用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

當年我地都冇驚, 不過返來後睇翻d相就覺幾"牙煙".....................

中三, 禽日係南沙睇工廠生產..............

原帖由 ritawong 於 10-11-24 17:59 發表
Dear Littlekidult,
明年女儿也要去南沙, 請問去幾多天, 仔仔回來後,
能否講一講大慨情况, 謝謝. 女儿明天回來, 她不太
適應北京天氣, 另中三去澳洲, 仔仔有沒有話要去? ...

南沙去3日, 住酒店雙人房, 話d住宿食物好過清華好多,已派去澳洲既資料, 去28日野營, 有13x位, 正價$35000, 有學費減免就照比例減, 去完會有45位特出同學有$5000獎學金等, 不過想去既話報左名都可能要輪選, 我地都想佢去, 而家氹緊佢.......

原帖由 asinai 於 10-11-25 13:12 發表
Hi, LittleKidult,

F.3 去澳洲不是 compulsory 嗎?  點解得13x 位?.....又28日都係"野"營? 

5好 ec, 又多一個問題家長. 

今年F3未係, 下年F3先係........
應該唔係全野營, 應該住都係旅舍果類, 不過唔會有酒店住......
http://www.higherground.com.au/contact.html
呢間攪的

http://www.spcc.edu.hk/english/academic
334 選科........

原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-12-14 16:22 發表
外校生有很多很厲害的,反而原校小學上的有人留班!
主要是中文小學考入來的第一學期可能未適應,下學期就沒有問題了!
我看上年F.1英文Comprehension上學期試題,我覺得像20多年前我考中學會考一樣,可能現在課程深了很多,又或 ...

我個仔個補習老師舊年(F.2)話佢學緊既程度已經近乎會考.........

原帖由 ABC-DAD 於 11-2-1 01:20 發表
返屋企竟有個blue report 係枱面,唔係家長日先派咩?

新年進步, 心想事成, 笑口常開

放完假出年有無新話題呢? ...

睇完要交返比學校, 影印低先吧! 家長日睇考試卷同傾下個小朋友d野或有咩想同班主任講都得. 家長日小朋友唔使返學校的...

請問有冇高Form去過暑假澳洲個成長營?

原帖由 DoubleOs 於 11-3-14 15:42 發表
Will students changing class in F2 and F3? Just like primary school?

同班唔同set........., 只有中英數分set, 其他科目全班一齊上.

原帖由 ABC-DAD 於 11-3-22 19:54 發表
升中選校嘅戰略有好多,成績好嘅,家長一早決定去津中,但亦報SPCC及其他直資,知道直資收係一個指標,咁等自行嘅機會同信心亦大D啦,再者重有封信可以七月要揾其他學校,我以前都有報QX,註册之後佢叫IN,都有心動想去,又有另一間在手, ...

我細仔當年都係咁, 兩間直資收左, 都重去QX同SJX面試, 不過因為我地果區冇好band1學校, 又警QX唔夠全港人爭, 抽獎又驚唔夠人好運, 所以都係揀入spcc(其實佢另一間直資都唔使錢, 不過程度冇咁高, 所以唔讀), 不過我地都有試扣QX門......
佢係QX面試時, 同另一個考生傾開, 原來佢地報考有3間學校係一樣 ^.^.

星期六晚上六時,香港國際機場上,為數約60學生,向澳洲成長體驗營出發,小兒本身極之緊張,但到場後看見些相熟面孔,暫能鎮定下來,看來最瘦弱的就是小兒,只希望他能努力完成行程,享受這次難忘經歷

原帖由 dawj1197 於 11-7-12 13:39 發表
約60位同學? 是不是全級會分批去澳洲?請問要不要給小孩一些澳幣作為零用錢?

囡囡很期待明年的澳洲成人禮.

好似有12x人, 分兩批去, 學校建議比aud200, 不過應該冇時間買野............

