用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 從本地小學轉讀國際學校?
go

從本地小學轉讀國際學校? [複製鏈接]

請問邊間IS好, 以及入學的條件, 請幫忙給予意見.

請再俾多的意見

原帖由 mattmame 於 10-12-28 10:50 發表
不同入學階段都有不同要求, 一些己有很久歷史的IS很難考入, 要轉的要去一些二線的機會比較大.

還要看你現時的理念, 要全英定係英普?

Dear Mattmame,

非常多謝你的回覆, 其實我的planning係仔仔讀完中三後到外國升學, 但最近他的幾次考試總係大上大落, 我擔心入唔到好的中學, 所有想有多手準備, 但對IS又唔多認識, 可否俾多的意見.

原帖由 mattmame 於 10-12-30 00:40 發表
IS一般很知道邊間名校學生的低子, 也知道你來為什麼, 所以很看你小朋友的外貌, 面試表現, 成績單等等.  

所以當我最近呀仔考到不少獎狀時, 立即向一些IS面試時提交, 可讓IS的校長有個良好的印象.

當然, 家庭背景,  ...

多謝你的意見, 另外我的仔比較斯文, IS環境適合他嗎?

原帖由 mattmame 於 10-12-30 00:40 發表
IS一般很知道邊間名校學生的低子, 也知道你來為什麼, 所以很看你小朋友的外貌, 面試表現, 成績單等等.  

所以當我最近呀仔考到不少獎狀時, 立即向一些IS面試時提交, 可讓IS的校長有個良好的印象.

當然, 家庭背景,  ...

我仔仔今年小五, 如果要入IS, 我要如何準備, 另你所提及
ISF是哪一間?  有間ICS口啤好嗎?

你說AIS是IS入門, 我不知道, 何解? 我對IS真係了解有限, 請賜教.
‹ 上一主題|下一主題