教育王國

標題: 德雅有什麼優點, 請指教 [打印本頁]

作者: ktccscbb    時間: 10-11-21 00:18     標題: 德雅有什麼優點, 請指教

請問德雅有什麼優點? 課程是否谷? 校風又如何.學校收了小女,想知清楚,請指教

作者: KwanPark    時間: 11-1-8 09:46

c.f. with other 1st line primary school, e.g. KTS, RC, SFA, TL, GH, HKUGA, this school is relatively easy to "enter" and the student level is quite near.  
作者: nbbmw703    時間: 11-4-25 19:49     標題: 顶帖

作者: kmmum    時間: 11-5-12 23:46

請問RC,TL,HKUGA 是那幾間?

原帖由 KwanPark 於 11-1-8 09:46 發表
c.f. with other 1st line primary school, e.g. KTS, RC, SFA, TL, GH, HKUGA, this school is relatively easy to "enter" and the student level is quite near.  

作者: Yukyuk    時間: 11-5-16 09:45

Hi all,

我大囡是在小一暑期插德小二年级的。因为忍受不了之前哪所津小的教学,令我非常懊恼他日即使入了英中也未必读得好。

大囡上年畢業了,升上上智(HTC),中學生活相當愉快。

而在最近HTC 45周年open day 都列出了现在读紧HTC的学生中,(即是f1 to f7), 來自哪所小学最多graduate 入读htc 呢?榜首就是德雅小学。我估计高form及预科生都有不少是德小的畢業生學姐。

我覺得德小好處是 校本課程(尤其是英文科及數學科方面)、 教學方法、校風純樸(即使家境比較好的同學/家長都不會高調)、校工姨姨和善、老師 副校及修女校長又專業又有爱心。

上年已有小班教学,老师改簿好有效率,即日交即日派,跟得好贴的,我囡到高小都已惯哂!  (最緊要捉緊時間)

原帖由 ktccscbb 於 10-11-21 00:18 發表
請問德雅有什麼優點? 課程是否谷? 校風又如何.學校收了小女,想知清楚,請指教

作者: BBTWIN    時間: 11-5-18 18:29

原帖由 Yukyuk 於 11-5-16 09:45 發表
Hi all,

我大囡是在小一暑期插德小二年级的。因为忍受不了之前哪所津小的教学,令我非常懊恼他日即使入了英中也未必读得好。

而在最近HTC 45周年open day 都列出了 ...

Yukyuk,

你令我對德雅更加有信心, 謝謝!!!
作者: Yukyuk    時間: 11-6-15 09:29     標題: 回復 5# KwanPark 的帖子

Kwanpark,

Agree!

您心水都清wor!

Easy to enter 是因为"有教无类",她们是非牟利机构。
作者: sengayy    時間: 11-6-16 12:41

Yukyuk,

請check pm.
作者: Yukyuk    時間: 11-6-16 14:22     標題: 回復 1# sengayy 的帖子

sengayy,

check pm.
作者: janicech    時間: 11-6-16 19:10

yukyuk,
你好, 想問你如果一個好動又較多嘢講嘅女, 你覺得佢讀德雅適合嗎? 我細女九月要報小學, 都打算報德雅, 因本身5係住深水埗區, 但鐘意該區中學, 而大女又起上智讀得幾好, 所以打算同個細報私小. 睇咗好多資料, 似乎德雅較易入, 評價又幾好, 所以問吓你意見,
thx!

原帖由 Yukyuk 於 11-5-16 09:45 發表
Hi all,

而在最近HTC 45周年open day 都列出了 ...

作者: Yukyuk    時間: 11-6-16 20:35     標題: 回復 1# janicech 的帖子

Hi janicech,

您問"如果一個好動又較多嘢講嘅女, 你覺得佢讀德雅適合嗎?"

OK! 德雅都有好多小息,您可以提點下囡囡如要傾計,就留番小息先講,囡囡以前都有唔少同學好TALK得,上校車同小息都係她們發表偉論的好時機。

您說道"而大女又起上智讀得幾好"

得閒上來"HTC交流區"LA!
作者: janicech    時間: 11-6-16 21:01     標題: 回復 1# Yukyuk 的帖子

唔該晒, 大女搵小學都5洗煩, 到細囡就頭痛, 唉
作者: hahahaking    時間: 11-7-8 09:23

我想知道
(1)  係咪傳統學校?
(2)  d科讀高一級果隻?
(3)  家課量? 默書測驗考試量?
(4)  升中情況? 幾多%入德中?

