用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~ ...
樓主: 626mama
go

聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~   [複製鏈接]

626mama,
哈,又係喎,我們樓下都有得學,等我返去格下價先
thanks
原帖由 626mama 於 11-9-21 03:17 發表
高比簡 ,

早晨!
派左課外活動http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=601&cb=2120,我地報"機械應用課程"我仔玩開 LEGO 係我老公幫佢簡,我都想報"花式跳繩" 水墨晝,足球。阿仔想學劍擊,.....不過 ...

wow,補習社都教到甘,甘就真係唔去好過去啦!
原帖由 626mama 於 11-9-21 03:34 發表
高比簡,

公公...又真係好勞氣喎。。

我仔之前去補習社做功課,比左一個月錢去左6日...唔去喇,做到錯晒,間野D人日日都講大話,功課做D唔做D,做又錯,D人咁衰,費再去小朋友都學壞。

而家都係等我放工先做,不過希望佢盡量做晒識 ...

高比簡 ,

真係比間野激死我。

原帖由 高比簡 於 11-9-21 02:55 PM 發表
wow,補習社都教到甘,甘就真係唔去好過去啦!

高比,

明白你既情況,我女以前就係又係咁,所以我先要把心一橫轉做PT咋。日日趕收工都幾慘....

原帖由 高比簡 於 11-9-20 17:03 發表
626mama,

1. 大叫係唔係即是叫公公教佢咁解? ->係呀....我仔一叫,公公就會話個答案俾他知....諗都唔諗,照抄 ,我又嬲又激氣。

2. 點解要在妳放工後做功課,係唔係妳想睇住佢做呀?
->我甘做,先可以杜絕上面個個問 ...

626,

我個女都話未有體育老師呀,但咩原因幾時請人我女都濛查查。但見佢讀中文讀文我聽又讀得好好,好流暢,體育我唔擔心,反正我個女都唔願郁。

原帖由 626mama 於 11-9-20 16:41 發表
小韋寶,

陳老師教中文同普通話,好以話冇老師代課。

妳知唔知體育堂次次都係坐係課室冇野做? 唔知係唔係未請到老師呢? 定係我小朋友表達得唔好呢。

做小D功課,唔好講小朋友,我都輕鬆D....呵呵

...

我哋報咗兩樣課外活動,畫班同爵士舞。睇下佢學成點,如果太辛苦既下學期就減少樣。

原帖由 626mama 於 11-9-21 11:17 發表
高比簡 ,

早晨!
派左課外活動http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=601&cb=2120,我地報"機械應用課程"我仔玩開 LEGO 係我老公幫佢簡,我都想報"花式跳繩" 水墨晝,足球。阿仔想學劍擊,.....不過 ...

今日中默呀,其實都唔知要點默法,我只係叫佢溫番啲寫過既生字就算。

回復 3# 小韋寶 的帖子

其實小朋友應該好鐘意體育堂,估會好開心,雖然唔上都冇所為,不過有得上就最好啦。

我兩課課文,全部讀晒,今朝仲有兩個字記唔到,記得果d特然唔識,為有睇下今日表現喇,我知佢盡晒力,默成回都好,都值得一讚。

默完中文,又要準備默英文喇,生字比較中文小,不過我小朋友串英文字比較差...真係有d煩惱。

原帖由 小韋寶 於 11-9-23 08:34 AM 發表
今日中默呀,其實都唔知要點默法,我只係叫佢溫番啲寫過既生字就算。

好有秋意,唔知幾時開始買冬貴校服呢。

唉,我仔都係....串英文好差,今晚都溫到我一頭煙,串完字又唔記得點讀.....
(今日派左中默啦....he,甘得意既,我以為只會默書....原來都有填充題選擇)

原帖由 626mama 於 11-9-23 02:00 發表
我兩課課文,全部讀晒,今朝仲有兩個字記唔到,記得果d特然唔識,為有睇下今日表現喇,我知佢盡晒力,默成回都好,都值得一讚。

默完中文,又要準備默英文喇,生字比較中文小,不過我小朋友串英文字比較差...真係有d煩惱。

...

係喎,第1次應該可以係學校訂購

原帖由 626mama 於 11-9-26 08:03 發表
好有秋意,唔知幾時開始買冬貴校服呢。

嗯,我要努力調較他 (其實他可以自己做,只係可以依賴時他就依賴人)
等他早d習慣呢個模式....我可以輕鬆d
原帖由 小韋寶 於 11-9-23 00:20 發表
高比,

明白你既情況,我女以前就係又係咁,所以我先要把心一橫轉做PT咋。日日趕收工都幾慘....

高比簡 ,

昨晚都未串識晒,仲有今日一晚,想串識晒就難d。

唉...為有希望佢識得幾多得幾多啦。

原帖由 高比簡 於 11-9-26 11:26 PM 發表
唉,我仔都係....串英文好差,今晚都溫到我一頭煙,串完字又唔記得點讀.....
(今日派左中默啦....he,甘得意既,我以為只會默書....原來都有填充題選擇)

...

高比簡 ,

我應該唔跟學校訂喇,橫掂去翠怡花園都好近,
我可以度上身考慮要咩size,
好以好d。

原帖由 高比簡 於 11-9-26 11:27 PM 發表
係喎,第1次應該可以係學校訂購

高比簡 ,

我仔都係,好多都等我同佢做,因為佢唔識讀晒條題目,所以解唔到‧

10月我幫仔仔報左功課輔導班,
(9月報間野唔好比了一個月錢,返了6日就唔去喇。)
放學直接去,我放工先去湊佢,希望佢係我放工前做晒功課,我晚上同佢溫下書默下書中好,唔洗成日都好以好趕咁。

原帖由 高比簡 於 11-9-26 11:29 PM 發表
嗯,我要努力調較他 (其實他可以自己做,只係可以依賴時他就依賴人)
等他早d習慣呢個模式....我可以輕鬆d

小韋寶 ,

妳囡囡讀默書,讀晒未呀。

回復 1# 626mama 的帖子

626,

佢差唔多啦。佢英文唔洗好勞氣,而且佢以前去開公文,己經有默書,但宜家冇再去。

回復 1# 小韋寶 的帖子

小韋寶,

妳就好啦,我不知幾勞氣呀,妳係唔係去去青怡過間,我有幾個朋友都係果度學返,大家差唔多大,如係好大機會見過。

回復 1# 626mama 的帖子

626,

係呀,我以前去青怡嗰間,但己經冇去喇,好貴呀公文,550個月得半個鐘。
‹ 上一主題|下一主題