用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Hi,

Yes, today is rock climbing.....do u worry abt it?

Morning!

我囡未去前好 scare, 返黎就好happy!!....haha   係 ah 好似要濕身, 佢已着左 swimming suit 打底.   尋日聽 + 見到佢 g 后, 今日個心定d la, 我同佢講最緊要安全, d 野濕 + 爛晒都5緊要!
btw, 你好熟d行程 wor , 我地只係上網search d 地方睇吓.....
P.S.  thanks for asking & it's my pleasure to 搭咀
原帖由 ABC-DAD 於 10-11-23 02:28 發表
你囡囡覺得點呢,好玩無? 週二去西貢鹿湖行山,佢带d野似要行澗玩水濕身,好開心有你搭咀
唔使擔心,trainning 間agent會招呼佢地,我有祈禱架

...

Hi,
may be 因為我個係女, 又5 sporty.......
原帖由 LittleKidult 於 10-11-23 09:24 發表
當年我地都冇驚, 不過返來後睇翻d相就覺幾"牙煙".....................

deleted....................................

deleted........................................................

Hi, LittleKidult,

F.3 去澳洲不是 compulsory 嗎?  點解得13x 位?.....又28日都係"野"營? 

5好 ec, 又多一個問題家長. 
原帖由 LittleKidult 於 10-11-25 09:30 發表

南沙去3日, 住酒店雙人房, 話d住宿食物好過清華好多,已派去澳洲既資料, 去28日野營, 有13x位, 正價$35000, 有學費減免就照比例減, 去完會有45位特出同學有$5000獎學金等, 不過想去既話報左名都可能要輪選, 我地都想 ...

LittleKidult,

Noted w/thanks!  

And thanks for cstchan's informations 2.
原帖由 LittleKidult 於 10-11-25 14:13 發表

今年F3未係, 下年F3先係........
應該唔係全野營, 應該住都係旅舍果類, 不過唔會有酒店住......
http://www.higherground.com.au/contact.html
呢間攪的

當你睇到 exam 範圍之大/多 (esp. chinese) vs 平時 hw ge relax (compared w/other band one traditional sch la).....有 d 緊張已經好好!   

希望其他前輩家長可以教路. Thank you.
原帖由 ABC-DAD 於 10-12-5 01:23 發表
有D緊張TIM,第一次中學EXAM 喎,跟唔跟得上呢?
完左SAW好似無咩火氣温書咁。BK 家長們點睇呢?

Hi, Johnny@Klnbay ,

多謝回應!
......深>>>>是英文嗎?   
原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-12-6 14:10 發表
第一次考試之後,見家長派成績表那一天,記得早D去,在未見老師之前會給你看你仔女的試卷,上次我去得遲只粗略看了中英數三科,考試內容像我以前考中學會考一樣,有些都幾深! ...

Thank you!  & U + all of U2 !!
btw, mud 敢夜訓 ?!
原帖由 ABC-DAD 於 10-12-12 03:37 發表
THX for your presence.
Johnny@Klnbay
asinai
cstchan
ritawong
dawj1197
LittleKidult
重有B小姐
SPCC 呢板都係欠D人氣

Best wishes for all of U and UR KIDS
Good Luck for the EXAM, ...

我冇睇History 張worksheet....but 英文張 vocab worksheet 我覺得應該教完每個 story 后做, 效果會比e+ 一次過做 revision 好d & 5 駛佢地平時 gum "hea".
原帖由 ABC-DAD 於 10-12-11 01:42 發表
最近睇過F.1仔D工作紙, 原來老師D工作紙係好多元化,有部份同TEST PAPPER 咁上下,HISTORY D WORKSHEET 有D同推理有關、要分析 句子是史實定客觀意見。唔使死記咁辛苦枯橾。 ...

ah 女話佢set 同學覺得eng comprehension 深, GE 就淺, 好似今日check 卷.  我女今日先做RS presentation wor, LS 就天日掛....
原帖由 ABC-DAD 於 10-12-11 01:13 發表
有一段時間無過問FORM ONE 仔學校D野,原來老師已經安排同學做左上年 ENG 份 pass papper,下星期會對卷,今日又做左MATHS QUIZ,RS又有PRESENTATION。SAT 早上又有學習活動,:D :D 各位有無情報可以分享呢 ...

尋日回來報告, 出奇地ah 女 comprehension 個 part 反而ok, 但整張 paper ge 時間 manage 得5係幾好.......正式 exam 時要改善!
5駛 , 可能je.....&佢話都真係幾多人5 pass!
原帖由 ABC-DAD 於 10-12-14 01:21 發表
Comprehension 可能會肥
SAD....

係ah!......而且範圍都幾廣, 幾仔細.  
原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-12-14 11:54 發表
英文Comprehension 的確幾深,都幾多人不合格!

你仔仔有玩 debate ?
原帖由 ABC-DAD 於 10-12-13 09:47 發表
http://www.idebate.hk/

好睇 重有HY 同藍田ST PXXX

我女話佢個 set present 得最好果個會有一張 cert, 我言念may be 每 set 都有一個 = best presenter ?!  我女好羨 mo 啊!....佢都覺得個 best presenter 係最好!

原帖由 ABC-DAD 於 10-12-14 15:43 發表
Hi,講開 presentation, F.1仔話有個外校生攞左個BEST PRESENTER, 幾叻仔喎,請問係咩一回事呢?

THX

Agree. 除英文外, 中文 HKCEE 5* 相對都算高, 相信用呢個模式對考好公開試有幫助,  希望女女早日習慣, 有所得着.
原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-12-14 16:22 發表
外校生有很多很厲害的,反而原校小學上的有人留班!
主要是中文小學考入來的第一學期可能未適應,下學期就沒有問題了!
我看上年F.1英文Comprehension上學期試題,我覺得像20多年前我考中學會考一樣,可能現在課程深了很多,又或 ...

‹ 上一主題|下一主題