原帖由 B.B.Mother 於 11-7-15 15:51 發表

就係唔多覺學校有泳池先咁問.看來我還需要多d 了解學校先得啦!
搭MTR上學.
係啦,你的是囝囝或囡囡?

泳池係舊小學部果邊, 即係樓梯行落去, 25尺池.........

原帖由 LittleKidult 於 11-7-11 23:45 發表
星期六晚上六時,香港國際機場上,為數約60學生,向澳洲成長體驗營出發,小兒本身極之緊張,但到場後看見些相熟面孔,暫能鎮定下來,看來最瘦弱的就是小兒,只希望他能努力完成行程,享受這次難忘經歷 ...

通告話每星期會update d狀況既.............搵唔到........

原帖由 ABC-DAD 於 11-7-19 01:10 發表

係咪全程都唔會打電話,而有個網頁update  D info 俾家長呢?

唔比帶電子產品........有緊急事件可以打比帶隊老師.......
通告話每星期有email告知進度, "笨左治"好似話過會upload d相添..........

原帖由 coolkid 於 11-7-19 16:34 發表
Thank you..
原來有飯單....因為上次派書單時無派, 下次全體小朋友回校已是27/8.....所以以為無添  

當年d飯盒.................

原帖由 ABC-DAD 於 11-7-19 23:55 發表
BG係咪跟埋過去呢?一個星期無消息會掛心都正常。不過No news is good news 咁話啦,成人禮嘛.....

卒之收到email, 不過只係好壟統咁講下當地天氣, 佢地好忙等, 要遲d先個別send相......................

原帖由 dawj1197 於 11-7-21 16:19 發表
學校去澳洲, 今年應該係第三年(有錯請指正), 原以為這些流程已經建立並運作流暢. 有點擔心.

其實只係想快d知情況姐, 擔心就唔太擔心.........

第一團ROP已回港, 我仔周身損晒, 之前收到兩封佢寄翻黎既信, 都重講緊唔想黎, 又話整傷左, 但今日接佢就話個個都玩到唔想返黎, 重有好多人哭添:)
點都好, 佢已經突破左自己能耐, 背2xkg行足9個鐘頭, 35m游繩落山, 早上4:30沖凍水涼...........
佢好回味:)

Kids vs Wild!

Hi,
因網絡問題+工作關系, 好多日上唔到......
冇問佢值唔值得去, 不過去完冇再怨我地迫佢去啦, 感覺佢有d變左(至少變左沖凍水涼...), 冇咁多反駁...,覺得自己大隻左(之前好瘦, 照磅又真係重左d...)
係我地黎講, 係好希望佢地參加多d呢類外展活動, 唔好成日對住電腦, 學習多d課外既野, 正如佢係香港唔會點望個天, 去完就覺得原來冇燈光之下個天係可以見到咁多星既, 覺得好靚.
是算有驚有險, 磨損隻手, 要落紗布, 條腰又一處有紗布, 手臂又損一坦....隻腳比樹枝界花晒....不過都係皮外傷...(唔覺佢d同學有傷....) 唔覺有人病, 野營幾日姐, 其他時間係宿營, 都ok, 似青年旅舍, 8個人一間房. 氣溫早上試過0度, 正午21~22度. 有睡袋都ok啦.
注意:
1, 最辛苦係hiking, 背2xkg + 有女同學話肚痛, 再每組員分多2kg, 行成9個鍾一日, 好多泥濘.........
2, 帶去既衫褲鞋會攪到好污"joe", 最好帶舊衫預左唔要
3, 據說太陽油, 蚊怕水佢冇用過
4, 營地食物唔多夠, 最好帶多d糧食, 朱古力
5, 營地用儲水式熱水爐, 好快比人用晒d熱水, 有同學沖半個鍾個涼.....其他同學就要沖凍水涼(我仔己練成)
我仔來年會讀phy/chem/bio+maths, 不過佢後悔左揀bio, 而家覺得econ易讀d......
‹ 上一主題|下一主題