用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門問題
go

叩門問題 [複製鏈接]

第一輪衰左,現要望第二輪,但機會唔大(雖然同區),所以現開始準備第三輪叩門要用的profile.
想知道:
1.係咪每間學校都有唔同既profile要求,如格式,頁數架?
2.要點先知自己個區有邊幾間學校有叩門位呢?
3. 幾時先知邊間學校幾時收profile呢?
謝謝.
   0    0    0    0

1. 係,打去校務處問(佢唔講都盡量簡化,雙面或縮影.)
2. 通常有10%走盞, eg 某校自行收80,统一收80,即有16個叩門位.
3. 通常6月統一派位當日開始親手送去或寄掛號. 亦有家長會由現在開始毎月寄一次,誠意又好,加深印象又好,潛而默化又好,又唔知點解好多家長用呢招得左.
但大前提係唔好令人覺得你煩,
咪下下打去問人收唔收到
無啦啦中上去求見校長
file次次一樣,了無新意,換d新野得架

原帖由 ^O^ 於 10-11-22 13:19 發表
第一輪衰左,現要望第二輪,但機會唔大(雖然同區),所以現開始準備第三輪叩門要用的profile.
想知道:
1.係咪每間學校都有唔同既profile要求,如格式,頁數架?
2.要點先知自己個區有邊幾間學校有叩門位呢?
3. 幾時先知邊間學校 ...
無知是福

sorry, 漏左少少
2. 扣門位係仲會多d先啱,因為有d人會no show

原帖由 brian61950 於 10-11-22 22:39 發表
1. 係,打去校務處問(佢唔講都盡量簡化,雙面或縮影.)
2. 通常有10%走盞, eg 某校自行收80,统一收80,即有16個叩門位.
3. 通常6月統一派位當日開始親手送去或寄掛號. 亦有家長會由現在開始毎月寄一次,誠意又好,加深印 ...
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-11-22 22:48 發表
sorry, 漏左少少
2. 扣門位係仲會多d先啱,因為有d人會no show

Thank you brian61950.

扣門位龐是每班最多多收10%, 如小班25人只可多收2人(round down)

是的,如25人共有4班,可收10個.

原帖由 rayckng 於 10-11-23 17:25 發表
扣門位龐是每班最多多收10%, 如小班25人只可多收2人(round down)
無知是福

^o^

咁有冇profile smaple,同我亞仔2006bb幾時開始做呀?

原帖由 leungfan 於 10-11-24 09:03 發表
咁有冇profile smaple,同我亞仔2006bb幾時開始做呀?

我冇sample,我搵人幫我做咋.
06年b唔駛咁快開始做呀?!
‹ 上一主題|下一主題