用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘方方 or St. Nicholas?
go

九龍塘方方 or St. Nicholas? [複製鏈接]

九龍塘方方 or St. Nicholas?  Which one is better??  Any comments?  thanks
   0    0    0    0

I want to know as well. Thanks.

i want to know too.st Nicholas, can student study fm k1 till k3 without any in-house inteview??

請大家分享下,Many thanks!

方方課程深架,日日上NET課,每週上PTH課,我仔都學到好多英普,家中純廣東話,老師多數好好,無教我仔的老師都記得佢名,但行政一般,N1唔幫小朋友戒片,同埋都幾傳統,k2以外學生沒有在校生活相無觀課,只得每年全班大合照,成積表有兩句 comment,每科分grade,似小學,除電聯班主任外無途徑得知佢在校情況,不過由小朋友口中得知,佢學校生活愉快嘅。去邊間kg都係一樣,遇到好老師就一定好好多。總括我仔係十分喜歡上課也十分喜歡校車姨姨。

我知道Funful & SN 都是一間好kg,所以先難取捨!

剛剛方方辦完全校旅行,十八架旅遊巴,每架四十五人,入元朗玩足全日,感覺良好!
但唔知升小派位如何,老師又唔透露,可能佢地有小學掛…唔知
SN就公佈晒升小去向嘅。
同埋感覺上SN會揀學生多 D,但我晤知Funful要收幾多學生,N1到下學期才 full, 班數好多。
不過我都報左其他幼稚園,試下實力,等派彩中。

方方... 據我喺BK咁淺嘅資歷...我好記得舊年有家長complaint佢啲英文通告好離譜 (似用google translate 中譯英,翻譯出嚟咁...大哥大姐,執到都睇吓呀~)
當然~ 有人話係行政問題,但我就唔認同囉!:;pppp:

ST. NIC... 我係用家,唔講嚕~

舊年我個女讀了一年n1, 方方嬸嬸好好人, 老師一般, 唔會主動講小朋友在校的事, 病假唔會打黎問點解唔番學, 唔會有在班的相, n1教a-z, 1-10, 番左n1成年明顯喜歡英文, 好鐘意外籍老師, 此校透明度好低,
行政上唔覺得好亂, 不過成日要捐$, 唔同小朋友戒片,

k1轉左SN, 此校透明度好高, 老師好好, 病假會即日打比家長了解, 嬸嬸好NICE, 每個節日活動都有相派,  英文堂每日40MIN, 普通話一星期3堂, 課程深, 到呢一刻都非常滿意此校

大家仲有沒有suggestion呢,分享下呀? 

我個仔係方方上了N班一個星期,而家日日喊,唔肯返學.都唔知點算?

回復 1# genethchu 的帖子

不用擔心,我阿仔都試過,這只是過程及需要時間適應而已。你小朋友好快便喜歡返學的。

終於打左比老師,老師話佢上堂冇事,仲好投入添。
我見佢有PTH學,我讀一次,佢都識跟住讀,佢爸爸話讀音仲好過自己(爸爸唔識PTH).
希望佢快D適應.

我囡囡讀緊方方n1, 佢鍾意返學, 而我亦睇到佢係學校學到自理能力, 學到紀律禮貌, 都係仲緊要過學術, 例如懂得用匙羹分開d食物, 用水杯飲水唔會瀉, 自己著鞋, 我幫囡囡著衫, 佢會同我講 thank you 媽媽, 好快係屋企教識佢戒片。
學校班主任就可能個別不同, 我囡囡的兩個班主任都好好, 由於年青的班主任更會多打電話給我, 講下囡囡的近況, 如果我有時要搵佢地, 老師都會好快回覆。
我囡囡都會有時要請病假, 我自己都會唔記得打電話請假, 雖然學校係唔會主動打電話俾我問咩事, 因為請假根本就係學生家長的責任, 整體學校係好, 老師經驗係豐富, 小朋友眼中係唔會嫌學校環境舊, 地方大或小.

Do you know how many classes there are for N class ? My son will be joining in Jan 2011 - Joy class AM ? Any one studying this class now ?
‹ 上一主題|下一主題