作者: iceface    時間: 11-8-11 10:53

請問德雅是否啱男仔讀呢?
有邊D科目是用英文教學呢?
是否很谷的學校?
是否有拔尖補底?
中文是用普通話教學嗎?
作者: SusannaChan    時間: 11-8-17 08:45     標題: 德雅有什麼優點, 請指教

(1) 德雅係一間比較傳統既小學
(2) 只有英文係讀高一級
(3) 家課每日都會有6至7樣...聽落好似好多, 但其實學校有一當會同係叫家課輔導當, 如果小朋友係當時做, 到噃到屋企時都差不多做左大半.
(4) 可以係似下個web-site check 下..
http://www.tnps.edu.hk/index.php ... t&articleid=390
作者: SusannaChan    時間: 11-8-17 09:00

原帖由 iceface 於 11-8-11 10:53 發表
請問德雅是否啱男仔讀呢? (雖然學校男同學比女同學小, 但係我覺得問題不大, 因為我見到佢地個個都好開心)
有邊D科目是用英文教學呢? (只有GE堂同GR堂會用英語教)
是否很谷的學校? (我覺得唔算谷, 但係左考試時有主科唔合格就雖要留班)
是否有拔尖補底? (無)
中文是用普通話教學嗎?
(只有普通話當用普通話上)
作者: onelokgor    時間: 11-8-31 16:34

甘其他科目係唔係英文教架? (包括MATH 果D)?
作者: chengvenus    時間: 11-9-1 13:23

課外活動如何? 多類型嗎?
作者: Chansautung    時間: 11-11-21 22:14

作者: senpei    時間: 11-12-7 22:17     標題: 小小分享

原帖由 ktccscbb 於 10-11-21 00:18 發表

德雅小學絕對是一間校風好,老師懂得教導小朋友的學業,品行和紀律.   課程適中的好學校, 唯一是課外活動選擇不多, 但校網好, 有上智, 聖母玫瑰, 回想起小女已畢業四年了, 自行考入St. Mary 中學, 德雅小學給小女一個快樂小學生活.
作者: kmmum    時間: 12-3-11 23:15

想問下,德小對比較ACTIVE 及多嘴的女仔是否夠包容.? 修女會否很惡?!
作者: 羊咩囝    時間: 12-3-12 14:05

修女很和藹可親
德雅是一間有教無類兼有辦學理念的一所小學

作者: wingwing1205    時間: 12-3-14 12:52

我個係仔仔咁都唔知俾唔俾佢報好..其實我都係德雅0既畢業生mama..事隔咁多年而且我0個個又係仔唔係女......真係煩....又擔心佢唔收佢喎
作者: 小曳人    時間: 12-6-4 06:43

請問,學校無拔尖補底,咁點處理學習差異?叻嗰d識哂坐响度發夢?!
有無資優處理特殊需要嘅小朋友?e.g.資優生?
作者: bbpigbb    時間: 12-9-28 09:36     標題: 回覆:德雅有什麼優點, 請指教

我小孩是好動形請問學校無拔尖補底,咁點處理學習差異? 有無處理特殊需要嘅小朋友?

作者: amy625    時間: 12-9-28 23:15     標題: 回覆:bbpigbb 的帖子

1)無明文規定,不過老師會在午飯或小息時間幫下啲成績較弱的學生。
2)都有突殊需要的學生就讀,不過唔多。

作者: kmmum    時間: 12-9-29 23:57

回復 小曳人 的帖子

小曳人: 你細仔唔係跟大仔讀同一間? 又會問德小? (唔好意思,我太8掛)
我兩個姪女剛剛德小畢業. 學校教深半級..或一級, 考試要中英數PASS 先有得升班.
有些同學不達標, 便自動流走..

另有朋友仔囡讀緊德小. 老師會在小息時幫某些同學補底..

作者: janicech    時間: 12-9-30 09:10

我囡囡剛入小一, 起德雅小學返咗一個月學, 佢日日返黎都話好開心, 但在學科上又學到都多嘢, 對多來說, 這些已經係好大嘅優點
作者: bb1225    時間: 12-10-2 23:22

德小是教高一級英文,但本身只是普通幼稚園畢業的小朋友會否很難考入德小?如果好彩收左,會否好吃力,難適應呢?謝謝!
作者: kmmum    時間: 12-10-4 22:40

回復 kmmum 的帖子

係教得深. 個個都自我補底. 兩個姪女德小畢業. 由細幫她們補底.
如果無額外補底, 成績最高只得75近..80.
有補底, 自行買深一級習作. 再多做習作.  90分不是易事.

但近年比'前更年更深', 印象中, 小五已有BONUS 題目. (英文數學)
不過,都係果句, 看小朋友受不受教.  就算自己教到別人. 但未必教到自己囡囡.

唉..明年都會考德小. 小班教學. 始終是我杯茶...

作者: elfky    時間: 12-11-19 16:25

請問在德雅上課時, 老師會接受多發問的同學發言嗎? 小兒是收了德雅OFFER, 但因為他比較多言且活潑好動, 問問題又多, 我很擔心這所學校真的會適合小兒嗎?
作者: bbforever    時間: 12-11-20 00:22

可唔可以講下學校幾錢學費呢?
作者: Yukyuk    時間: 12-12-2 08:40     標題: 回覆:janicech 的帖子

記得我女小三時,我參加了德小分級家長會。當年是德小剛轉為全日制上課,上學時間長了,在家做功課變相少了,有家長直接問校長為何功課沒有減少。校長回應老師們給學生的功課都是既重質又重量,才能應付本校校內課程。如果有家長認為自己子女做少一些都可以應付到,可向她商討。  

作者: Virginia105    時間: 12-12-2 16:34     標題: 回覆:德雅有什麼優點, 請指教

請問今年2013-14年,會有多少班?多少人一班?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5