用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 從本地小學轉讀國際學校?
樓主: mattmame
go

從本地小學轉讀國際學校? [複製鏈接]

原帖由 mattmame 於 11-1-3 13:56 發表
我發覺有好多IS, 當你打去問有無位時, 佢地都好快咁話, NO PLACE FOR CHINESE。

一D國際學校,講到明要流行英語才收。如GSIS,HKIS,ESF, 因為佢地聽得出你的口音, 要是你會說廣東話的,就到本地學校去吧,這是一個規定, 尢其是高年班嗎,收生就更 ...

如果你係指英基, 佢本身係為不能接受本地教育的學童而設.如果你的小朋友已經在本地學校讀, 你的小朋友並不是佢地優先收取的人仕. 這跟你說中國人的英語是沒有直接關係.

至於要流利英語, 係因為佢地唔係教英文, 係以英文為教學語言.

今日見一個鬼佬客, 自己剛到香港,家人在外地.因為IS冇位.如果鬼佬都難有位, 更何況本地插班生?

原帖由 mattmame 於 11-1-9 00:28 發表
家下IS真是好FULL.

D 入學要求高, 但自己的學生又唔係真係個個好TOP, 好心比個機人啦.

你怎樣知道IS學生唔係個個好TOP? 請問怎樣IS學生才算TOP?

原帖由 mattmame 於 11-1-26 11:10 發表
我和我的孩子都是學本地中文和英式的數學.

不過呀仔轉到新校之後, 就要適應美式的, 真的有點不習慣, 就像乘數的概念都有著不同的教法.現在還在適應當中.

當然國地的數學有所不同, 大人看下去可以話大至相同, 但小 ...

I went through the school system in Hong kong before moved on to the US for college.  While studying in the US, I worked as a part-time math tutor for high school students.  I did not notice any difference in the math here in HK and the US - algebra is still algebra, geometry is still geomerty.
‹ 上一主題|下一主題