醫院呀!

yes totally agree with your frd ar~ my hubby said the same!!
‹ 上一主題|下一主題