用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屋村學校+粵語父母=成世英文差?
樓主: karaqueenie
go

屋村學校+粵語父母=成世英文差? [複製鏈接]

唔好傷心住先啦,世事無絕對既,我覺得教讓小朋友,學術既培養當然緊要,不過最重要係佢自己既上進心同自律性,冇呢兩樣,就算屋企幾有錢俾幾多資源佢都唔會成材。
以我自己為例,媽媽,唔識講英文,爸爸,係華僑,只識講國語,從小,自有媽媽教我(爸爸長年出差),我讀既幼稚園同小學,都係中文既,even中學係so-call英文中學,除咗上英文堂,全部係廣東話教授。我估自己都附合樓主講既背景。因為家窮,我讀到入u都未試過出去補咗習,在家,都唔慌會有咩english speaking environment,不過就因為家窮,堅企買唔起玩具俾我(當年興barbie/電子遊戲機),每次我扭玩具,媽媽就買一本兒童周刊/書黎安撫我,久而久之,培養了我的閱讀興趣,中文程度亦比同班的同學好(cert同a-level都係a)。媽媽亦好著重我既自學性,好細個小學時就自己做功課自己check功課自己溫書(用錄音機錄低自己把聲幫自己溫默書),所以我其他科既成績都唔錯,唯獨英文,就一般,cert既時候只有d,連自己都覺得好醜。不過一時英文唔好,唔代表一直唔好,a-level時我已追上c,u時入了別人所說既professional學科。不過oral english一直係我自卑既一環,見工時甚至有agent講我英文講得唔好冇自信,但自小媽媽幫我播下既種子(學習精神)令我唔放棄,大學畢業後我入了行入top4其中一間國際公司,之後幾連做嘢,都係外資公司,越向上爬,越要運用英文既oral同writing(老細同事都係外國人),我自問宜家既英文oral唔講得上native,不過個個星期同美國同事開conference call絕對溝通自如。
宜家為人母親,有能力當然俾最好既培養環境個囝,不過我永遠唔會忘記媽媽當年培養我讀書既興趣同自主性,先係最重要。各位媽咪,唔好內疚自己俾唔到物質上既培養,因為精神上既培養先係你小朋友一生受用,就好似我媽媽咁,佢花唔起錢俾我入名校俾我去外國讀書,不過我一生感激佢對我既教導~

原帖由 dandanmami 於 10-11-24 18:55 發表
好似好悲咁~
屋邨學校+粵語父母,難道唔可以有一個出類拔萃的孩子?

It is really encouraging. I always struggle for a good Eng / PHT environment for my boy. Sometimes
I may overlook other essential criteria in raising a child, acutally motivation and confidence is v. impt. in learning, no matter what.

Would you pls send a 多謝 to your mother who did raise a child as good as you?

曾經上廣州見客, 接待的女職員講得一口流利英語, 八掛問她哪裡學, 原來只是自學了幾年, 她本身只是鄉村出身, 所以自己有興趣, 乜都可學到, 所以家長只要努力培養子女對語言嘅興趣, 同出身無關係嘅!
‹ 上一主題|下一主題